Dešin ponos

Najznačajnija grupa Dešinih projekata, nazvana “Povratak u život”, su projekti od iznimnog značenja za kulturni i gospodarski razvoj ruralnih dijelova naše Županije, nastali u ratnom i poratnom razdoblju.

Projekt "Ruralni turizam u Konavlima"

Provedbom programa “Ekonomsko osnaživanje žena kroz edukaciju” DEŠA postaje prepoznatljiva kao obrazovni centar od iznimnog značaja za Dubrovačko – neretvansku županiju. Promicanjem i pravednim korištenjem resursa lokalne zajednice na načelima kontroliranog održivog razvoja, uz zaštitu okoliša i očuvanje prirodne, kulturne i materijalne baštine, DEŠA pokušava utjecati na smanjenje nezaposlenosti, naročito žena i mladih.
U razdoblju 1997-2003 g. edukaciju i specifične radionice u DEŠI je završilo ukupno 1784 polaznica/k. Od toga su 85% žene.

2005. i 2006. godine DEŠA uspješno provodi međunarodni projekt “Lokalni centri razvoja” s ciljem da se kroz niz međusobno povezanih radionica, seminara, okruglih stolova i predavanja, unaprijede i povežu lokalni kapaciteti zajednice (javni, privatni i civilni sektor) na temi održivog razvitka Županije. Ovaj projekt se uspješno provodio u općini Dubrovačko primorje, a rezultat projekta je osnivanje zadruge maslinara „Maslina“ u Banićima.