DEŠA i TUI Care Foundation u partnerstvu podržavaju lokalne obrtnike te čuvaju lokalne tradicije u Dubrovniku

U Lazaretima, 14. svibnja održano je svečano predstavljanje projekta „ TUI Colourfull Cultures Croatia“, kojeg u partnerstvu provode DEŠA Dubrovnik i TUI Care Foundation.

Cilj projekta nije samo očuvanje bogate nematerijalne baštine već i promocija lokalnih resursa, poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja lokalnih žena te organizaciju dodatnih kulturnih doživljaja za posjetitelje. Očekivani rezultati ovog projekta su povećana promocija kulturne baštine i umjetnosti u turizmu, osiguranje podrške za čuvarice kulturne baštine te povećane mogućnosti prihoda kroz turizam. Planirane aktivnosti protežu se kroz dvogodišnje razdoblje i obuhvaćaju različite događaje poput festivala umjetnosti i obrta u Lazaretima, radionica nematerijalne baštine te pop-up događanja u barem tri hotela na dubrovačkom području.

Važan dio projekta su i edukativne radionice koje vode čuvarice tradicionalnih zanata i mlade umjetnice u Lazaretima. Ove radionice pružaju posjetiteljima jedinstvene uvide u lokalnu umjetnost i tradicionalne obrte, stvarajući autentična iskustva koja ostaju u trajnom sjećanju. Kako bi se podržalo ekonomsko osnaživanje lokalnih umjetnika i obrtnika, DEŠA Dubrovnik organizira i radionice digitalnog marketinga i WordPress-a.

Ova suradnja s TUI Care Foundation izuzetno je važna za ostvarenje misije udruge DEŠA, očuvanja bogate kulturne baštine Dubrovnika te podrške razvoju lokalne zajednice. Kroz partnerstvo, suočiti ćemo se s izazovima prekomjerne turističke posjećenosti ali i stvoriti održive prilike rada za naše male obrtnike, lokalne umjetnice te pružiti podršku starijoj populaciji.

Mnogobrojne predstavnike turističko gospodarskog sektora Dubrovačko neretvanske županije, pozdravila je izvršna direktorica DEŠE Ana Cvjetković i gospođa Helen Caron, članica Upravnog odbora TUI Care Foundation koju je osnovao TUI turoperator, dok je projekt i projektne aktivnosti predstavila Romana Tomić voditeljica projekta.


DEŠA Dubrovnik je neprofitna organizacija posvećena očuvanju kulturne baštine i podršci lokalnoj zajednici u Dubrovniku. Fokusirajući se na osnaživanje žena, mladih i marginaliziranih skupina, DEŠA nastoji stvoriti održiva rješenja za izazove koje postavlja prekomjerna turistička posjećenost, istovremeno obogaćujući kulturna iskustva za stanovnike i posjetitelje.

TUI Care Foundation – Polazeći od potencijala turizma kao snage za dobro, TUI Care Foundation podržava i pokreće projekte koji stvaraju nove prilike i pridonose prosperitetu zajednice u turističkim destinacijama diljem svijeta. Povezujući turiste s dobrotvornim djelima, podržava obrazovne i edukativne prilike za mlade ljude; potiče zaštitu prirodnih staništa i morskog okoliša; te pomaže lokalnim zajednicama da održe održivost i koriste se turizmom. TUI Care Foundation temelji se na snažnim partnerstvima s lokalnim i međunarodnim organizacijama kako bi stvorila značajan i dugoročan utjecaj. Neovisna dobrotvorna organizacija osnovana je od strane TUI-a, jednog od vodećih turističkih poslovnih subjekata u svijetu, i smještena je u Nizozemskoj.