Prosinac 2006.

 • U sklopu provedbe projekta „Džem od dubrovačke ljute naranče“, DEŠA je u svojim prostorijama organizirala radionice izrade džema od 14. do 19. prosinca. Cilj ovog projekta je, uz pomoć stručnjaka za razvoj tehnologije, kroz dvije naredne godine standardizirati proizvodnju džema kao autohtonog proizvoda našeg kraja.
 • Potaknuta dirljivim pismom Ane Rukavine, DEŠA je u suradnji s Galerijom Artur organizirala radionicu slikanja na svili, kao i prodajnu izložbu svih oslikanih radova, s ciljem da pridonese ovoj humanitarnoj akciji. Sav prihod uplaćen je na žiro račun zaklade „Ana Rukavina“.

Studeni 2006.

 • U suradnji sa svojim talijanskim partnerima DEŠA – Dubrovnik je organizirala radionicu o temi “Odgovorni turizam – Eko turizam: Sredstva održivog lokalnog razvoja”, koja je održana 28. i 29. studenoga u prostorijama Poslijediplomskog središta Dubrovnik. Važan segment ovog projekta bila je kampanja podizanja svijesti o lokalnoj bio-raznolikosti, te kulturnom i povijesnom nasljeđu dubrovačke regije. Kampanju je DEŠA uspješno provela u pet osnovnih škola i dva dječja vrtića na području Metkovića, Opuzena, Smokovljana, Ošljeg i Slanog. Radionicom i izložbom dječjih radova uspješno je završena realizacija projekta “Lokalni centri razvoja i integrirano upravljanje obalnim područjem”.
 • DEŠINA predstavnica sudjelovala je, 14. studenog u Požegi, na sedmom susretu Nacionalnog foruma o pristupanju Europskoj uniji o temi “Autohtoni proizvodi”, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Na Forumu je održano niz prezentacija o razvitku seoskog prostora, marketinškoj pripremi poljoprivrednih proizvoda, razvoju turizma na seoskom gospodarstvu, te o oznaci izvornosti, zemljopisnom porijeklu i pravnim okvirima zaštite autohtonih proizvoda.
 • U organizaciji DEŠE – Dubrovnik i udruge “Žene u domovinskom ratu” iz Zagreba predstavljeni su 2. studenoga zapisi “Žene u Domovinskom ratu”, u velikoj dvorani Poslijediplomskog središta. Svjedočanstva su to o sudjelovanju žena u mirovnim inicijativama, pomoći braniteljima, prognanima, djeci poginulih, obrani, sanitetu, agresiji i snazi obrane, ljubavi i odgovornosti prema napadnutoj Domovini.
 • DEŠA na poziv udruge ANIMI sudjeluje na sastanku u Kotoru, Crna Gora, u vezi pripreme projekta za CARDS i buduće međusobne suradnje.

Listopad 2006.

 • DEŠA – Dubrovnik, u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Dubrovačko – neretvanske županije, obilježila je 16. listopada “Svjetski dan seoske žene” organiziranjem okruglog stola o temi «Čuvarice netaknute zemlje».
 • DEŠA – Dubrovnik sudjeluje na regionalnom sastanku nevladinih udruga koje djeluju u graničnom trokutu Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Sastanak je, u organizaciji EastWest Instituta, održan 19. listopada u Dubrovniku s ciljem poticanja međusobne suradnje udruga u regiji, što će omogućiti bolju povezanost nevladinog sektora i bržu normalizaciju odnosa u regiji.
 • DEŠA – Dubrovnik, u suradnji s udrugom “Nit prijateljstva” i udrugom “Prava svila” iz Francuske, od 7. do 12. listopada organizira radionicu Slikanja na svili. Dio je to projekta “Svila” kojeg je DEŠA započela prije 10-tak godina.
 • DEŠA sudjeluje u radu treće regionalne konferencije o Regionalnom operativnom programu Dubrovačko-neretvanske županije, 9. listopada.
 • DEŠIN patchwork klub 7. listopada priređuje mikro izložbu svojih radova u hotelu “Dubrovnik Pallace” za sudionike međunarodne konferencije „Europski dan poduzetnika“.
 • Članice DEŠE sudjeluju na izložbi “Jesen u Lici” koja je 7. i 8. listopada održana u Gospiću. Predstavljeni su radovi DEŠE iz radionica projekta “Ekonomsko osnaživanje žena”: vez, tkanje, svila, patchwork i autohtone delicije.
 • Novi ciklus obrazovnih tečajeva za nezaposlene osobe i osobe starije dobi otpočeo je 2. listopada u sklopu provedbe dva projekta: “DEŠIN model samopomoći” i “Poboljšanje kvalitete života starijih osoba učenjem i poučavanjem”. Projekti su sufinancirani od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Lepeza početnih tečajeva stranih jezika (engleski, francuski, talijanski i njemački), krojenja i šivanja, patchworka i informatike, ovaj put upotpunjena je i radionicom slikanja na svili.

Rujan 2006.

 • DEŠA je, i ove godine, sa svojim članicama aktivno sudjelovala u organizaciji prezentacije Dubrovačko-neretvanske županije na manifestaciji ‘EKO-ETNO Hrvatska’, održanoj na Zagrebačkom velesajmu od 19. do 24. rujna. Predstavljene su radionice proizvodnje svile, veza (konavoskog i mljetskog) i tkanja.
 • U posjetu DEŠI 4. rujna boravili su putnici sa ‘Peace Boat-a’ – japanskog broda mira. Tijekom jutra u DEŠI su za njih priređene radionice tkanja, radionice izrade arancina i izvlačenja svile. Japanske prijatelje DEŠINE članice su ugostile na ručku u svojim domovima, a druženje je nastavljeno u DEŠI u poslijepodnevnim satima kroz radionice kaligrafije i origamija.
 • U prostorijama DEŠE predstavnici ‘Libertas Foundation’ iz San Pedra, California, dodijelili su 10 stipendija, (ukupno 10.000 USD) iz fonda “Ante i Evelyn Mrgudić” učenicima srednjih obrtničkih škola u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, za školsku godinu 2006/2007.

Srpanj 2006.

 • U Zagrebu je 11. srpnja održana konferencija Hrvatske mreže za ruralni razvoj, na kojoj je sudjelovala Jany Hansal. DEŠA je jedna od osnivačica HMRR i svoje aktivnosti sve više širi na ruralna područja.

Lipanj 2006.

 • DEŠA 26. lipnja obavještava udruge na području grada Dubrovnika da će, tijekom provedbe projekta ‘Tehnička potpora udrugama registriranim na području Grada Dubrovnika’, tijekom srpnja, jednom tjedno organizirati stručne radionice rada na računalu – osnove web dizajna, Internet explorer, MS Office. Projekt financira Grad Dubrovnik, a realizira ga DEŠA u suradnji Upravnim odjelom za društvene djelatnosti Grada Dubrovnika.
 • Napravljen je upitnik kako bi udruge mogle odgovoriti i iskazati svoje potrebe, a obavijest o provedbi projekta stavili smo na našu web stranicu te poslali obavijest o projektu svim javnim glasilima. Na osnovi anketnih upitnika izvršili smo istraživanje i analizu potreba udruga. Također, organizirali smo sastanak sa zajednicom udruga “Zajedno do zdravlja” (7 udruga). Prema analizi istraživanja i razgovora na sastanku zaključili smo da su udruge u najvećoj mjeri tražile volontere za rad koji im nedostaju. Drugi problem koji je proizašao iz analize upitnika je informatika, korištenje računala, izrada web stranica, naime, samo 14 % udruga ima svoju web stranicu.
 • Početkom lipnja Deša je pokrenula projekt ‘Poboljšanje kvalitete života starijih osoba’, koji provodi zajedno s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Cilj projekta je pružanje mogućnosti starijim osobama za stjecanje znanja i vještina koje će im pomoći u održavanju mentalne i fizičke kondicije i potiskivanju osjećaja nemoći.
 • U sklopu svojih programa Deša je održala jednomjesečni tečaj tkanja i trodnevni tečaj lončarstva, a za osobe treće dobi, koje su željele upoznati suvremene tehnologije, organizirane su dvije grupe informatičkih radionica i rada na osobnom računalu.

Svibanj 2006.

