U sklopu realizacije međunarodnog projekta „Jadran; malo poduzetništvo i lokalni razvoj“ Deša – Dubrovnik je organizirala studijsko putovanje za dvije grupe sudionika iz naše Županije u Regije Umbriju i Toscanu. Sudionici ovog studijskog putovanja su obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se bave poljoprivredom i prihvatom gostiju na selu, proizvođači ulja i članovi udruga koje potiču ruralni razvoj. Studijsko putovanje je dio akcijskog plana projekta, kako bi naši poljoprivrednici vidjeli primjere dobre prakse, a poseban je akcent stavljen na ekološku proizvodnju i ekološki razvoj turizma.

Sudionici studijskog putovanja su bili mali poduzetnici iz sela Dubrovačkog primorja, Lumbarde i doline Neretve.Talijanski partneri su organizirali programe boravka, gdje je svatko mogao naći nešto zanimljivo za sebe. Kako bi se zorno prikazalo ono što je viđeno i doživljeno, prilažem citat iz izvješća gospara Boža Butijera koji je bio u grupi Umbrija; „Drugi dan – 02.03.2010. Posjeta farme odnosno ugostiteljskog dijela Le Due Torri. Nešto nesvakidašnje. Uzgoj goveda jedinstven u regiji. Prezentacija farme i sve o proizvodnji i upotrebi biodinamike. Mislim da naše društvo treba istu, kako bismo smanjili upotrebu pesticida u proizvodnji voća i povrća. Slijedi nastavak obilaska imanja koje se bavi agroturizmom. Posjed je jedinstven, cijene prilagođene svakome. Obnova koja je trajala dugo, nije devastirala ništa od vrijednosti i starina,već dapače, unikatna je i savršeno izvedena. Obnovu i revitalizaciju ruralnih dijelova je pratila lokalna vlast i država uz poticaje, kredite, edukacije ali i monitoring do samog kraja stavljanja objekta u promet. Mislim da bi se naša vlada i lokalne vlasti trebale organizirati na sličan način, kako bi se poboljšali uvijeti života u ruralnim dijelovima naše Županije i cijele zemlje.

Grupa koja je posjetila Regiju Toscana, fascinirana je gostoljubivošću domaćina te njihovom posebnom prezentacijom jela, aktivnosti i načinom života. Sudionici putovanja ne kriju svoje oduševljenje svim što su vidjeli i doživjeli, a posebno ističu ljude, njihovu kreativnost, lokalnu gastronomiju, koja je u biti vrlo jednostavna ali predstavljena i poslužena gostu uz posebnu priču, na kraljevski način.
Cilj ovog putovanja bio je i upoznavanje aktera razvoja ruralnog turizma u susjednoj Italiji, kako bi se u budućnosti uspostavila suradnja i partnerski odnosi u zajedničkom predstavljanju ponude ruralnog turizma cjelokupnog jadranskog područja.