24. i 25. studenog 2009, DEŠA – Dubrovnik je organizirala dva odvojena i jednako važna događaja u sklopu svog prekograničnog projekta suradnje „Jadran; malo poduzetništvo i lokalni razvoj“.

U utorak 24. Studenog 2009., u Maloj vjećnici Grada Dubrovnika, sastao se inicijativni odbor za osnivanje udruge „Centar za odgovorni turizam Jadranske regije“. Članovi inicijativnog odbora uz udruge civilnog društva DEŠA – Dubrovnik i Cospe – Firenze su ugledne javne osobe iz akademskih zajednica Hrvatske i Italije, Dr. Sc. Saša Poljanec Borić, Prof. Alberico di Meo i Lucija Bronzan, te Grad Dubrovnik, Dubrovačko – neretvanska županija i Regija Marche, koji ovim činom pokazuju svoje opredjeljenje za održiv razvoj Jadranske regije.

U srijedu, 25. studenog 2009 u Poslijediplomskom središtu Dubrovnik, održan je zanimljiv Međunarodni stručni skup na temu “Teritorijalni pristup razvoju turizma”. Na skupu je nazočilo oko 50 osoba iz gradskih i županijskih javnih i gospodarskih institucija koje su zainteresirane za razvoj i suradnju u zajednici.
Teme za ovaj skup i eminentni stručnjaci iz Hrvatske i Italije izabrani su s namjerom da ponude razmjenu znanja i iskustava o integralnom pristupu razvoju teritorija, na što se fokusira projekt prekogranične suradnje „Jadran; malo poduzetništvo i lokalni razvoj“.

Eminentni stručnjaci iz Italije i Hrvatske koji se bave istraživanjem i provedbom različitih disciplina i projekata, prikazali su integralni pristup razvoju teritorija kroz sinergiju disciplina kao što su sociologija, psihologija, antropologija, arhitektura i prostorno uređenje.

Zaključak:

Rasprava o lokalnim turističkim sustavima zapravo je rasprava o novoj ekonomiji ruralnog prostora koja se razvija kako pod pritiskom globalizacije, tako i zbog sve većeg značaja kvalitete života u svakodnevnom životu suvremenog čovjeka i potrebe za autentičnim doživljajem. Talijanski partneri u projektu prikazali su zanimljiva rješenja koja se u ovom trenutku primjenjuju u Italiji, dok su hrvatski stručnjaci govorili o razvoju hrvatskih destinacija u kontekstu ekonomije doživljaja koja uključuje aktivnosti na očuvanju vrijednosti resursa, zaštite baštine i sociokulturnih specifičnosti hrvatskih destinacija. Sudionici rasprave složili su se u zaključku da je sada pravo vrijeme za „turističke lokalizme“, da su upravo oni temelj međunarodne konkurentnosti i hrvatskih i talijanskih jadranskih destinacija. U tom je smislu zaključeno da integrirani pristup razvoju teritorija predstavlja novi oblik dobrog upravljanja koji i civilno društvo i poslovni sektor i institucije čini jednako odgovornima za održivi i ravnomjerni razvoj ruralnog prostora i turističkih destinacija te da takav pristup predstavlja dobar model za razvoj ruralnih zajednica u cijelom jadranskom bazenu.

Program skupa
O programu i predavačima