Prosinac 2015.

 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na redovitom sastanku Regionalnog programa STEP koji se održao 15.12.2015. u Splitu.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na osnivačkoj sjednici Partnerskog vijeća Dubrovačko – neretvanske županije koja se održala u petak 11.12.2015. u 10 h, čiji član je predsjednica udruge DEŠA.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na radionici u sklopu natječaja kojeg provodi Ministarstvo finansija Crne Gore naziva “Youth, Women and Long-term Unemployed in the Labour Market”, a održala se u Podgorici 10. prosinca 2015.
 • Predstavnica DEŠE sudjelovala je na sastanku, koji se održao u Dublinu od 9 – 10.12.2015. Na radionici/ sastanaku klustera partnera na 3 različita projekata koji se provode u sklopu DEAR programa sudjelovalo je oko 24 sudionika koji su uključeni u tri različita projekta koje podupire Europska komisija. Osim predstavljanja DEAR projekata i rezultata, umrežavanja i razmjene iskustva kao i jačanje vidljivosti DEAR programa, fokus sastanka bio je na ključnim pitanjima vezano uz projekte koje provodimo.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na dvodnevnom seminaru “Inovativnim projektima ka održivom razvoju” u organizaciji udruge Cenzura plus koji se održao u Splitu 8. i 9. prosinca 2015.
 • EU UP4C (1)Udruga DEŠA – Dubrovnik je tijekom ove godine provodila projekt „Urban Planning 4 Citizens“ , u partnerstvu s Institutom za GIS, Gradom Dubrovnikom, odjelom za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša, Općinom Jakovlje i Zavodom CEKTRA iz Slovenije. Na jednostavan i inovativan način približili smo pojam prostornog planiranja i uspostavili komunikaciju između javnosti, organizacija civilnog društva (OCD) i jedinica lokalne samouprave (JLS). Iako mehanizmi javnog sudjelovanja postoje, participacija javnosti je nedovoljna i nepravodobna, što proizlazi iz nedovoljno razvijene svijesti o važnosti prostornog planiranja za kvalitetu života, nepoznavanju mehanizama zahtijevanja svojih prava te nepristupačnosti i nerazumijevanju prostornih planova.

  EU UP4C (3)Prostorno planiranje kao interdisciplinarna djelatnost je institucionalni i tehnički oblik za upravljanje prostornom dimenzijom održivosti, kojom se na temelju procjene razvojnih mogućnosti u okviru zadržavanja osobnosti prostora, zahtjeva zaštita prostora i očuvanja kakvoće okoliša, određuju namjene prostora/površina, uvjeti za razvoj djelatnosti i njihov razmještaj u prostoru, uvjeti za poboljšanje i urbanu obnovu izgrađenih područja te uvjeti za ostvarivanje planiranih zahvata u prostoru. više informacija

Studeni 2015.

 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na radionici u sklopu otvorenog natječaja “Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine” u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji sa Ministarstvom kulture koja se održala u Splitu 30.11.2015.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na seminaru „Kako pokrenuti razvojne projekte u svojim lokalnim zajednicama i financirati ih iz EU fondova“ 26-28.11.2015. u Dubrovniku koji je organizirala udruga CENZURA Plus.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na skupštini Ženske mreže Hrvatske koja se 26.11.2015 održala u Zagrebu.
 • 20151125_103232Kroz projekt „Urban planning 4 citizens“ kojeg financira Europska unija u okviru IPA I. komponente – Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija i Ured za udruge Vlade RH, a provodi DEŠA – Dubrovnik u periodu od 23. – 25.11.2015. održane su radionice “GIS u prostornom planiranju“ u Zagrebu. Sudionici radionica naučili su što je to GIS (Geografsko Informacijski Sustav), način njegove primjene te kako lakše iščitavati prostorne planove i analizirati ih pomoću GIS alata. Uz pomoć kolega iz partnerske udruge na projektu Instituta za GIS iz Zagreba održana su i predavanja “CAD2GIS” i “Geoservisi” u kojima su prikazani alati za lakšu konverziju podataka u željeni format i model podataka, te njihovo objavljivanje putem WMS i WFS servisa.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na seminaru „Međunarodna razvojna suradnja – politike solidarnosti“ koji je organizirala Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske (CROSOL), čiji je i DEŠA član. Seminar je održan 23 i 25.11.2015 u Zagrebu, 30 sudionika seminara (udruga, predstavnika Ministarstva vanjskih poslova, građana) raspravljalo je o trenutnoj ulozi RH unutar razvojne suradnje EU, o glavnim uspjesima ali i izazovima EU politika razvojne suradnje.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na radionicama „Od neuspješnih projekata do dodjele bespovratnih sredstava“ koje je priredilo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava 23-24.11.2015. u Zagrebu. Bila je to prilika da se informiramo o najčešćim greškama prijavitelja projekata ali i da svi sudionici radionica prihvate opće preporuke i zaključke radionica.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala 24.11.2015. na Sastanku platforme za ruralni razvoj Jugoistočne Europe koji se održao u Zagrebu uz prisustvo svih partnera uključenih u rad Platforme. Bila je to prilika da se dogovore aktivnosti i zaduženja, predstave promotivni materijali te usuglasi akcijski plan rada za narednih godinu dana. 
 • sarajevoPredstavnica DEŠE je sudjelovala na Međunarodnoj konferenciji „Zajedničko naslijeđe za zajedničku budućnost“. Teme panela u okviru konferencije bile su “Promocija, korištenje i očuvanje nematerijalnog i materijalnog naslijeđa kao razvojnog resursa”, “Obnova, zaštita, korištenje i promocija graditeljskog i arheološkog naslijeđa”, “Turizam i naslijeđe: Graditeljsko, arheološko i nematerijalno naslijeđe u razvoju turizma” te “Buduća zajednička suradnja na nacionalnom i regionalnom nivou“. Konferencija se održala u Sarajevu od 19. – 20. studenoga 2015.
 • Predstavnica Deše Dubrovnik, zajedno sa predstavnicima Teatra Lero te ARL-a sudjelovala je od 12. -14.11 2015. na radnom skupu „Prema institucionalnom pluralizmu: Razvoj društveno kulturnih centara“. Radni skup se održao u Zagrebu u prostorijama Gliptoteke te je trajao od 12.11. – 14.11.2015. Sva tri dana aktivno smo sudjelovali u svim radionicama, predavanjima i raspravama na temu društveno – kulturni centri koji se temelje na ideji civilno –javnog partnerstva i sudioničkog upravljanja, ali i nedostatku kulturne i prostorne politike koja bi ostavljala upražnjena mjesta za formiranje takvih centara. više informacija
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na završnoj konferenciji projekta ‘’Žensko poduzetništvo – motor za stvaranje radnih mjesta u Jugoistočnoj Europi”, koja se održala 12.-14. studenog u Splitu i Sinju. Predstavili smo tvrtku DEŠA Pro doo na dijelu programa „Kolo – kako osnažiti lokalno okruženje“ u Sinju 14.11.2015.
 • Tim DEŠE –Dubrovnik je priredio Strateško planiranje udruge DEŠA od 10-13.11.2015. na kojem smo revidirali Strateški plan 2012-2016. te definirali strateške ciljeve i ključne prioritete djelovanja u periodu 2015-2020.
 • DEŠA je sudjelovala na Danima kreativnih / kulturnih industrija koji su se u organizaciji Razvojne agencije grada Dubrovnika DURE te Art radionice Lazareti i Ureda za pripremu kandidature Dubrovnika za EPK 2020 organizirali u Dubrovniku od 09-13.11.2015. U okviru Dana kreativnih /kulturnih industrija priređen je i sajam Lazart na kojem je tvrtka DEŠA pro doo predstavila svoj asortiman proizvoda i usluga.

Listopad 2015.

 • DEŠA – Dubrovnik je aktivno sudjelovala u Radionici za članove Partnerskog vijeća za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala Dubrovačko – neretvanske županije koja se održala od ponedjeljka 26.10. od četvrtka 29.10.2015. To je bila prilika da svi članovi Partnerskog vijeća razgovaraju o upravljanju, održivosti te strateškom planiranju u području ljudskih potencijala.
 • U organizaciji TZ Dubrovnik u Dubrovniku se provodi četverodnevni Good Food festival, radionicama izrade dubrovačkih gulozeca, ovoj manifestaciji pridružila se i Udruga DEŠA. Radionice su se održavale svakodnevno od 24-25.10.2015. u prostorijama DEŠE te su bile iznimno posjećene. Mnogobrojni stanovnici Dubrovnika, ali i turisti su se okušali u pripremi padišpanja, kontonjate, mantale, bruštulanih mjendula i arancina.
 • WP_20151022_001Udruga za podršku žrtvama i svjedocima iz Vukovara i Regionalni centar za izgradnju zajednice i razvoj civilnog društva DEŠA-Dubrovnik su 22.10.2015. održali sastanak sa relevantnim dionicima iz zajednice na temu „Iskustva u radu s žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji“ s ciljem predstavljanja dosadašnjih postignuća i poduzetih mjera na području promicanja prava žrtava i svjedoka kaznenih djela i prekršaja, umrežavanju te razmjeni iskustva u pružanju pravne i psihosocijalne podrške. 23 i 24.10.2015. u DEŠI je održana edukacija volontera o načinu pružanja adekvatne i sveobuhvatne podrške žrtvama i svjedocima WP_20151022_005kaznenih djela i prekršaja. S obzirom da Dubrovačko-neretvanska županija nema osiguranu adekvatnu i sveobuhvatnu podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja, brojni su građani zakinuti u ostvarivanju svojih prava te se nemaju kome obratiti za pomoć. Stoga, Udruga uvodi sustav sveobuhvatne podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja u Regionalni centar za izgradnju zajednice i razvoj civilnog društva DEŠA- Dubrovnik kako bi se osigurala dostupnost emocionalne podrške i informacija svim građanima koji se nalaze u ulozi žrtve ili svjedoka kaznenih djela i prekršaja. Broj 116-006 za pružanje informacija i savjeta žrtvama kaznenih djela i prekršaja dostupan je radnim danom od 8 do 20 sati na hrvatskom i engleskom jeziku, a na telefonu radi 27 posebno obučenih volontera iz područja prava i psihologije.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na 9. Kongresu poduzetnica Jadransko – jonskog područja „Klasteri i umrežavanje u ženskom poduzetništvu“ koji se održao 19-20.10.2015. u Udinama.
 • DEŠa – Dubrovnik je sudjelovala na okruglom stolu „Strategije održivog razvoja otoka i priobalnih područja“ koji se održao u Dubrovniku 16.10.2015. u organizaciji Ureda Tonina Picule, Zastupnika u EP.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na samu „Hercegovački plodovi mediterana“ koji se održao 09-10.10.2015. u Stocu.
 • DEŠA – Dubrovnik je 03.10.2015. ugostila putnike japanskog broda Peace Boat. U DEŠI su proveli cijeli dan učeći izradu tradicionalnih slastica, osnove veza i tkanja. Upoznali su se sa DEŠINIM aktivnostima, imali priliku razgovarati sa članovima DEŠE te razmjeniti iskustva i znanja.

Rujan 2015.

 • 9 FESTIVAL PEKMEZA DZEMA I MARMELADE (9)Već devetu godinu za redom u organizaciji Udruge Deša – Dubrovnik održava se Hrvatski festival pekmeza, džema i marmelade. Od ove godine suorganizator ove tradicionalne manifestacije je Sveučilište u Dubrovniku – Zavod za mediteranske kulture. Proteklog tjedna u laboratoriju Zavoda prispjelo je 58 uzoraka voćnih proizvoda iz čitave Hrvatske svrstanih u četiri kategorije: džem, ekstra džem, pekmez i marmelada. Po propisanim metodama određivani su im udjel ukupnih šećera kao osnovnog parametra koji je propisan Pravilnikom o voćnim džemovima, i pH vrijednost. Peteročlana stručna komisija je u Laboratoriju za senzorna ispitivanja Zavoda za mediteranske kulture kušala i ocijenila svaki uzorak a nagrađeni su proizvodi iz sve četiri kategorije koji su senzorski najbolje ocjenjeni i koji su zadovoljili propisane kriterije. više informacija
 • Predsjednica DEŠE-Dubrovnik je sudjelovala u izbornoj skupštini Hrvatske mreže za ruralni razvoj u petak 4. rujna 2015. u prostorima ispostave JU „Nacionalni park Krka“ u Drnišu. Skupština je bila organizirana u okviru niza događanja: sjednice Upravnog odbora, okruglog stola o strategiji lokalnog razvoja / CLLD strategiji , sudjelovanje na 2. Međunarodnom festivalu pršuta – Drniš 2015., a završila je izbornom sjednicom Skupštine HMRR-a.
 • Udruga DEŠA-Dubrovnik je sudjelovala na šestom Kinookus Food Film Festival gdje je predstavila svoje tradicionalne proizvode. Kinookus FFF-a održao se u Stonu od 3. do 9. rujna pod općom temom “Kruh i duh”.

Kolovoz 2015.

 • DEŠA-Dubrovnik predstavila je svoj rad i program STEP na Večeri udruga, održanoj 27. kolovoza 2015. u Mokošici. Večer udruga organizirao je Europski dom Dubrovnik kroz projekt Klub za mlade DRITO.

Srpanj 2015.

 • Predstavnice DEŠE sudjelovale su na seminaru o socijalnom poduzetništvu Dare to change koji se, u sklopu istoimenog projekta u kojem je DEŠA partner, održao u Palerm na Siciliji od 19. do 27. srpnja. Cilj seminara je upoznati mlade sa socijalnim poduzetništvom potaknuti ih na bavljenje njime. Na seminaru su sudjelovali predstavnici 10 zemalja uključenih u projekt. Uz Hrvatsku, prisustvovali su i predstavnici Italije, Norveške, Španjolske, Portugala, Bugarske, Grčke, Jordana, Egipta i Tunisa.
 • Predstavnica DEŠE je sudjelovala na okruglom stolu „Primjeri dobre prakse i razmjena iskustava između regionalnih Lokalnih partnerstva za zapošljavanje“ koji se održao u Dubrovniku, 16.07.2015. u sklopu provedbe projekta O.P.E.R.A. DEŠA – Dubrovnik je član Partnerskog vijeća za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala Dubrovačko-neretvanske županije te aktivno sudjeluje u njegovom radu.
 • Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u suradnji s udrugom Deša -Dubrovnik organizirao je jednodnevnu specijaliziranu radionicu za izradu projektnih prijedloga za naredni rok (1. rujna 2015. godine) u sklopu programa Europa za građane 2014-2020.

  Program Europa za građane 2014-2020 usmjeren je na promicanje aktivnog europskog građanstva, jačanje građanske participacije u Europskoj uniji, izravno utjecanje na njene strategije i politike, a namijenjen je jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, organizacijama civilnoga društva i drugim neprofitnim organizacijama, poput obrazovnih, kulturnih i istraživačkih institucija.

  Radionica je održana 08. srpnja u Dubrovniku u Lazaretima, a nazočio je velik broj predstavnika jedinica lokalne i područne uprave te nevladinih organizacija.

Lipanj 2015.

 • U okviru projekta „Evaluacija prethodne pomoći pružene kroz IPA HRD OP“ objavljena je zbirka primjera dobre prakse s informacijama o projektima provedenima kroz Operativni program Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013. U njoj su kao primjeri uspješnih projekata predstavljena i dva koje je provodila Deša-Dubrovnik. više informacija
 • Predstavnica DEŠE sudjelovala je na seminaru „Umrežimo se – protiv korupcije!“ koji su Udruga Dobra i Udruga za demokratsko društvo, u sklopu istoimenog projekta, organizirale u Metkoviću. Seminar se održavao 19. i 20. lipnja 2015.

  Prvoga dana seminara o korupciji i uz nju vezanim rizicima prilikom javne nabave te europskim praksama govorio je dr. Neven Šimac iz Udruge za demokratsko društvo, dok je o pravu na pristup informacijama za transparentniji rad lokalne vlasti prisutne informirao Hrvoje Vindakijević iz Ureda povjerenice za informiranje. Drugoga dana sudionici su s trenerima učili o policy analizi, njezinim prednostima pri donošenju javnih politika, kako je izraditi i gdje se sve ona može koristiti.

 • Predstavnica DEŠE je sudjelovala na Međunarodnoj konferenciji „Zajedničko naslijeđe za zajedničku budućnost“. Teme panela u okviru konferencije bile su “Promocija, korištenje i očuvanje nematerijalnog i materijalnog naslijeđa kao razvojnog resursa”, “Obnova, zaštita, korištenje i promocija graditeljskog i arheološkog naslijeđa”, “Turizam i naslijeđe: Graditeljsko, arheološko i nematerijalno naslijeđe u razvoju turizma” te “Buduća zajednička suradnja na nacionalnom i regionalnom nivou“. Konferencija se održala u Sarajevu od 19. – 20. studenoga 2015.

 • STEP i eduteka - Metkovic 1

  Kroz Program STEP u Metkoviću je 8. lipnja, u prostorijama Galerije Gradskog kulturnog središta Metković, održana otvorena rasprava “Izazovi projektnog izvještavanja” o strukturi i zahtjevima projektnog izvještavanja koji se javljaju prilikom podnošenja izvještaja donatorima te o alatima koji pomažu u procesu izrade izvještaja.

  Raspravu su organizirale udruga DEŠA-Dubrovnik i udruga Mi iz Splita, a sudjelovali su predstavnici 20-ak udruga iz doline Neretve koji su iznijeli svoja iskustva vezana uz izvještavanje raznim lokalnim, regionalnim, nacionalnim i međunarodnim donatorima.

  Nakon rasprave, udruge Dubrovačka naranča i Udruga Chrobatia održale su radionice „Zapošljavanje i samozapošljavanje putem projekata financiranih iz nacionalnih fondova“ i „Mogućnosti financiranja iz Europskog socijalnog fonda“ u sklopu projekta E-DUTEKA.

Svibanj 2015.

