Dubrovnik, 15 – 17 ožujak, 2002

Seminar- radionica “Žensko poduzetništvo u turizmu”, održan u Međunarodnom Centru Hrvatskih Sveučilista najveći je izazov za DEŠU do sada i predstavlja krunu DEŠINOG dosadašnjeg rada. Voditeljica seminara-radionice bila je gospođa Lucija Bronzan, najstarija počasna članica DEŠE, inače priznati stručnjak iz područja marketinga i komunikacija, koja živi u Milanu.

Na seminaru-radionici sudjelovalo je 30 polaznica, koje su tijekom trodnevnog programa slušale ne samo stručna predavanja o turizmu, nego i korisne praktične informacije predstavnika raznih institucija o svim koracima koje je potrebno obaviti kod započinjanja bilo kojeg poduzetničkog projekta. Polaznice su seminar ocijenile kao izuzetno nužnim lokalnoj zajednici, a naročito su dale priznanje odličnom izboru tema, stručnosti voditelja i predavača. Na ovom seminaru polaznice su po prvi put imale priliku prezentirati svoje poduzetničke ideje i konkurirati za nagradu, tj. bespovratna financijska sredstva koja će trima dobitnicama olakšati početak rada.

Financijski sponzor seminara bio je “The STAR Network of World Learning” iz Zagreba, sa kojim je DEŠA još prije početka seminara osnovala Radnu grupu za promicanje poduzetništva; u koju su ušli predstavnici Grada i Županije, Centra za poduzetništvo, Zavoda za zapošljavanje, Turističke zajednice grada Dubrovnika, te “Effect”- privatna tvrtka za izradu poslovnih planova i predstavnica štedno-kreditne zadruge NOA. Radna grupa se sastala već 28.03.2002. god. i izabrala tri projekta.

DEŠA je u fondu za poticaj ovih poslovnih ideja skupila 22,000.00 kn i to od Županije, grada Dubrovnika, općine Konavle, općine Župa Dubrovačka i od Turističke Zajednice grada Dubrovnika, te je razliku do 30,000.00 kn namirila iz svojih sredstava za razvojne projekte. Tri poduzetnice su osnovale obrt i samostalno krenule u poduzetništvo, te su na njihove žiro račune uplaćena sredstva. Radna grupa će u narednom jednogodišnjem periodu pratiti njihov razvoj.

DEŠA želi naglasiti svoje zadovoljstvo suradnjom predstavnika gradskih i županijskih vlasti i medija, koji su se odazvali pozivu i svojom nazočnošću i savjetima doprinjeli sveukupnom pozitivnom rezultatu ovog seminara, koji je bio prvi primjer konkretne suradnje između institucija i nevladinih udruga na rješavanju problema lokalne zajednice.

Odgovori