Prosinac 2005.

 • U organizaciji DEŠE, a u sklopu provedbe projekta ‘Lokalni centri razvoja’, održan je prvi okrugli stol u Slanom na temu ‘Lokalni resursi – bioraznolikost i mogućnosti održivog razvoja teritorija’. Moderatorica skupa bila je DEŠINA suradnica Ane Sindik, dok su u izlaganju sudjelovali predstavnici općine Dubrovačko primorje, načelnik Nikola Dobroslavić, županije Dubrovačko Neretvanske, Branka Martinović – Vuković, Odjela za zaštitu okoliša Županije te studenti ‘ACMT’- Dubrovnik.
 • Dvije humanitarne akcije: U prosincu DEŠA organizira darivanje dječjeg odjela Opće bolnice Dubrovnik s prekrasnim patchwork prekrivačima. Dešine članice izradile su ove zanimljive prekrivače u spektru šarenih boja, jer postoji mišljenje pojedinih pedijatara da se djeca, a naročito nedonoščad, brže i bolje oporavljaju i rastu uz vesele boje okoline. Inače, kod terapije bojama koriste se osnovne boje spektra i, po toj teoriji, pojedine boje blagotvorno djeluju na poboljšanje psihofizičkog stanja a određene boje također djeluju stimulirajuće na pojedine organe. DEŠINE članice, koje su radile na izradi prekrivača, su potvrdile da boje zaista djeluju povoljno na podizanje raspoloženja.
 • Darivanje djece dječjeg doma ‘Maslina’ također sa veselim šarenim prekrivačima. Dešin Patchwork klub je izradio ove kreativne darove kako bi razveselili naše mališane.
 • Prosinac je mjesec kada se Dešin dom u Lazaretima ukrašava za Božićne blagdane te su naše članice poklonile dosta svog vremena, truda i kreativnosti kako bi se osjetio duh Božića u nas doma. Slike radionica s dubrovačkim delicijama plijenile su pozornost grada i građanstva pa je tako i HTV s direktnim javljanjem iz DEŠE prikazao svekolikom hrvatskom pučanstvu kako se Dubrovnik priprema za festu Božića.
 • Deša je također sudjelovala na radionici organiziranoj u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na temu u izradi ROP-a, dokumenta od iznimnog značaja, na osnovu kojeg će naša Županija ući u obitelj razvijenih županija naše zemlje i šire regije.
 • Uz sve zadatke u prosincu koje je s uspjehom obavila, Deša je održala i svoju Redovnu izbornu godišnju skupštinu gdje smo izabrali tijela udruge, prihvatili izvješća ,donijeli plan i program rada za naredno razdoblje. Gđa Jany Hansal je ponovno izabrana za predsjednicu na period od naredne četiri godine.

Studeni 2005

 • Dešine obrazovne aktivnosti su u punom zamahu. Tečajeve stranih jezika (engleski, talijanski, njemački i francuski), tečaj krojenja i šivanja te informatičku radionicu pohađa preko 150 građana Dubrovnika.
 • Petra Bläss – bivša potpredsjednica njemačkog parlamenta i viši savjetnik Pakta o stabilnosti o parlamentarnoj suradnji, boravila je u prijateljskom posjetu DEŠI. Izrazila je svoje oduševljenje dosadašnjim postignućima, te najavila svoju narednu posjetu u proljeće 2006.
 • Obavljene su pripremne aktivnosti vezane za realizaciju projekta ‘Lokalni centri razvoja’, te je dogovorena suradnja s ‘ACMT’-om gdje će studenti sudjelovati u pojedinim okruglim stolovima na temu – ‘Lokalni resursi” i ‘Mogućnosti razvoja po mjeri čovjeka’.
 • Direktorica MSHS-a Ivana Burđelez i predsjednica DEŠE Jany Hansal sudjelovale su na kongresu Žena Mediterana u Torinu na temu – ‘Žena i žensko poduzetništvo’. Raspravljalo se o raznim problemima žena danas i mogućim rješenjima za budućnost. Na kongresu je sudjelovalo preko 200 sudionica iz cijelog Mediterana.

Listopad 2005.