 • U posjetu DEŠI su 29.05.2015. boravili studenti i profesori Sveučilišta u Georgiji, USA. Nastavljamo dugogodišnju tradiciju održavanja terenske nastave za mlade studente koji se kroz predavanja upoznaju sa radom udruge DEŠA i civilnog sektora u Hrvatskoj.
 • U subotu, 30. svibnja, javnim predstavljanjem programa dubrovačkih udruga u Lazaretima završeni su Dani otvorenih vrata udruga koji su se u cijeloj Hrvatskoj, u organizaciji održavale od 28. do 30. svibnja.Manifestaciju je na razini Hrvatske organizirao Ured za udruge Vlade RH, a završnu manifestaciju dubrovačkih udruga organizirali su Grad Dubrovnik i Vijeće civilnog društva Grada Dubrovnika, u suradnji s DEŠOM-Dubrovnik, Sanitatom, Art radionicom Lazareti, Multimedijalnim centrom Lazareti, Klubom Lazareti, Dubrovačkim vatrogascima i Dubrovačkim ljetnim igrama. U četvrtak i petak građani su mogli posjetiti udruge u njihovim prostorijama, a u subotu su 34 udruge s područja Dubrovnika predstavile javnosti svoje djelovanje putem letaka, brošura, proizvoda, manifestacija i nastupa.Predsjednica DEŠE, Jany Hansal, ovom je prilikom istaknula napore DEŠE i ostalih organizacija civilnog društva da upravo Lazareti postanu prostor koji će udruge koristiti za provođenje programa za boljitak zajednice, što DEŠA čini otkad je u njih uselila 1997.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na konferenciji „Udruge kao pokretači lokalnog razvoja“ 27. svibnja 2015. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu koju je povodom Dana udruga organizirao Ured za udruge vlade RH. Jedan od uvodničara konferencije bila je i predsjednica udruge Jany Hansal koja je dala doprinos u raspravi o o održivosti struktura za savjetovanje udruga i lokalnih vlasti te predstavila primjere sa područja Dubrovačko – neretvanske županije. Konferencija je raspravljala iskustva i izazove suradnje s organizacijama civilnog društva na lokalnim razinama na konkretnim primjerima iz prakse te primjenu novog propisa kojim se uređuju kriteriji, mjerila i postupci financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge. Na konferenciji je predstavljena i mobilna aplikacija UdrugeInfo koju je osmislio Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, a kojom se želi povećati vidljivost udruga u lokalnoj zajednici, te osnažiti sudjelovanje građana u aktivnostima koje udruge provode. Više informacija
 • Moja prva lijerica 2U sklopu projekta “Moja prva lijerica” 26.05.2015 učenici prvih razreda Osnovne škole Marin Getaldić u Dubrovniku posjetili su prostorije udruge DEŠA. Učenici su saslušali predavanja o lijerici i sudjelovali u radionici izrade lijerice. Cilj radionica je upoznavanje mlađih generacija s bogatstvom kulturne baštine koju nasljeđujemo. Predavanje o povijesti i važnosti lijerice održala je članica DEŠE, dok im je izradu lijerice prezentirao graditelj lijerice Maro Kola iz Dubrovačkog primorja. Sva su se djeca okušala u izradi, a za kraj su i zasvirala na lijerici. više informacija
 • Predstavnica DEŠE Dubrovnik je sudjelovala na redovitom sastanku Programa STEP u Splitu 26.05.2015. Sastanak je bio prigoda da se susretnu svi partneri u provedbi Programa STEP te da se osvrnu na održane aktivnosti u proteklom periodu ali da usvoje plan rada za naredni period.
 • Kroz projekt „Urban planning 4 citizens“ kojeg financira Europska unija u okviru IPA I. komponente – Pomoć u tranziciji i      radionica jakovljeizgradnja institucija i Ured za udruge Vlade RH, a provodi DEŠA – Dubrovnik u periodu od 11. do 20. svibnja uspješno su održana predavanja i radionice u općini Jakovlje, Zagrebačkoj županiji te u gradu Dubrovniku. Na predavanjima pod nazivom „Zakonski okvir prostornih planova i pravo na pristup informacijama“ i „Prostorni planovi i sudjelovanje javnosti“ su predstavnici civilnog sektora, lokalnih vlasti te građani informirani o ulozi i važnosti prostornih planova te kako i na koji način javnost može sudjelovati u procesima donošenja istih. Partner iz Slovenije predstavio je ulogu geografskih informacija kao dijela e-uprave i važnost uloge organizacija civilnog društva – europska iskustva.

  Sudionici radionica „GIS u prostornom planiranju“ naučili su što je to GIS (Geografsko Informacijski Sustav), način njegove primjene te kako lakše iščitavati prostorne planove i analizirati ih pomoću GIS alata. VIŠE

Travanj 2015.

