Svake godine u mjesecu studenom obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. 25. studenog je odabran u znak sjećanja na sestre Mirabal koje je prije više od 60 godine ubio diktator zbog njihovih oprečnih stavova prema diktaturi te borbe za demokraciju.

I danas je nasilje nad ženama jedan od najraširenijih oblika kršenja temeljnih ljudskih prava. Europa i svijet već godinama oblikuju zakonodavstvo s ciljem osiguravanja najbolje moguće zaštite ženama. Hrvatsko zakonodavstvo je u nešto više od 30 godina postojanja razvilo različite oblike zaštite žena. Tako danas, postoje sljedeći zakoni: Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, Obiteljski zakon, Zakon o kaznenom postupku, Protokol postupanja u slučaju nasilja u obitelji, Protokol postupanja u slučaju seksualnog nasilja i dr. Ovim zakonima i protokolima propisana su osnovna i dodatna prava žrtava kaznenih djela i prekršaja nasilja u obitelji, postupanja različitih tijela te ovlasti institucija i organizacija civilnog društva u cilju zaštite i podrške ženama žrtvama nasilja.

Krajem rujna 2022. godine, Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora održao je tematsku sjednicu o fenomenu femicida, odnosno rodno uvjetovanog ubojstva žena. Tom prilikom, državna tajnica pri Ministarstvu unutarnjih poslova iznosi porazan porast ubojstva žena u prvih 8 mjeseci ove godine. Naglašava da je ove godine u prvih 8 mjeseci ubijeno 12 žena naspram 2021. godine kada je do kolovoza ubijeno 8 žena. Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova je pri tome iznio preporuke Pravobraniteljice. Pravobraniteljica naglašava važnost i potrebu jačanja rane prevencije, ukupnog obrazovanja društva o temi femicida, cjeloživotne edukacije struke – posebno državnih odvjetnika/ica i sudaca/tkinja te uvođenje dugotrajne i kvalitetnije resocijalizacije počinitelja nasilja s ciljem strožeg kažnjavanja svih počinitelja te doslovnu primjenu politike nulte tolerancije na rodno utemeljeno i obiteljsko nasilje.

Ono što mi kao društvo možemo napraviti je osvijestiti našu zajednicu, provoditi preventivne aktivnosti s djecom  te osnažiti žrtve rodno uvjetovanog nasilja i obiteljskog nasilja da pravodobno prijave nasilje koje trpe. Budimo tu za žene žrtve nasilja!

Ukoliko ste žrtva nasilja, nasilje možete prijaviti na policiju, državno odvjetništvu te na centar za socijalnu skrb u slučaju obiteljskog nasilja. Također, obratite se DEŠI – Dubrovnik. Pružit ćemo vam pravno i psihološko savjetovanje, praktične i tehničke informacije, informacije o pravima te pratnju na sud i druge institucije. Nazovite nas na: 020/311-625, pišite nam na info@desa-dubrovnik.hr ili dođite osobno (uz prethodnu najavu). Stavimo nultu toleranciju na nasilje nad ženama!

Literatura:

https://www.prs.hr/cms/post/800

Slika: UN Women:

https://www.un.org/en/observances/ending-violence-against-women-day