U suradnji s udrugom za promicanje, uzgoj, zaštitu i preradu plodova ljute naranče „Dubrovačka naranča“, DEŠA – Dubrovnik je organizirala Prvi hrvatski festival džema, pekmeza i marmelade, koji je održan od 5. do 7. listopada 2007. u Dubrovniku. Pokrovitelji i suorganizatori manifestacije su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija. Generalni pokrovitelj Prvog hrvatskog festivala džema, pekmeza i marmelade je Vlada Republike Hrvatske.

Ova manifestacija je održana u prostorijama DEŠE, te je bogatstvom ponude i prigodnim kulturno umjetničkim programom izazvala veliko zanimanje lokalnog pučanstva, kao i stranih gostiju koji su tih dana posjetili Dubrovnik. Nastupilo je 20 izlagača, malih proizvođača iz cijele Hrvatske, sa ukupno 70 različitih proizvoda. Ocjenjivački sud sastavljen od eminentnih stručnjaka, nakon cjelodnevnog napornog rada, izabrao je najbolje proizvode u sve tri kategorije (pekmez, džem, marmelada), te je u subotu, 6. 10. upriličena svečana dodjela priznanja za najbolje proizvode.

Pored promotivne i ocjenjivačke komponente, festival je imao i edukativni karakter. Održan je okrugli stol na kojemu je bilo riječi o proizvodnji, zakonskim propisima prilikom proizvodnje, programima marketinške pripreme poljoprivredno prehrambenih proizvoda te mjerama i poticajima za autohtone proizvode. Tijekom okruglog stola, eminentni stručnjaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, pružili su proizvođačima mnoštvo vrijednih informacija koje im mogu biti od koristi u daljnjem radu.

Ovo je prvi put da se ovakva manifestacija održava u Hrvatskoj i izvrstan je vid promidžbe pekmeza, džema i marmelada iz cijele Hrvatske kao autohtonih proizvoda i suvenira.

Cilj ove manifestacije je bio okupiti sve male proizvođače pekmeza, džema i marmelade iz cijele Hrvatske i prikazati bogatstvo i raznolikost naše zemlje. Svaki štand je bio urešen tradicijskim rukotvorinama, a izlagači su bili odjeveni u narodne nošnje kraja iz kojeg dolaze.

Kroz ugodno zajedničko druženje, usvajanje novih znanja i razmjenu iskustava, sudionici festivala iskazali su veliko zadovoljstvo sudjelovanjem te zaključili da se ovaj festival i ubuduće održava u Dubrovniku.