 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na prezentaciji Tradicijskih proizvoda za potencijalne poduzetnike 21.04. u Dubrovniku u organizaciji Upravnog odjela za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku. DEŠA je partner Dubrovačko neretvanskoj županiji u projektu „Rural Dubrovnik-Neretva Quality“ što predstavlja regionalnu oznaku kvalitete tradicijskih proizvoda Dubrovačko-neretvanske županije. Svrha ovog projekta je zaštita, očuvanje i promocija tradicijskih proizvoda, s ciljem poticanja njihove proizvodnje, podizanja kvalitete i što boljeg plasmana na tržištu. DEŠINA tvrtka DEŠA pro doo je dobila oznaku „Rural Dubrovnik-Neretva Quality“ za svoje arancine i bruštulane mjendule.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na prvom Hrvatskom ruralnom parlamentu, koji se održao od 16. do 18. travnja 2015. u Baranji u organizaciji Hrvatska mreža za ruralni razvoj – HMRR, čiji je i DEŠa član. Cilj nacionalnog ruralnog parlamenta je uvažiti glas ruralnih zajednica, u kojima stanovnici imaju priliku utjecati na politiku i provedbu ruralnoj razvoja te jačati veze i partnerstva. Zajedničkim djelovanjem smo nastojali postići mogućnosti i perspektive razvoja ruralnih područja, podijeliti dobra iskustva i prikazati primjere dobrih praksi te potaknuti stanovništvo ruralnih područja na zajedništvo i akciju za razvoj njihovih zajednica u razdoblju 2014.-2020. godine.
 • Ploce 4Udruge Dubrovačka naranča i Udruga Chrobatia su 16. travnja 2015. na Pučkom otvorenom učilištu Ploče održale radionice „Dobro upravljanje organizacijama civilnog društva“ i „Financijsko poslovanje u neprofitnom sektoru“.Ana Cvjetković, voditeljica ureda DEŠE-Dubrovnik i predsjednica udruge Dubrovačka naranča, o spomenutim je temama govorila iz perspektive ovih dviju udruga čiji je član već dugi niz godina. Riječi je bilo o novim zakonima i propisima, a predstavnike udruga najviše su zanimali obrasci koje je DEŠA razvila da bi olakšala vlastito poslovanje te kako izbjeći greške i nositi se s nelogičnostima u zakonima. Zakoni naime, organizacije civilnog društva jednom tretiraju kao neprofitne organizacije, što bi one uistinu trebale i biti, a s druge ih pak strane svrstavaju uz rame subjektima iz profitnog sektora.Primjerice, od zadnje radionice koja se održavala u Dubrovniku krajem ožujka udruge civilnog društva uspjele su postići da se rok za prijavljivanje gospodarske djelatnosti pomakne s 30. ožujka na 30. rujna 2015. OCD-i se zasad mogu samo nadati da će se u međuvremenu iskristalizirati na koje se točno udruge ovo pravilo odnosi. Naime, većina ih smatra da nije u redu nametnuti prijavljivanje gospodarske djelatnosti i svega što to za sobom povlači malim udrugama koje organiziraju radionice za, primjerice, osobe u nepovoljnom položaju na kojima sudionici stječu nove vještine i korisno provode vrijeme, a potom se organizira prigodna prodaja nastalih artikala. No, kako onda osigurati da ta udruga ne bude u povlaštenom položaju pred nekim malim proizvođačem koji te iste artikle proizvodi i pritom plaća sve tražene poreze i davanja, pitanje je koje dodatno komplicira ovu temu, kako za one koji zakone donose, tako za one nad kojima se ti zakoni provode.Radionice su održane u sklopu projekta E-DUTEKA – jačanje kapaciteta OCD-a Dubrovačko-neretvanske županije koji sufinanciraju Europski socijalni fond i Ured za udruge Vlade RH.
 • Predstavnice DEŠE su sudjelovale na prvom partnerskom sastanku u Bologni, u okviru projekta Social & Solidarity Economy as Development Approach for Sustainability (SSEDAS) in EYD 2015 and beyond – Socijalna i solidarna ekonomija kao razvojni pristup održivosti u Europskoj godini razvoja 2015 i dalje. Sastanak je održan 14.-15. travnja, a tema sastanka je bila razrada aktivnosti i smjernica projekta te dužnosti partnera. Projekt traje 3 godine, sudjeluje 23 partnera iz 23 zemlje, a bit će obuhvaćeno 46 teritorija. Glavni cilj projekta je doprinjeti koherentnom i cjelovitom odgovoru na globalne izazove iskorjenjivanja siromaštva, poticanje održivog razvoja, osiguravajući pristojan život za sve do 2030.
 • Predstavnik Deše – Dubrovnik je sudjelovao na 8. sajmu poslova u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Podrični ured Dubrovnik. Sajam poslova se održao za područje Dubrovačko-neretvanske županije  u auli zgrade Sveučilišta u Dubrovniku 10. travnja 2015. Sajmu je otvorio Ministar rada i mirovinskog sustava prof.dr.sc. Mirando Mrsić dr.med. Cilj Sajma je bio omogućiti bolju usklađenost ponude i potražnje, jačanje partnerstva za zapošljavanje svih aktera koji sudjeluju u razvoju regionalnog tržišta rada te tako doprinijeti dostupnosti i izmjeni informacija među svim relevantnim čimbenicima.

Ožujak 2015.

 • DBK1Nakon Opuzena i Metkovića, udruge Dubrovačka naranča i Udruga Chrobatia su 30. ožujka 2015. u DURI Razvojnoj agenciji Grada Dubrovnika održale radionice „Dobro upravljanje organizacijama civilnog društva“ i „Financijsko poslovanje u neprofitnom sektoru“.

  Ana Cvjetković, predsjednica udruge Dubrovačka naranča i voditeljica ureda DEŠE-Dubrovnik pojašnjavala je kako provesti izmjene koje zahtjevaju novi Zakon o udrugama i Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija. Predstavila je primjere dobre prakse kao i greške s kojima se susretala u svom dugogodišnjem radu u neprofitnom sektoru.

  DBK4Naime, iako novim zakonima Vlada nastoji uvesti red u neprofitni sektor, često se pokaže da zbog nedorečenosti zakona, odnosno različitih tumačenja istog zakona od strane različitih institucija, ljudi koji rade ili volontiraju u udrugama ne znaju što trebaju činiti. Knjigovodstveni servisi u manjim sredinama ne pronalaze interes u dodatnoj obuci svojih zaposlenika za ovu vrstu poslovanja te su udrugaši uglavnom prepušteni sami. To je i razlog zbog kojeg se edukacije u projektu E-DUTEKA velikim dijelom bave upravo ovom tematikom.

