Podrška žrtvama i svjedocima

Pružanja podrške žrtvama i svjedocima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dio je šireg sustava podrške žrtvama i svjedocima koji postoji, ne samo na razini Republike Hrvatske, već i na razini čitave Europske unije. Naime, EU već dugi niz godina radi na poboljšanju zakonodavstva i praktičnih mjera zaštite žrtava kaznenih djela. Rezultat tih nastojanja jest Direktiva 2012/29/EU Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi minimalnih standarda prava, podrške i zaštite žrtava kaznenih djela.

Republika Hrvatska slijedi prava i pravila koja Direktiva ističe pa tako na razini države postoji sedam odjela za pružanje podrške žrtvama i svjedocima. Godine 2008. osnovani su odjeli pri Županijskim sudovima u Zagrebu, Osijeku, Vukovaru i Zadru, a 2011. takvi su odjeli osnovani pri Županijskim sudovima u Splitu, Rijeci i Sisku.

Budući da u Dubrovniku takav odjel ne postoji, već se žrtve mogu obratiti odjelu u Splitu, projekt koji DEŠA provodi ključan je za približavanje ovog sustava i osiguravanje podrške žrtvama i svjedocima u našoj županiji.

Stoga ako ste žrtva ili svjedok kaznenog djela ili prekršajnog djela iz područja obiteljskog nasilja i trebate s nekim porazgovarati, bilo zbog konkretnih pitanja i nedoumica ili pak jednostavno imate potrebu s nekim podijeliti vaše osjećaje i dobiti emocionalnu podršku, obratite nam se s povjerenjem. Tu smo zbog vas! Niste sami.

Programi / Projekti:

Program: „Mreže podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela“

Projekt: Centar za žrtve i svjedoke

Projekt „Psihosocijalna podrška žrtvama i svjedocima na području Dubrovačko neretvanske županije“ – ZIP

Projekt “Bez Obiteljskog Nasilja BON “

Programe financijski podržavaju:

 • Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske
 • Grad Dubrovnik, Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo
 • Dubrovačko – neretvanska županija
 • Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike

U Dubrovniku se usluge podrške žrtvama i svjedocima pružaju u prostorijama udruge DEŠA putem telefona  020 311 625, maila zip@desa-dubrovnik.hr ili osobnim dolaskom u vremenu od ponedjeljak do petka od 08:00 do 16:00 h u prostorije DEŠE-Dubrovnik, Frana Supila 8.

Obavijesti

 • Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna 2021.
  Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama svake godine obilježavamo 22. rujna, u spomen na 1999. godinu kada su na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice tri žene ubijene, a jedna je teško ozlijeđena. Na taj dan posebno pokušavamo […]
 • Nasilje nad muškarcima u obiteljskim i intimnim odnosima
  Nasilje u obitelji, odnosno intimnim odnosima, može poprimiti različite oblike i ne može se svesti isključivo na fizičko ili seksualno zlostavljanje; ono „obuhvaća različite oblike, uključujući prijetnje ili namjeru upotrebe fizičke sile, seksualno nasilje (s mogućnošću nanošenja teških ozljeda), kombinaciju […]
 • U DEŠI održana edukacija „Unapređenje zaštite žrtava nasilja u obitelji na području DNŽ“
  22. srpnja 2021. u prostorijama udruge DEŠA u Lazaretima održan drugi dio edukacije „Unapređenje zaštite žrtava nasilja u obitelji na području DNŽ“, u sklopu projekta „Bez obiteljskog nasilja“ (BON). Cilj edukacije bio je donijeti preporuke i zaključke te moguća rješenja […]