U sklopu realizacije međunarodnog projekta „Jadran, malo poduzetništvo i lokalni razvoj“ DEŠA – Dubrovnik je organizirala studijsko putovanje od 14. do 20. studenog 2010. za male poduzetnike iz naše Županije u Regiju Marche, Italija. Sudionici ovog studijskog putovanja su bila obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz Dubrovačko-neretvanske županije, koja se bave poljoprivredom i prihvatom gostiju na selu, proizvođači ulja, vina, školjaka itd. Svrha studijskog putovanja je bila upoznavanje primjera dobre prakse, razmjena znanja, vještina i iskustva, s naglaskom na ekološku proizvodnju i ekološki razvoj turizma.

Sudionici ovog studijskog putovanja su istakli sllijedeće: “Prilikom posjeta obiteljskim gospodarstvima, vinogradima i maslinama, vidjeli smo jedan ozbiljan pristup prema proizvodnji, gdje nastoje primjeniti suvremene tehnologije, a time zadržati ekološku i biološki zdravu hranu. Svi imaju isti cilj, a to je međusobna suradnja i marketing oko prodaje proizvoda iz koje nije vidljiva nelojalna konkurencija i netrepeljivost, već se udružuju kao interesna skupina i tako jedinstveni rade i napreduju.“ Iznad svega ih je oduševila potpora lokalne zajednice, počevši od gradonačelnika, grada, županije i države koja skrbi i brine se maksimalno oko razvoja ruralnog turizma i poljoprivrede na selu, te su nositelji svih programa i inicijativa unutar njihove interesne skupine.

Jedan od sudionika je istaknuo: “Također je na nas ostavljen duboki dojam uređenosti i reda unutar sektora poljoprivrede i ruralnog turizma, sve je usklađeno i lako primjenjivo prema fondovima europske unije koji se svake godine maksimalno koriste.“ Najveću našu prednost vide u prirodnim resursima i biološkoj raznolikost, a najveći naš nedostatak leži upravo u nemogućnosti da utječemo na lokalnu zajednicu kako bi pomogla razvoju ruralnog turizma i poljoprivrede na selu, zatim nepostojanje lokalne banke, koja je u italiji promotor lokalnog razvoja, a posebni problem vide upravo u nedostatku stručnih službi za izradu projekata prilagođenih normama europske unije. Svi sudionici studijskog putovanja se slažu kako je ovo putovanje bilo uspješno, te su iz njega stekli nova znanja, koja će moći primjeniti na svom obiteljskom gospodarstvu, te se nadaju da će ovakvi i slični projekti doprinjeti da i mi krenemo u dobrom smjeru, iskorištavajući naše potencijale unutar poljoprivrede, marikulture i ruralnog razvoja, kako bi našoj djeci mogli ostaviti nešto u naslijeđe.