d 09. – 11. travnja DEŠA Dubrovnik organizirala je i provela  u OŠ Antun Masle  i područnim školama Zaton mali i Lopud Projektni dan – volontersku akciju  osvješćivanja javnosti u području zaštite okoliša, klimatskih promjena i zaštite prirode i bioraznolikosti. Dio je to aktivnosti projekta Pod budnim okom volontera, sufinanciram sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

IMG_20180411_130239Na projektnom danu djeca su kroz niz aktivnosti pokazali svoje novostečene vještine u očuvanju okoliša i prirode, smanjenju nastanka otpada i pravilnom gospodarenju njime. Postavili su izložbu dječjih radova nastalih kroz projektne radionice upcikliranja plastike i recikliranja papira. Uredili su školsko dvorište te posadili sadnice ljute naranče. Najmlađi su izrađivali morsko dno i  društvene igre od otpadnih materijala, a osim toga izradili su likovni rad velikog formata na temu zaštita biljnog i životinjskog svijeta od onečišćenja – koristeći plastične čepove. Članovi udruge Lovci na oluje održali su edukaciju o radu meterološke postaje koju smo montirali na školu, na kojoj će djeca moći svakodevno pratiti vremenske uvjete i pojave te postat dio lokalne mreže volontera promatrača vremenskih i klimatskih promjena. U područnoj školi Zaton mali djeca su postavila izložbu upciklirane plastike u dvorište svoje male škole tako da svi građani mogu vidjeti kreativan i koristan  način ponovne upotrebe plastičnih boca, osim toga posadili su i sadnicu ljute naranče, te u Eko kvizu pokazali iznimno znanje pravila recikliranja. U područnoj školi Lopud djeca su također bila aktivna te su proveli dvije volonterske akcije, uredili malo školsko dvorište i posadili sadnicu ljute naranče, koju su nazvali „Lopudska kraljica“. Osim toga u perivoju Đorđić – Mayneri postavili su deset tabli na kojima su naveli latinski naziv i porijeklo  odabranih biljaka te na taj  način doprinjeli uređenju parka. Nakon volonterske akcije zaigrali smo Eko kviz, a lopudski osnovnoškolci su pokazali zavidno znanje o gospodarenju otpadom i očuvanju okoliša.

Projekt Pod budnim okom volontera udruga DEŠA provodi od rujna  2017. u partnerstvu sa udrugama Bonsai, Lovci na oluje i Crogis te u dvije partnerske škole OŠ Antun Masle i OŠ Župa dubrovačka. Cilj projekta je poticati volonterstvo kroz sustav odgoja i obrazovanja te osnažiti djecu novim inovativnim tehnološkim vještinama i znanjima za budućnost. Kako bi djecu motivirali na volonterske akcije kroz brojne motivacijske radionice provedene tijekom godine približili smo djeci pojam volonterskog rada i pojasnili kako i na koji način možemo kao pojedinci pomoći u očuvanju okoliša i našeg zdravlja.

Škola, kao ključni nositelj odgoja i obrazovanja, treba pripremiti učenike za suživot s drugima u zajednici te razvijati i poticati kvalitetan sustav vrijednosti i odgovornosti za zajednicu. Volonterski angažman učenika može biti od neprocjenjive važnosti za njihov osobni razvoj. Volontiranje osnažuje pojedinca, uči odgovornosti, izgrađuje osjećaj solidarnosti i potiče na djelovanje u društvu. U razvijenim društvima zapadne demokracije, sustav odgoja i obrazovanja igra važnu ulogu u promoviranju vrijednosti volonterstva, a škole preuzimaju aktivnu ulogu u poticanju i razvoju školskog volontiranja.

IMG_5453P1050813 (Small)