du-you-volonteer-black__2_Predstavnica DEŠE – Dubrovnik sudjelovala je u srijedu, 3. svibnja, na okruglom stolu Standardi kvalitete za volonterske programe kojeg su u sklopu programa DU, you volunteer? organizirali Udruga Bonsai i Volonterski centar Dubrovnik.

Gošća okruglog stola, Tanja Tešija iz Udruge MI koja provodi program Volonterski centar Split, je okupljenim predstavnicima lokalnih udruga predstavila standarde kvalitete volonterskih programa za organizatore volontiranja. Ovim bi se standardima ojačao status volontera koji bi i prije prijave mogli istražiti koje organizacije su zadovoljile standarde, odnosno imaju dobar volonterski program, koji uključuje pripremu i edukaciju volontera, evaluaciju i priznanje njihovog rada.

S jedne strane postoji opravdana bojazan da će uvođenje standarda kvalitete dodatno administrativno opteretiti male udruge koje nemaju zaposlenike, već funkcioniraju na isključivo volonterskom angažmanu svojih članova, a neće doprinijeti njihovom programu. Moguće rješenje je korištenje mjera javnih radova kroz koje udruge mogu zaposliti koordinatora volontera, a jedan od zaključaka donesenih na okruglom stolu je i prijedlog izmjene uvjeta pod kojima se ova mjera može koristiti, primjerice povećanje dobne granice, čime bi se pružilo priliku i iskusnijim volonterima da se prijave.

Također, zaključeno je i kako, iz gorespomenutih razloga, standardi kvalitete ne bi trebali služiti kao eliminacijski kriterij za udruge prilikom prijava na natječaje te je predloženo stupnjevanje standarda – zadovoljavanje minimalnih kriterija koji ne bi pretjerano opteretili manje udruge, a koji bi im omogućili prijave na natječaje, te dodatno bodovanje za postizanje izvrsnosti.