Zašto smo izabrali temu Sistemi turistici locali?

Lucija Bronzan, stručni savjetnik projekta COSPE/DEŠA

Kod organizacije stručnih skupova predviđenih programom glavnog projekta Jadran: Malo poduzetništvo i lokalni razvoj, i prošle i ove godine slijedili smo njegov prioritetni cilj – poticanje malog poduzetništva. Dok je prošlogodišnji stručni skup, pod nazivom Novi pristupi razvoju teritorija, želio pokazati da je i u nemogućim uvjetima moguće i vrijedno poticati poduzetničke aktivnosti (tada su za primjere bile uzete poduzetničke inicijative koje su aktivirale marginalizirane skupine društva, te sasvim male ili nerazvijene društvene zajednice) ove godine smo odlučili predočiti jednu drugu vrstu primjera iz talijanske prakse u razvoju turizma, lokalne turističke sustave.

Tema o lokalnim turističkim sustavima omogućava da pokažemo, da postoji način na koji se i sasvim sićušni poslovni subjekti mogu uklopiti u širi mozaik ponuda jednog teritorija i postati njegov ravnopravni dio, ukoliko na tom teritoriju djeluje promišljeni i profesionalno organizirani sustav.

Predavači:
Prof Alberico Di Meo, stručnjak iz turističkog marketinga, predavač na rimskim sveučilistima La Sapienza i LUMSA (na katedrama za komunikacijske i Turističke znanosti) član je Nacionalnog Savjeta za Turizam, Talijanskog Društva za turističke znanosti i predsjednik Pučkog sveučilišta za turizam u Rimu. Autor je također više knjiga o marketingu, (Turistički razvoj teritorija kroz marketing okoliša i kulture), te nebrojenih članaka u stručnom tisku turističke branše. Bio je direktor marketinga u Club Mediterranee, zatim direktor marketinga Valtura, stvorio je hotelski lanac Minotel Italia. U SAD-u je magistrirao u znanostima letenja, a njegova prva knjiga “Sfogliamare” bila je posvećena proučavanju morskog dna duž talijanskih obala.

Dr. Smeralda Tornese je prije i poslije svega – komunikator. Karijeru je započela kao i mnogobrojni drugi talenti u pisanju, u lokalnim tiskovinama svog rodnog kraja (Puglia). Nakon završetka akademskog studija odlazi u Francusku, gdje joj se budi snažni interes za marketing. Ponovno u Pugli (Lecce) specijalizira se u području politike turističkog razvoja i u marketingu teritorija. Piše o instrumentima za marketing teritorija, o razgovoru sa teritorijem koji stvara preduvjete za uspješno predstavljanje njegovog identiteta, te postaje i predavač o tim temama u raznim programima nekolicine obrazovnih institucija u Pugli (Lecce, Otranto, Bari).
Od prije godinu dana vodi novo formirani turistički sustav Marca Anconetana koji pokriva teritorij provincije Ancona u Pokrajini Marche.

Dr. Saša Poljanec Borić je izuzetni primjer multidisciplinarnog obrazovanja. Nakon diplome iz filozofije i francuskog jezika i literature, dodatnih akademskih i također radnih iskustava u Francuskoj, provela je deset godina u Institutu za Turizam, gdje je surađivala u provođenju i razvoju brojnih domaćih i međunarodnih znanstvenih istraživanja iz područja sociologije slobodnog vremena i turizma. U tom periodu je magistrirala sa radom “Socio-kulturni aspekti poslijeratnog razvoja turističke funkcije u Dubrovniku” na Katedri za sociologiju, Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Bila je pomoćnica ministra u Ministarstvu turizma, na čelu Uprave za razvoj. Sudjelovala u pripremi bilateralnog sporazuma o tehničkoj pomoći Republike Austrije te u izradi “Glavnog turističkog plana Republike Hrvatske”. Nakon par godina savjetodavne funkcije u međunarodnoj konzultantskoj tvrtki Horwath i Horwath Consulting prešla u Institut Ivo Pilar. Iz ovog perioda potječe disertacija pod nazivom «Privatizacija hrvatskog hotelijerstva kao preduvjet konkurentnosti hrvatske turističke ponude».
Dr. Poljanec-Borić je objavila veliki broj stručnih i znanstvenih radova, česti je suradnik Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske radio televizije, vodi istraživanje kontrole kvalitete u hrvatskim turističkim destinacijama u sklopu akcije Turistički cvijet. Posljednje tri godine sudjeluje u Pregovaračkoj skupini za vođenje pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Član je Predsjedništva Hrvatskog sociološkog društva, kao pozvani predavač redovito drži kolegije iz područja urbane sociologije i ekonomije slobodnog vremena na Arhitektonskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu te na „Zagrebačkoj školi za management i turizam“ u sastavi Verna.

Dr. Lynette Šikić-Mićanović je diplomirala antropologiju i psihologiju na Sveučilištu u Adelaide-u u Australiji, a magistrirala je u Ljubljani na Institutum Studiorum Humanitatis. Doktorirala je s disertacijom o ženskoj populaciji u ruralnim prostorima SLavonije (Gendered Experiences and Femininities among Women in Rural Spaces of Slavonia). Već 15 godina radi u Institutu Ivo Pilar u Zagrebu, u znanstvenom području humanističkih znanosti, polje antropologija, gdje sudjeluje u realizaciji znanstvenih projekata Minitarstva znanosti i tehnologije RH (Žene i rat, Socijalizacija djece i mladež, Odnos selo-grad u hrvatskom društvu u postmodernoj perspektivi, Društvena re/konstrukcija na ruralnom teritoriju, razvojna samoodrživost. Koordinator je akcije COST A-34 Gender and Well-Being: Interaction Between Work, Family and Public Policies, voditeljica je tržišnog projekta Iskustva spolova.

Prof. Ivo Čović predaje na Arhitektonskom Fakultetu, međunarodnoj školi arhitekture na Politecnicu u Milano (Landscape design) i na Arhitektonskom Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u Kabinetu za multifunkcionalnu arhitekturu pri Katedri za projektiranje, te na postdiplomskom studiju Održivost urbanog krajolika – Arhitektonsko istraživanje suvremenosti.
Doktorirao je na Internacionalnom Europskom doktorskom studiju iz Arhitekture i Urbanizma “Quality of Design” u organizaciji fakulteta Venecija – Barcelona – Lisabon. Trenutno radi na post-doktorskom studiju na Institutu za Povijest i teoriju Arhitekture na ETH u Zurichu.
Član je UNESCO-ve organizacije za male otoke sa sjedištem u Parizu: INSULA International Scientific Council for Island Development. Sudionik je brojnih internacionalnih arhitektonskih i urbanističkih seminara i konferencija na temu Održivog razvoja i turizma, urednik niza stručnih članaka i suradnik internacionalnih časopisa za arhitekturu, design i urbanizam.