Treći hrvatski festival pekmeza, džema i marmelade održan je 03. i 04. listopada u Dubrovniku, na trgu Luža ispred crkve Sv. Vlaha u organizaciji DEŠE – Dubrovnik i udruge „Dubrovačka naranča“. Ovaj „slatki festival“, koji je ove godine dosegao i međunarodnu razinu, privukao je velik broj domaćih i stranih posjetitelja. Ova kulturna manifestacija doprinosi afirmiranju tradicije, običaja i tradicijskih proizvoda koji na taj način postaju gastro suvenir ali i dodatna turistička ponuda Gradu Dubrovniku. Manifestaciju je otvorio državni tajnik gosp. Tonći Božanić iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, ujedno i pokrovitelj Festivala.

Ove godine okupilo se ukupno 18 izlagača iz cijele Hrvatske i jedan izlagač iz Bosne i Hercegovine. Svi izlagači bili su odjeveni u narodne nošnje iz svoga kraja, i na taj način prezentirali svoje običaje i pokazali dio svog kulturnog identiteta.
Prvog dana Festivala, 03. listopada, dok se na Trgu Luža odvijao kulturni i slatki program, u DEŠI je radio posebni ocjenjivački sud u sastavu: prof. Vlaste Piližote i prof. Ljiljane Primorac sa Prehrambeno – tehnološkog fakulteta iz Osjeka, te prof. Verica Uzelac i prof. Branke Levaj sa Prehrambeno – biološkog fakulteta iz Zagreba i profesora kuharstva gosp. Josipa Žuvele iz Dubrovnika. Između 65 „nominiranih“ žiri je ocjenjivao proizvode u tri kategorije.

U kategoriji džema konkurirao je 41 proizvod, dok se marmelada i pekmeza natjecalo po 12 proizvoda. Komisija je radila cijeli dan, od 9 ujutro do 19,30 sati navečer, a rezultati senzorskog ocjenjivanja džemova, pekmeza i marmelade su slijedeći:

KATEGORIJA DŽEM

ZLATNA MEDALJA

1. PROIZVOĐAČ: DEŠA – Dubrovnik
PROIZVOD: Džem od dubrovačke ljute naranče

SREBRNA MEDALJA

1. PROIZVOĐAČ: Moj Džem, Rakov Potok/ Horvati
PROIZVOD: Džem od šumskih kupina

2. PROIZVOĐAČ: Duga strana, Zaton
PROIZVOD: Džem od smokava

BRONČANA MEDALJA

1. PROIZVOĐAČ: Imotska jezera, Imotski
PROIZVOD: Ekstra džem od smokava

2. PROIZVOĐAČ, Ekoturistiko, Brdovec
PROIZVOD: Džem od vinogradske breskve

KATEGORIJA MARMELADA

U ovoj kategoriji nije dodijeljena zlatna medalja.

SREBRNA MEDALJA

1. PROIZVOĐAČ: OPG Nina Sardi, Zagreb
PROIZVOD: Marmelada od svježih smokava

BRONČANA MEDALJA

1. PROIZVOĐAČ: Ekoturistiko, Brdovec
PROIZVOD: Marmelada crvena breskva

2. PROIZVAČ: Ekoturistiko, Brdovec
PROIZVOD: Marmelada od grožđa, jabuka i rajčice

KATEGORIJA PEKMEZ

ZLATNA MEDALJA

1. PROIZVOĐAČ: Ekoturistiko, Brdovec
PROIZVOD: Pekmez od drijenka

SREBRNA MEDALJA

1. PROIZVIĐAČ : OPG Sedić, Sisak
PROIZVOD: Pekmez od šljiva

BRONČANA MEDALJA

1. PROIZVOĐAČ: OPG Nekić, Orahovica
PROIZVOD: Pekmez od kajsije

Ova manifestacija je realizirana pod pokroviteljstvom i uz financijsku potporu Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika i Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

PROGRAM