Tko smo bili 1993.

  • 1. ožujka, tj. svega par mjeseci nakon završetka opsade Dubrovnika, DEŠA započinje organizirano djelovanje s definiranim programom rada u hotelu Libertas i to s projektom Psihosocijalna prilagodba i pomoć ženama – prognanicama, izbjeglicama i domaćim ženama koje su u potrebi.

  • 9. srpnja, tj. nekoliko mjeseci poslije početka aktivnog djelovanja, formalno je održana i Osnivačka skupština DEŠE. 15 osnivačica udruge predstavljaju karakterističan presjek civilnog društva: 2 turističke djelatnice, 2 učiteljice, 2 domaćice, 1 arhitektica, 1 farmaceutkinja, 1 frizerka, 1 knjigovotkinja, 1 krojačica, 1 liječnica, 1 medicinska sestra, 1 prevoditeljica, 1 profesorica. Od izvornih petnaest, pet najaktivnijih formirale su Izvršni Odbor, koji od tada statutarno funkcionira kao glavno odlučujuće tijelo organizacije.

  • 7. listopada iste godine DEŠA je upisana u registar građana te je istovremeno dobila suglasnost od Ministarstva rada i socijalne skrbi za obavljanje humanitarnih djelatnosti.

Prvi koraci i prve donacije opreme i materijala
 
Program rada DEŠE je bio smišljeni odgovor na tadašnju situaciju u gradu prepunom izbjeglica i prognanika. U tom času DEŠINE aktivistice su smatrale najnužnijim pomoći traumatiziranim ženama prognanicama i izbjeglicama, koje su besciljno lutale gradom, ne radeći ništa i čekajući humanitarnu pomoć. Trebalo je izmisliti bilo kakvu aktivnost, u koju bi se one mogle uključiti, kako bi se osjećale korisnima, kako bi ponovno mogle pronaći vlastitu kreativnost, povratiti svoje dostojanstvo.
Preko svojih članica iz turističke branše, DEŠA se od samog početka orijentira na izvore u inozemstvu od kojih traži svakojake vidove pomoći, shodno tekućim potrebama, od lijekova do kućnih potrepština.
Isti kontakti će se uskoro aktivirati na organizaciji prodajnih izložbi rukotvorina proizvedenih u DEŠINIM radionicama. Period reaktivnog djelovanja će potrajati nekoliko godina. Već od 1995. DEŠIN tim počinje gledati prema budućnosti i usmjeravati aktivnosti prema smišljeno planiranim ciljevima.