Projekt: “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”

Logo projekt Zenska soba

Program „Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ kreiran je s ciljem osiguravanja pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima. Program se provodi u trajanju od tri godine, 01.01.2023. godine započeli smo s provedbom treće godine programa.  

Nositeljica programa, kojeg financijski podržava Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske, je Ženska soba. Program se provodi u partnerstvu s 10 organizacija civilnog društva: Udruga za podršku žrtvama i svjedocima; Centar za građanske inicijative Poreč; Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN; DEŠA – Dubrovnik; Udruga HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava; Informativno pravni centar; Ženska grupa Karlovac KORAK; S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja; SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije, Zagorje; Udruga ZvoniMir.

Ciljevi programa su podići razinu znanja, vještina i kompetencija predstavnika organizacija civilnog društva za pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela; pružati pomoć i podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela kroz pružanje osnovnih informacija i emocionalne potpore, psihosocijalne i savjetodavne pomoći, pratnjom na sud i druge relevantne institucije te kroz druge oblike usluga; raditi na senzibilizaciji i informiranju javnosti o sustavu podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u Republici Hrvatskoj.

Svrha programa je omogućiti pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima u 13 županija u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima odnosno u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, Brodsko – posavskoj, Dubrovačko – neretvanskoj, Istarskoj, Karlovačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Ličko-senjskoj, Požeško-slavonskoj, Šibensko-kninskoj, Virovitičko-podravskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Za više informacija posjetite link: www.mrezapodrskeisuradnje.com

facebook stranica Podrška žrtvama i svjedocima u DNŽ , https://www.facebook.com/zipdubrovnik       

Popis organizacija civilnog društva:

1. Udruga za podršku žrtvama i svjedocima (Varaždinska i Međimurska županija)

2. Centar za građanske inicijative Poreč (Istarska županija)

3. Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN (Požeško-slavonska županija i Bjelovarsko – bilogorska županija)

4. DEŠA – Dubrovnik (Dubrovačko – neretvanska županija)

5. Udruga HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava (Koprivničko-križevačka županija i Bjelovarsko-bilogorska županija)

6. Informativno pravni centar (Brodsko-posavska županija)

7. Ženska grupa Karlovac Korak (Karlovačka županija i Ličko-senjska županija)

8. S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja (Virovitičko – podravska županija)

9. SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije, Zagorje (Krapinsko-zagorska županija)

10. Udruga ZvoniMir (Šibensko-kninska županija)

U Dubrovniku se takva usluga pruža u prostorijama udruge DEŠA putem telefona 020 311 625, maila info@desa-dubrovnik.hr  ili osobnim dolaskom u vremenu od ponedjeljak do petka od 08:00 do 16:00 h u prostorije DEŠE-Dubrovnik, Frana Supila 8. 

 

Radio spot projekta “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”