U sklopu Dana otvorenih vrata udruga 2019., u petak 17. svibnja u 11 sati udruge koje djeluju u prostoru Lazareta i one okupljene u neformalnu Platformu za Lazarete predstavit će projekt “Mjesto zajednice” te ostale aktivnosti koje provode zajedno i samostalno. Projekt “Mjesto zajednice” provodi se u sklopu poziva “Kultura u centru” i financiran je sredstvima Europskog


“Mjesto zajednice – razvoj društveno-kulturnog centra u Lazaretima” partnerski je projekt Grada Dubrovnika, Art radionice Lazareti, Udruge Deša, Studentskog teatra Lero i Dubrovačkih ljetnih igara. Projekt kao pokretnu ideju vodilju i cilj ima razvoj Lazareta kao aktivnog i dostupnog društveno-kulturnog centra, kroz razvoj kapaciteta organizacija i institucija koje u Lazaretima aktivno djeluju te uključivanje novih organizacija i stanovnika u predlaganje, planiranje i provedbu aktivnosti u Lazaretima. 

Projekt je podijeljen u nekoliko komponenti (elemenata). Prvi se projektni element bavi jačanjem kapaciteta i unapređenjem rada organizacija koje djeluju u Lazaretima, ali i drugih zainteresiranih organizacija, postojećih i potencijalnih korisnika prostora i resursa organizacija u Lazaretima. Navedeni element obuhvaća istraživački rad, edukativne i razvojne radionice za korisnike i ciljane skupine, predstavljanje primjera dobrih praksi javno-civilnih partnerstava, dobrog upravljanja i inovativnih modela razvoja te pripremu publikacije s rezultatima projektnih aktivnosti. 

Drugi se projektni element bavi razvojem i pripremom prijedloga i modela sudioničkog i javno-civilnog partnerstva . U sklopu ove komponente bit će razvijen i objavljen pilot poziv „Uključi zajednicu“ kojim ćemo građane, umjetnike, umjetničke organizacije, organizacije civilnog društva pozvati da predlože aktivnosti koje žele realizirati s udrugama u Lazaretima. Ovaj će element također istražiti i mapirati dostupnu infrastrukturu kao i načine dostupnosti za provedbu i organizaciju javnih događanja te pokazati kako rade i djeluju drugi društveno-kulturni centri u Hrvatskoj i inozemstvu. 

Treći je projektni element posvećen provedbi kulturnih, umjetničkih i društvenih aktivnosti, a bazirat će se na kumulativnoj tj. sakupljačkoj izložbi „Dubrovnik Sakupljač“ i nizu umjetničkih, edukativnih, društvenih i drugih aktivnosti koncentriranih oko izložbe. 

Projekt je počeo u prosincu 2018. i traje 24 mjeseca.

Projekt Mjesto zajednice financiran je o okviru poziva Kultura u centru UP.04.2.1.04. – Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 2,216.373,84 kuna. Posrednička tijela u provedbi projekta su Ministarstvo kulture RH i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.