  Ovom je prilikom i Daniela Vrdoljak Svilokos, programska koordinatorica Zaklade Kajo Dadić prezentirala natječaje za financiranje projekata i programa organizacija civilnog društva u 2015. godini u kojima Zaklada djeluje kao provedbeno tijelo. Pojasnila je tko se i pod kojim uvjetima može prijaviti na te natječaje.

  Radionice su održane u sklopu projekta E-DUTEKA – jačanje kapaciteta OCD-a Dubrovačko-neretvanske županije koji sufinanciraju Europski socijalni fond i Ured za udruge Vlade RH.

 • Metkovic3U sklopu projekta E-DUTEKA – jačanje kapaciteta OCD-a Dubrovačko-neretvanske županije kojeg provode udruge Dubrovačka naranča i Udruga Chrobatia 18. ožujka 2015. su, u galeriji Gradskog kulturnog središta Metković, održane radionice „Dobro upravljanje organizacijama civilnog društva“ i „Financijsko poslovanje u neprofitnom sektoru“.

  Na radionicama je Ana Cvjetković, predsjednica udruge Dubrovačka naranča i voditeljica ureda DEŠE-Dubrovnik pojašnjavala kako provesti izmjene koje zahtjeva novi Zakon o udrugama: od prilagodbe statuta i ostalih dokumenata koje udruge moraju imati, do financijskog plana. No, iako je različite evidencije potrebno imati, obrasci u kojima bi se takvi podaci mogli čuvati često ne postoje ili nisu dostupni malim udrugama. Stoga je DEŠA, da bi olakšala poslovanje, kreirala vlastite obrasce koje je prilagodila poslovanju neprofitnih organizacija te ih je ovom prilikom prezentirala predstavnicima udruga iz Metkovića i okolice. Posebnu pažnju Cvjetković je posvetila greškama zbog kojih projekti udruga često padaju na natječajima, ili im pak, izvještaji već provedenih projekata bivaju odbijeni, zbog čega nekad udruge moraju vratiti novce, iako su projekte uredno provele.

  Upraviteljica Zaklade Kajo Dadić, Rada Mužinić, ovom je prilikom prezentirala natječaje za financiranje projekata i programa organizacija civilnog društva u 2015. godini, u kojima Zaklada djeluje kao provedbeno tijelo. Pojasnila je tko se i pod kojim uvjetima može prijaviti na te natječaje.

  Nakon Opuzena i Metkovića, radionica će se održati i u Dubrovniku, u ponedjeljak 30. ožujka, u prostorijama Razvojne agencije Grada Dubrovnika – DURA, s početkom u 16 sati.

 • U organizaciji Ureda za kandidaturu Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture, 9. ožujka 2015. u Galeriji Otok (ARL) Gaella Gottwald, kreativna direktorica ArtOmata i Romana Hansal, članica humanitarne i mirotvorne organizacije DEŠA moderirale su radionicu Društveno poduzetništvo, inkluzija, kulturni i umjetnički projekti kao pokretači novih oblika suradnje unutar zajednice. Na radionici se razgovaralo o tome na koji način upotrebit kreativnost kao alat za rješavanje društvenih problema, dizanje svijesti i inkluzivnost te kako vidjeti prilike umjesto problema te stvoriti društvo koje potiče kreativnost svakog pojedinca te istovremeno pobuđuje poduzetnički duh. Želimo razmišljati o društvenom poduzetništvu kao modelu razvoja budućnosti društva u kojem se poduzetništvo koristi i za društvene, a ne samo za profitne ciljeve. Drugim riječima, generirani profit koristi se za dobrobit zajednice i samoodrživi razvoj.

Veljača 2015.

 • E-DUTEKA - radionica Opuzen (4)U sklopu projekta E-DUTEKA, koji provode udruge Dubrovačka naranča i Chrobatia, 23. veljače 2015. je u Gradskoj vijećnici u Opuzenu održana radionica “Dobro upravljanje i jačanje kapaciteta lokalnih organizacija civilnog društva”.

