Preko stotinu vrsta pekmeza, džemova i marmelada – od naranača, limuna, smokava, višanja, jagoda, šljiva i od čega se sve može samo zamisliti, pa domaćih likera, kolača bilo je izloženo na Stradunu, ispred crkve Sv. Vlaha, na Četvrtom hrvatskom festivalu pekmeza, džema i marmelade. Festival pekmeza, džema i marmelade, prerasta u tradicionalnu manifestaciju koja dodatno obogaćuje turističku ponudu Dubrovnika u listopadu. Održava se u organizaciji udruga DEŠA i ‘Dubrovačka naranča’, te u suradnji sa HGK Županijskom komorom Dubrovnik.

Prvog dana održavanja Festival je šarenilom boja, mirisa i okusa privukao veliki broj domaćih, i još više stranih posjetitelja. Na Festivalu je izlagalo preko tridesetak izlagača iz deset hrvatskih županija, a cilj mu je bio predstavljanje kvalitetnih proizvode i afirmiranje bogatstva hrvatske baštine. U kulturnom programu festivala i prvog i drugog dana održavanja sudjelovali su KUD „Horvati“ iz Horvata, koji su predstavili pjesme i folklorne plesove iz cijele zemlje.

Tijekom prvog dana održavanja u DEŠI je izvršeno i stručno ocjenjivanje izloženih proizvoda. Ocjenjivački sud u sastavu: prof. Vlasta Piližota i prof. Tera Mandić sa Prehrambeno – tehnološkog fakulteta iz Osijeka, te prof. Verica Uzelac i prof. Branka Levaj  sa Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta iz Zagreba i profesor kuharstva gosp. Josip Žuvela iz Dubrovnika.

U više kategorija konkuriralo je 40 džemova, 8 marmelada, 26 pekmeza i 7 želea. Komisija je izvršila slijedeći odabir:

DŽEM:

  • Zlatna medalja: Udruzi DEŠA – Dubrovnik, za džem od dubrovačke ljute naranče
  • Srebrena medalja: OPG Širanović – Babić, Horvati, za pečeni džem od šljiva s paprom
  • Brončana medalja: OPG Biškup Zdravko, Predavac, za džem od kupina

EXTRA DŽEM:

  • Srebrena medalja: P.R.A.G. Dubrovnik, za extra džem od gorke naranče
  • Srebrena medalja: OPG Štefica Tukša, Gornja Rijeka, za dišeći extra džem od grožđa
  • Brončana medalja: P.Z. Prijatelji Lastova, Lastovo, za naranča extra džem
  • Brončana medalja: OPG Ivan Šimatović, Perušić, za extra džem bazga

ŽELE:

  • Zlatna medalja: Udruzi Živa zemlja, Nova Gradiška, za žele od drenka

MARMELADA:

  • Zlatna medalja: OPG Antonija Zelenika, Velika, za domaću marmeladu od bijelih šljiva
  • Brončana medalja: OPG Antonija Zelenika, Velika, za domaću marmeladu od šljiva

NISKOENERGETSKA MARMELADA:

  • Srebrena medalja: OPG Nina Sardi, Dubrovnik, za niskoenergetsku marmeladu od smokava

PEKMEZ:

  • Zlatna medalja: OPG Širić, Đakovo, za pekmez od šljiva
  • Srebrena medalja: OPG Ivan Šimatović, Perušić, za pekmez od divljih kupina
  • Srebrena medalja: OPG Dinko Nekić, Orahovica, za domaći pekmez od kupina
  • Srebrena medalja: OPG Dinko Nekić, Orahovica, za domaći pekmez od žutih šljiva
  • Brončana medalja: OPG Štefica Tukša, Gornja Rijeka, za pekmez Bele IV od šljiva
  • Brončana medalja: OPG Štefica Tukša, Gornja Rijeka, za domaći pekmez od višnje

NISKOENERGETSKI PEKMEZ:

  • Zlatna medalja: OPG Babac – Damjanić, Poljica, za niskoenergetski pekmez od svježih smokava
  • Zlatna medalja: OPG Nina Sardi, Dubrovnik, za niskoenergetski pekmez od smokava s kaduljom bez šećera

Ova manifestacija je realizirana pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i uz financijsku potporu Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, HGK – Županijske komore Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, Turističke zajednice Grada

Dubrovnika i HOK – Obrtničke komore Dubrovačko – neretvanske županije.