 • 01. listopada u prostorijama DEŠE je započeo novi ciklus obrazovnih tečajeva za nezaposlene osobe. Organizirani su početni tečajevi stranih jezika (Engleski, Francuski, Talijanski i Njemački), krojenja i šivanja, te informatički tečajevi. Iskazan je veliki interes za pohađanje ovih tečajeva od strane naših sugrađana, te svim zahtjevima nismo bili u mogućnosti udovoljiti.
 • U sklopu provođenja projekta „Lokalni centri razvoja“ koji DEŠA provodi sa svojim talijanskim partnerom SVIM iz regije Marche, DEŠINE predstavnice su sudjelovale na seminaru-radionici pod nazivom „Instrumenti lokalnog razvoja“ koja je održana u Zadru od 06. – 07. listopada. Na seminaru su obrađene slijedeće teme: Konzultacije o teritoriju i Održivi turizam, a predavači su bili eminentni stručnjaci iz Italije, a u praktičnom dijelu su razrađeni pozitivni primjeri iz prakse. Dogovoren je i termin finalnog seminara koji će biti održan u Anconi.
 • Od 13. – 15. listopada, DEŠINA je predstavnica sudjelovala na II Nacionalnoj konferenciji o volonterstvu koja je održana u Trogiru. Tom prilikom je članica DEŠE sudjelovala u radu Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva. Istaknuta je važna uloga Odbora u Savjetu za razvoj civilnog društva, te njegovo pozicioniranje prema, posebice Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, u čijem mandatu je razvoj volonterskog rada.
 • 17. listopada u posjetu DEŠI je boravio veleposlanik Republike Francuske u Hrvatskoj, gospodin Francois Saint-Paul. Tom prigodom je gđi Jany Hansal uručio odličje Viteza nacionalnog reda za zasluge tj. Orden zasluga za narod, kojim ju je odlikovala Republika Francuska, kao znak priznanja za njen rad u pokretanju brojnih humanitarnih akcija i aktivnosti, posebice kao pomoć ženama u teškim trenucima, njenim naporima u osnivanju i radu udruge „DEŠA“, te njenom nesebičnom zalaganju i iznimnim ljudskim kvalitetama, kao i na radu povezivanja Francuske i Hrvatske. Ovom prigodom, članice DEŠE su upriličile prigodan prijam u prostorijama DEŠE u znak priznanja svojoj predsjednici za njen dosadašnji rad.
 • Od 19.-21. listopada u Anconi je održana radionica u sklopu projekta „Lokalni centri razvoja i integrirano upravljanje obalnim područjem“ na kojoj su sudjelovale predstavnice DEŠE. Ovaj projekt, koji je DEŠA otpočela provoditi početkom 2005.g. sa svojim talijanskim partnerom SVIM, od izuzetnog je značaja za razvoj lokalnih zajednica kroz jačanje suradnje između privatnog i javnog sektora, a također se može smatrati i temeljem buduće prekogranične suradnje i razvoja.

Rujan 2005.

 • Početkom rujna DEŠA je u svojim prostorijama organizirala raspodjelu stipendija fonda Libertas Foundationa „Ante i Evelyn Mrgudic“, učenicima srednjih obrtničkih škola u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ove godine je 11 učenika srednjih obrtničkih škola dobilo stipendije za školsku godinu 2005/2006.
 • U sklopu manifestacije EKO-ETNO Hrvatska, koja je održana u Zagrebu od 13.-18. rujna u prostorima Zagrebačkog velesajma DEŠA je sa svojim članicama aktivno sudjelovala u organizaciji i sklopu prezentacije Dubrovačko- neretvanske županije. Organizirane su radionice proizvodnje svile, veza (konavoskog i mljetskog) i tkanja. Tom prilikom su članice DEŠE Slano predstavile u potpunosti obnovljenu nošnju Dubrovačkog primorja. Za svoje aktivnosti na ovoj manifestaciji DEŠA je od organizatora dobila prigodnu zahvalu.

Srpanj 2005.

 • U suradnji s NVO „Sigurna ženska kuća“ iz Podgorice, Srbija i Crna Gora, DEŠA je organizirala radionicu patchworka u Podgorici 06.-07. srpnja. Pet DEŠINIH članica posjetilo je NVO „Sigurna ženska kuća“ te organiziralo izložbu svojih radova i radionicu patchworka. Žene iz Podgorice su bile zainteresirane za njihov rad, te su aktivno sudjelovale u radionici.
 • Od 15. – 25. srpnja, DEŠIN patchwork klub je priredio izložbu svojih radova u Palači Ranjina, pod nazivom „Iglica, mašta i more“. Izložba je bila izvrsno posjećena od strane sugrađana i mnogobrojnih turista.
 • U sklopu provođenja projekta „Lokalni centri razvoja“ u suradnji sa svojim talijanskim partnerom SVIM iz regije Marche, DEŠA je organizirala seminar-radionicu na temu „Instrumenti lokalnog razvoja“. Ova radionica je održana u Dubrovniku 28. i 29. srpnja. Tijekom seminara obrađeno je nekoliko tema od izuzetne važnosti kao što su: Europske institucije i traženje informacija, Postojeći financijski programi i naredni programski period 2007-2013, kao metodologije pisanja projekata. Ovaj seminar su pohađali učesnici iz Zadra, Mostara i Dubrovnika (NVO-i, Univerzitet, škole, lokalne vlasti).

Lipanj 2005.

 • Uz tehničku potporu DEŠE, Libertas Foundation „Ante i Evelyn Mrgudić“ iz San-Pedra, California, službeno i javno su oglasili poziv za natječaj za stipendije učenicima koji pohađaju srednje obrtničke škole u Dubrovačko-neretvanskoj županiji za školsku godinu 2005/2006. Pravo prijave za ovu stipendiju imaju svi učenici obrtničkih škola.
 • Tijekom prvog tjedna u lipnju, DEŠIN patchwork klub je posjetio Francusku na poziv Francuskih patchwork klubova i DEŠINIH prijatelja iz organizacije „Fils d’amitie“ iz Guereta. Ovom prilikom, kroz predstavljanje svojih radova i prigodnu izložbu, DEŠINE članice su bile izvrsni veleposlanici naše zemlje.
 • U suradnji sa NVO „Sigurna ženska kuća“ iz Podgorice, Srbija i Crna Gora, DEŠA je organizirala radionicu o trgovanju ljudskim bićima. Ova je radionica održana u prostorijama DEŠE u Dubrovniku, 27. i 28. lipnja. Ova radionica je bila sponzorirana od strane East-West Instituta iz Dubrovnik. Tijekom radionice prikazan je dokumentarni film o trgovanju ljudima, raspravljalo se o prekograničnim iskustvima u trgovanju ljudima, te se upoznavalo sa regionalnim faktorima rizika i međunarodnim putevima trafikinga, vrstama pomoći te strategiji za borbu protiv trgovanja ljudskim bićima.

Svibanj 2005.

 • U suradnji sa svojim talijanskim partnerom SVIM iz regije Marche, DEŠA je otpočela s provođenjem projekta „Lokalni centri razvoja“. Ovaj projekt spada u kategoriju razvojnih projekata i sastavni je dio intervencija predviđenih za stabilizaciju, obnovu i razvoj Jadranskih zemalja. Njegov je glavni cilj izobrazba o GIS tehnikama (Global information system) koje se koriste u analizi postojeće situacije, planiranje održivog razvoja i održivog turizma teritorija, usporedo sa zaštitom njegovih bio-različitosti, kao i prirodnog, kulturnog i povijesnog naslijeđa. DEŠA je otpočela s pripremama za provođenje kampanje osvješćivanja i zaštite okoline. Glavni cilj ove kampanje podizanje svijesti učenika (osnovnih i srednjih škola) i studenata s obzirom na bio-različitosti i prirodne izvore teritorija, da bi bolje razumjeli nužnost zaštite okoliša i prirodnih resursa.
 • DEŠA je također organizirala tri radionice kompjutora za umirovljenike. Ove radionice je pohađalo 21 umirovljenik, te su stekli osnovne vještine u radu s kompjutorima.

Travanj 2005.

 • U Dubrovniku je od 31.03. – 03.04.2005., održan 2. Mediteranski sajam zdrave hrane i ljekovitog bilja u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, Hrvatske gospodarske komore – ŽK Dubrovnik, Obrtničke komore DNŽ-e, Centra za poduzetništvo i DEŠE – Dubrovnik. Cilj nam je bio okupiti izlagače, stručnjake, pokrovitelje i entuzijaste, kako bismo zajedničkim nastojanjima pokušali predstaviti barem djelić ekoloških i tradicijskih proizvoda i potencijala naše zemlje. Ova specijalizirana manifestacija profilirala se kao najznačajnija sajamska priredba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na području ekološke poljoprivrede i ostalog ekološkog poduzetništva.
 • DEŠA sudjeluje na sastanku nevladinih udruga koje djeluju u prekograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a u svrhu poticanja suradnje među udrugama u regiji koje za to imaju interesa i potencijala. Sastanak je održan 06.04.2005. godine u prostorijama DEŠE, a u organizaciji EastWest Instituta iz Dubrovnika.
 • Prema dogovoru sa Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Dubrovačko – neretvanske županije, DEŠA je organizirala održavanje kompjuterskih radionica tijekom travnja 2005. za žene iz naše Županije. Kroz mjesec travanj u informatičkom opismenjavanju obučiti će se 21 žena. Sve polaznice uče osnove kompjuterskih vještina OS Windows, Word i Excell. Jedna radionica obuhvaća 20 sati i održava se svakodnevno u popodnevnim satima. Na kraju završenih radionica svaka polaznica je dobila potvrdu / diplomu o završenom tečaju na kojoj je naznačeno da je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova sponzor ove korisne humane akcije.

Ožujak 2005.

 • Tradicionalne Uskrsne radionice pletenja pomi i penganja jaja i ove su godine organizirane u DEŠI u preduskrsno vrijeme. Mnoštvo školske djece i naših sugrađana sudjelovalo je u ovim radionicama očuvanja kulturne baštine.
 • Grad Dubrovnik je organizirao prvu akciju ovogodišnjeg ciklusa «Novog lica Grada!» pripremom uskrsnog sajma «Uskrsna maštanja». DEŠA je proizvodima iz edukativnih radionica projekta «Ekonomsko osnaživanje žena» sudjelovala na sajmu.
 • Ove je godine održano preko 1200 predstava Vaginini monolozi u svijetu, čiji prihod ostaje lokalnim ženskim grupama, a dio prihoda odlazi ženama Iraka. Ovom globalnom pokretu pridružile su se i studentice AMCT koledža u Dubrovniku te su cjelokupni prihod od obilježavanja V-day-a donirali DEŠI za projekt borbe protiv nasilja nad ženama. DEŠA će tu hvalevrijednu donaciju upotrijebiti u projektu «Informatičko opismenjavanje žena» gdje će 10 nezaposlenih žena steći dodatna znanja o informatičkoj tehnologiji.
 • DEŠA započinje sa svojim programom dodatnog obrazovanja. On uključuje početne tečajeve stranih jezika (engleskog, talijanskog, njemačkog i francuskog), tečajeve kompjuterskih vještina, tečajeve krojenja i šivanja i tečaj patchworka.
 • DEŠA je prigodnim programom obilježila Međunarodni Dan žena.

Veljača 2005.

 • DEŠINA predstavnica sudjeluje u Programu informiranja i izobrazbe o EU u organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i European Citizens Action Service (ECAS) iz Bruxellesa. Izobrazba se provodi u trodnevnim mjesečnim radionicama kroz 6 mjeseci te obuhvaća 25 predstavnika nevladinih udruga iz RH.
 • DEŠA je bila jedan od organizatora manifestacije Dani Mljeta u Zagrebu «Umjeće življenja i vještine ruku otočana» koja je održana 18 – 19. veljače 2005. na Zagrebačkom velesajmu. U okviru programa predstavljena je izložba plakata o životu i ljepotama otoka, radionice starih zanata pletanja vrša i mljetskog veza. Cjelokupnim programom željeli smo dati punu podršku ukupnom održivom razvitku otoka Mljeta.

Siječanj 2005.

 • DEŠA se tijekom siječnja aktivno uključuje u rad Povjerenstva za jednakost spolova Dubrovačko – neretvanske županije. U nekoliko održanih sastanaka svih članova povjerenstva raspravljalo se o provođenju Zakona o ravnopravnosti spolova i drugih propisa koji se tiču ravnopravnosti spolova. DEŠA će se aktivnije tijekom ove godine uključiti u provedbu ovog projekta.
 • DEŠA aktivno sudjeluje u Nacionalnom programu djelovanja za mlade, koji provodi Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i Humanitarna mreža Hrvatske, čiji je DEŠA član. DEŠA aktivno sudjeluje u sastancima te provođenju anketa među mladima Dubrovačko – neretvanske županije.