MP logoProjekt „Psihosocijalna podrška žrtvama i svjedocima na području Dubrovačko neretvanske županije“ – ZIP

Godišnje se na prostoru Hrvatske prijavi i do 80.000 kaznenih dijela, te se svatko od nas može naći u poziciji žrtve ili svjedoka. Često je svjedočenje izuzetno neugodno i krajnje uznemirujuće iskustvo zbog ponovnog proživljavanja tog događaja, ali i nepoznavanja okolnosti sudskog procesa, osjećaja vlastite nekompetentnosti te osjećaja usamljenosti.

DEŠA – Dubrovnik obavještava svoje sugrađane da započinje sa provedbom projekta „Psihosocijalna podrška žrtvama i svjedocima na području Dubrovačko neretvanske županije“ uz potporu Ministarstva pravosuđa. DEŠA će kroz ovaj projekt putem telefona, maila ili osobnim kontaktom u prostorijama udruge pružati emocionalnu podršku i potrebne informacije svim žrtvama i svjedocima koji zatraže pomoć.

Uz potporu Ministarstva pravosuđa u cijeloj Hrvatskoj se uspostavila mreža organizacija civilnog društva koji pomažu žrtvama i svjedocima neposrednim pružanjem emocionalne podrške, davanjem praktičnih informacija (informiranje o pravima svjedoka i žrtava, o tijeku sudskog postupka, o strankama u postupku i njihovoj ulozi, o nejasnoćama vezanim za postupak i sl) te informiranjem o djelovanju drugih udruga ili institucija koje mogu adekvatno odgovoriti na specifične potrebe pojedinih svjedoka ili žrtava. U Dubrovniku se takva usluga pruža u prostorijama udruge DEŠA putem telefona 020 311 625, maila zip@desa-dubrovnik.hr ili osobnim dolaskom u vremenu ponedjeljak – četvrtak od 16:00 – 18:00 h u prostorije DEŠE, Frana Supila 8.

U ovom projektu sudjeluje i Ministarstvo unutarnjih poslova na način da žrtvama i svjedocima kaznenih djela već pri prvom kontaktu uručuju pisanu obavijest o mogućnošću dobivanja emocionalne i psihosocijalne pomoći u udruzi DEŠA.

Pomoć koju žrtve i svjedoci mogu ostvariti u DEŠI je besplatna i anonimna!

Kontakt:
DEŠA Dubrovnik:
http://desa-dubrovnik.hr/
tel: +385 20 311 625
e-mail: zip@desa-dubrovnik.hr
FB: Podrška žrtvama i svjedocima DNŽ