LIBERTAS FOUNDATION je neprofitna, javna i dobrotvorna organizacija, osnovana u San Pedru u prosincu 1991. godine. Osnovali su je naši ljudi, porijeklom iz raznih dijelova naše Županije, ali također i ljudi porijeklom iz cijele Hrvatske s jednim, jedinim ciljem, a to je pomoć domovini.

Prigodom Feste Svetog Vlaha 2002. godine u sklopu Libertas Foundation-a, osnovali su i stipendijski fond „Ante i Evelyn Mrgudić“, kako bi pomogli stipendirati mlade ljude u deficitarnim zanimanjima širom Dubrovačko – neretvanske županije. Prigodom odabira kandidata za stipendije, sa visokim stupnjem socijalne osjetljivosti biraju djecu iz ruralnih područja pazeći pri tome na materijalno stanje obitelji, te svoje stipendije dodjeljuju djeci iz obitelji slabijeg materijalnog položaja. Na taj način olakšavaju školovanje djece obiteljima, te potiču mlade ljude da završe odabrano školovanje i vrate se u svoje rodno mjesto, kako bi tamo stvarali uvjete za život i budućnost.

Od 2003 godine do danas, za obrtnička zanimanja u Dubrovačko-Neretvanskoj Županiji, Libertas Foundation je podijelila 125 stipendija. Uz pomoć udruge DEŠA – Dubrovnik, koja predstavlja logistiku Libertas foundation, natječaj je objavljen još u lipnju, te je više od 20 učenika predalo svoje zamolbe.

Odabrani stipendisti za školsku godinu 2013/2014 su budući obrtnici iz Korčule, Konavala, Dubrovačkog primorja, grada Dubrovnika, Župe dubrovačke, Pelješca, doline Neretve i Mljeta i to: 1 slastičarka, 3 kuhara, 1 frizerka, 1 kamenoklesar, 2 elektromehaničara, 1 elektrotehničar te 1 konobar.

Imena dobitnika:

1. Valentina Mikešina, Korčula

2. Niko Radovac, Lovorno

3. Orlanda Laterza, Zaton

4. Marko Vodopija, Mravinjac

5. Mario Cvijetković, Radovčići

6. Ante Lalić, Mokošica

7. Maro Pušić, Mlini

8. Mirjana Vuković, Trpanj

9. Ante Šišak, Ploče

10. Mladen Franić, Mljet