  Predsjednica Dubrovačke naranče i dugogodišnja voditeljica ureda DEŠE-DUBROVNIK, Ana Cvjetković, govorila je o financijskom poslovanju udruga te prilagodbi Statuta i dokumenata novim zakonima i propisima. DEŠINA iskustva prenijela je kao primjer dobre prakse, ali i grešaka i prepreka s kojima se udruge susreću. Riječi je bilo i o (ne)prilagođenosti hrvatskih zakona neprofitnim organizacijama, koje hrvatsko zakonodavstvo još uvijek u potpunosti ne prepoznaje kao poseban entitet. više informacija

 • Predstavnice DEŠE – Dubrovnik su sudjelovale na jednodnevnoj u okviru Praznika Mimoze, na manifestaciji Mala fešta od naranče koja se u organizaciji udruge Ruke iz Herceg Novog održala 21.02.2015. u Herceg Novom.
 • Predstavnice DEŠE – Dubrovnik su sudjelovale na Edukaciji poslovnih ambasadora koja je priredila Zadruga za etnično bankarstvo u Samoboru 18 i 19.02.2015. Edukacija je obuhvatila materijale o predstavljanju Zadruge za etično bankarstvo, osnovnim pojmovima bankarstva i načela etičnog bankarstva te društveno odgovornom poslovanju.
 • Predstavnica DESE gospođa Ana Cvjetković je sudjelovala u raspravi 5. veljače 2015koju je organizirao Ured za udruge Vlade RH povodom dovršetka procesa ugovaranja projekata iz programa IPA 2011 „Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje dobrog upravljanja i transparentnosti javne uprave u Hrvatskoj“.

  Rasprava na temu Doprinos civilnog društva suzbijanju korupcije i reformi javne uprave odrzala se 5. veljače 2015. u Kući Europe u Zagrebu.

  Svrha je rasprave bila je javnosti približiti ciljeve projekata udruga čija je provedba započela početkom 2015. godine, a koji bi trebali izravno pridonijeti ostvarivanju strateških ciljeva RH na području suzbijanja korupcije odnosno reforme javne uprave. DESA je nositelj projekta ‘Urban planning 4 citizens’ koji je ugovoren kroz ovaj program.

 • dzem-maliUdruge DEŠA – Dubrovnik i Dubrovačka naranča prijavile su svoj poznati džem od ljute naranče na natjecanje za najbolju marmeladu napravljenu od citrusnog voća – The World’s Original Marmalade Award 2015. Dubrovački džem konkurirat će u kategoriji najbolje seviljske marmelade.

  Naime, vrsta naranče koja je u na britanskom otočju poznata kao gorka, seviljska naranča je upravo nama dobro znana dubrovačka ljuta naranča. Džem od ljute naranče natjecat će se i u kategoriji najbolje međunarodne marmelade.

  Natjecanje se održava Penrithu, u Ujedinjenom Kraljevstvu, a nagrada će biti dodijeljena na festivalu marmelade, koji će se u ovom malom britanskom gradiću, održati od 28. veljače do 1. ožujka. Ovogodišnja dodjela nagrada ujedno je i jubilarno, deseto izdanje ove manifestacije.

Siječanj 2015.

 • Predstavnice DEŠE su sudjelovale na promociji brošure i karte prekograničnog područja Dubrovačko-neretvanske županije i Boke Kotorske, u sklopu kampanje “Dani krajolika” EU projekta Baština – pokretač razvoja koja se održala 28. siječnja 2015. godine u prostorima Studentskog teatra Lero u Lazaretima.
 • U Vukovaru, 17.01. 2015. je održan sastanak UO klastera KOLO. U klaster je uključeno 12 žena poduzetnica, koje proizvode različite proizvode od Dubrovnika do Vukovara. Cilj ovog skupa u Vukovaru je bio planiranje aktivnosti klastera za ovu godinu i upoznavanje s radom članice klastera Ženske braniteljske zadruge „ Medene ruke“ iz Vukovara. Jedan od prioriteta aktivnosti je realizirati u što skorije vrijeme vizualni identitet, logo, ambalaže i imati gotov zajednički proizvod za predstavljanje.

  Odlučeno je da se do slijedećeg sastanka Upravnog odbora ne primaju novi članovi, nego samo razmatraju novi proizvodi koji dolaze po preporukama samih članica. Naglašeno je kako svi proizvodi unutar klastera moraju imati deklaraciju i kontrolirano podrijetlo.

  Slijedeći sastanak Upravnog odbora klastera KOLO održat će se u Sinju, kada će članice posjetiti i 10. Sajam pršuta 28. – 29.3.2015. Do tada bi trebale biti spremne i prostorije namijenjene klasteru, te će se ta prigoda iskoristiti i za rezanje vrpce i otvaranje prostorije klastera u Sinju.

 • U posjetu DEŠI 15.01.2015. su bili bolesnici oboljelih od psihoze koji su korisnici programa resocijalizacije Dnevne bolnice Psihijatrijskog odjela OB Dubrovnik te su se upoznali sa aktivnostima i timom DEŠE.

 • Udruga DEŠA – Dubrovnik je započela s provedbom projekta „Urban planning for citizens“ (Prostorno planiranje za građane) kojeg financira Europska unija u okviru IPA I. komponente – Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija, a kroz poziv IPA 2011 Osnaživanje uloge organizacija civilnog društva u jačanju transparentnosti i dobrog upravljanja u državnoj upravi RH. Ugovorno tijelo za provedbu projekta je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, a cjelokupna vrijednost projekta iznosi 625.000,00 kn. više informacija

Starije aktivnosti