Ovim projektom želimo, na širem području Dubrovačko-neretvanske županije, okupiti mala obiteljska gospodarstva koja su se oduvijek bavila uzgojem ljutih naranača, te uz pomoć stručnjaka za razvitak tehnologije, kroz dvije godine standardizirati proizvodnju džema kao autohtonog proizvoda.

Projektnim aktivnostima ćemo motivirati mlade da ostanu u svom kraju gdje će imati život dostojan čovjeka. Kroz sustavnu edukaciju potencijalnih proizvođača i osnivanje udruge proizvođača dobit ćemo prepoznatljiv proizvod i na taj način stvoriti bolje uvjete života na širem ruralnom prostoru.

Zaštitit ćemo dubrovačku ljutu naranču kao autohtonu biljku i „Džem od dubrovačkih ljutih naranača“ kao izvorni ekološki proizvod. Stabla naranče dovoljno su otporna te ne zahtijevaju zaštitu pesticidima, a džem je pripravak od prirodnih sastojaka bez aditiva konzervansa.

Projekt koristi postojeće resurse na načelima održivog razvoja, te motivira stanovništvo na sadnju većeg broja ljutih naranača, koje će se koristiti za preradu. Edukacijom stanovništva povećava se dohodak, smanjuje se siromaštvo i vraća dignitet tradicijskim vrijednostima i nasljeđu.

Realizaciju ovog projekta omogućili su:

  • Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva sa 140.000,00 kn
  • Grad Dubrovnik sa 60.000,00 kn
Dubrovačka ljuta naranča
Radionica džema u sklopu projekta “Džem od dubrovačke ljute naranče”


DEŠA je predstavila Džem od dubrovačke ljute naranče na 4. Srednjoeuropskom kongresu i 6. Hrvatskom kongresu prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista