Radionica bastina u namaS prezentacijom projekta “Put svile” ,koji su učenici drugih razreda dubrovačke Ekonomske i trgovačke škole osmislili u suradnji s Dešom i koja je održana 31.05. o.g. u prostorima Deše u Lazaretima, DEŠA – Dubrovnik je uspješno završila projekt “Baština u nama i oko nas”, kojeg je financiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Osnovne aktivnosti projekta su bila predavanja o baštini našeg kraja s ciljem obogaćivanja spoznaje mlađih generacija o bogatstvu kulturne baštine koju nasljeđujemo, te kreativne radionice (kamenoklesarstvo, primorski vez, pletenje vrša i košića, te svilogojstvo). Glavni cilj projekta je bio pridonijeti općem podizanju svijesti o važnosti očuvanja povijesno-kulturne baštine i nacionalnog identiteta.

U sklopu projekta provedene su kreativne radionice izrade primorskog veza u Slanom, radionice kamenoklesarstva na Korčuli i u Slanom, radionice pletenja Radionica kamenoklesarstva (2)vrša i košića na Mljetu, te radionice i predavanja o svilarstvu i svilogojstvu u Dubrovniku i okolici, sve s ciljem poticanja kreativnih vještina i prenošenja tradicionalnih znanja mladima.

U projektne aktivnosti su bili uključeni učenici osnovnih škola Ivan Gundulić i Marin Držić iz Dubrovnika, osnovne škole Petra Kanavelića iz Korčule, osnovne škole Mljet , osnovne škole Slano, te učenici Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik. Preko stotinu pedeset učenika, zajedno sa svojim nastavnicima, aktivno je sudjelovalo u svakoj projektnoj aktivnosti, a realizirane su i završne izložbe dječjih radova na temu “Suvenir iz baštine” u prostorima osnovnih škola Petar Kanavelić i Slano, te u prostorijama udruge DEŠA-radionice vrše i košica (1)Dubrovnik u Lazaretima.

Provedba ovog projekta pokazala je svima nama kolika je važnost naše povijesne i kulturne baštine za očuvanje nacionalnog identiteta, te njeno prenošenje na mlađe generacije. Ujedno, ispravno valorizirana stara umijeća, te na kreativan način približena mladim ljudima, otvaraju im nove mogućnosti i rješenja njihove egzistencije u budućnosti.

Radionica svilarstva (1)
radionice vrše i košica (2)Radionica svilarstva (2)Radionica kamenoklesarstva (2)OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA