Predstavnice DEŠE prisustvovale su sastanku koji je organizirala Služba civilne zaštite u Dubrovniku.

Broj 112 je jedinstveni europski broj za hitne službe. Besplatnim pozivom na broj 112 u bilo kojoj državi članici Europske unije možete zatražiti pomoć hitnih  službi (policije, vatrogasaca, hitne medicinske pomoći).

Osim hitnih službi, Sustav 112, u hitnim situacijama, prema potrebi obavještava i druge nadležne sudionike civilne zaštite (kao što su Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatski crveni križ, ronioci, lovci i dr.) te dodatne snage od važnosti za sustava civilne.

Dežurni operativci zaprimaju 24h dnevno pozive osoba koje se nalaze u različitim opasnostima, među kojima mogu biti pozivi žrtava različitih kažnjivih djela izloženih različitim oblicima nasilja. Na sastanku smo razgovarali o uslugama koje pružamo u okviru programa „Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“, načinima postupanja i radnom vremenu u kojem nam se osobe mogu obratiti za pomoć te o zajedničkoj suradnji na ovom području. 

Naime, kroz program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“,  DEŠIN tim putem telefona, mailom ili osobnim kontaktom pruža emocionalnu i praktičnu podršku, informacije o pravima svjedoka i žrtava, psihosocijalnu i savjetodavnu pomoć, pomoć u rješavanju  nejasnoća koje se odnose na sudski postupak te informiranje o djelovanju drugih udruga i institucija koje mogu adekvatno odgovoriti na specifične potrebe pojedinih svjedoka ili žrtava kaznenih djela i prekršaja obiteljskog nasilja. Podrška je besplatna i anonimna.

Sastanak je održan u prostoru Službe civilne zaštite u Dubrovniku, tom prilikom smo se upoznali s njihovim načinom rada, prostorijama u kojim djeluju i postupanjima u slučaju intervencije.