autorica teksta: mr.sc. Lucija Franić Novak

DEŠIN projekt uključivanja žena u obnovu mljetske tradicionalne nošnje nije se zadržao samo na obnavljanju nošnje. Živa mašta ujedinjena s duhom inventivnosti i smislom za lijepo stvorio je ideju izvornog mljetskog suvenira, učinivši tako korak dalje no što je to sama obnova nošnje.

Vrijedne ruke DEŠINIH članica prenose jedinstveni svileni vez sa škufije (pokrivala za glavu) na različite rukotvorine Narodna nošnja je oživljena kroz uzorke i boje izvornog veza koji su korišteni na ukrasnim tkaninama – prekrasnim stolnjacima, malim ukrasnim miljeima, oznakama za knjige, prekrivačima za krevete kao i lutkama u narodnim nošnjama.

Izvorna i jedinstvena škufija – svileni vez, rađen na tradicionalni starinski način, predstavljen je na novim rukotvorinama u uzorcima grančica, listova, cvijeća i žaba. Posebno lijepo izrađeni vez na ženskim košuljama pobudio je maštu DEŠINIH članica koje su ga primijenile na stolnjacima. Rade ga stilom bijelo na bijelo, a ponekad dodaju zlatnu nit koja mu daje bogatiji izgled, ali se ponešto razlikuje od originala.

Vrijedi spomenuti izradu lutki – suvenira obučenih u minijaturne tradicionalne mljetske nošnje izrađene od originalne vunene tkanine u originalnoj boji, s faltama, s ukrasima na prsima i rukom izvezenom košuljom, dok na glavi imaju tipično pokrivalo udatih žena. U bogatom izboru ručnih radova od tkanine, u DEŠINOJ radionici mogu se naći vezene zavjese s ponovljenim uzorkom s pokrivala za glavu, napravljene na zanimljiv način i sa svilenim resama u raznim bojama.

Cjelokupni projekt u DEŠINIM radionicama obuhvaća različite aktivnosti pod vodstvom stručnjaka tako da se ispunjavaju originalni standardi (zahtjevi). Sve ove aktivnosti usmjerene ka oživljavanju i očuvanju starih načina izrade koji su bili dio narodne baštine na ovom dijelu Jadrana, poput tkanja, čipkarstva, veza, a koji su gotovo bili zaboravljeni, zaslužuju priznanje i pohvalu.

Zbirka predmeta za poklone u DEŠINIM radionicama otvara nove mogućnosti, posebice u nastojanjima da se razvije gospodarstvo i turizam na otoku. Ustvari izvorni ručni rad na tkaninama korištenim u mnogim prekrasnim predmetima postaje vrijedan suvenir s područja Mljeta, ali i sa šireg područja Dubrovnika i cijele Hrvatske. Mljetski vez – stolnjak na natječaju za izbor kvalitetnih hrvatskih suvenira, u organizaciji Hrvatske Turističke Zajednice dobio je znak “Hrvatski suvenir”, kao autentičan proizvod prihvatljiv domaćim i stranim turistima, namijenjen za poklone i darivanja, koji čuva i ističe vizualnu afirmaciju i identitet Republike Hrvatske.