 • Zajedno s Marijom Veltruski, Jany Hansal 27. svibnja sudjeluje u Likovnoj koloniji u Trnovici.
 • Na seminaru o Leader mjerama u ruralnom turizmu, koji je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede u Zagrebu 18. i 19. svibnja, sudjelovala je Jany Hansal. Cilj seminara bio je pojasniti svrhu i zahtjeve takvih mjera predstavnicima državne uprave i samouprave, nevladinim organizacijama, razvojnim agencijama i drugim zainteresiranim stranama. Obuhvaćene su slijedeće teme: priprema plana za poljoprivredu i ruralni razvitak 2007 – 2013 (IPARD), identifikacija ključnih faktora u razvoju efikasnog lokalnog partnerstva, rasprava o postojećim iskustvima s Leader inicijativama u Hrvatskoj, razvoj lokalnih akcijskih grupa (LAG) i lokalnih strategija razvoja te pozitivna iskustva zemalja članica EU.
 • U sklopu provedbe projekta „Lokalni centri razvoja“, kojeg Deša provodi sa svojim talijanskim partnerom SVIM, predsjednica udruge Jany Hansal je, od 14. do 18. svibnja vodila grupu predstavnika Općine Dubrovačko primorje, Općine Mljet i Udruge branitelja, na studijsko putovanje u Regiju Marche u Italiji. Cilj posjete je bio upoznavanje s radom talijanskih zadruga, maslinara, proizvođača ulja te s ruralnim turizmom. Skupina je posjetila zadruge u provinciji Pescara–Urbino, te zadruge Alce Nero i Terra e il Cielo, koje uzgajaju pšenicu i druge žitarice na načelima organske poljoprivrede. Također su obišli obitelji koje se bave ruralnim turizmom gdje su dobili dragocjene podatke o njihovim iskustvima i korištenju EU fondova za ruralni razvoj. Posljednjeg dana boravka u Regiji Marche, posjetili su turistički gradić i općinu Numana koja za velik dio svog teritorija ima Plavu zastavu, unatoč tome što im turistička sezona traje 7 mjeseci. Na kraju putovanja, u uredu Regije Marche primili su ih Marina Maurizi, direktorica Regije za Međunarodnu suradnju i Paolo Rotoni, koordinator međunarodnih projekata.
 • DEŠINA predstavnica Ane Sindik, boravila je u Zagrebu na sastanku Mreže za ruralni razvoj Hrvatske 15. i 16. svibnja. DEŠA – Dubrovnik je jedna od osnivačica Hrvatske mreže za ruralni razvoj.
 • Predstavnica DEŠE, Nives Miloš boravila u Poreču od 8. do 11. svibnja, na sastanku Ženske mreže Hrvatske. Sudjelovalo je 36 žena iz 33 organizacije.
 • Kao rezultat rada DEŠINOG tima, u sklopu projekta „Lokalni centri razvoja“, 2. svibnja je održana osnivačka skupština poljoprivredne zadruge maslinara „Maslina“ u Slanome. Zadrugu je osnovalo 17 članova osnivačke skupštine. Za upravitelja novoosnovane zadruge izabran je Marko Kraljević iz Banića, a za predsjednika skupštine Niko Milić.
 • Započeli smo s provedbom projekta „Poboljšanje kvalitete života starijih osoba učenjem i poučavanjem“, uz financijsku potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Obavijest o provedbi projekta poslali smo svim javnim glasilima, a Jany Hansal i Nives Miloš gostovale su u emisiji Radio Dubrovnika, u kojoj su informirale o kreativnim radionicama za starije osobe.

Travanj 2006.

 • Od 3. do 14. travnja DEŠA svakodnevno organizira tradicionalne Uskrsne radionice u svojim prostorijama, s ciljem da se zaboravljeni i zanemareni običaji ožive i prenesu na buduće naraštaje. Prvi tjedan, do Cvjetne nedjelje, održavaju se radionice pletenja pomica, a tjedan pred Uskrs radionice penganja jaja. Uskrsne radionice organizirano pohađaju djeca iz dubrovačkih vrtića, osnovnih i srednjih škola.
 • Deša sudjeluje na Prvom kongresu žena poduzetnica Jadransko-jonske regije, s oko 150 žena iz Italije, Slovenije, BiH, Crne Gore, Albanije i Hrvatske, a održan je od 19. do 21. travnja u Hotelu Dubrovnik Palace pod pokroviteljstvom predsjednika RH Stjepana Mesića i u organizaciji Hrvatske gospodarske komore. U sklopu predstavljanja hrvatskih poduzetnica i njihova stvaralaštva 20. travnja održana je modna revija i prigodni zabavni program. Sudjelovali su: Modna kuća MAK, uspješne kreatorice Nede Makjanić-Kunić iz Splita, Bizar, proizvođači modne odjeće iz Splita, Mala Mare, modni atelje iz Dubrovnika, Ronhi, šeširi Marine Grabovac iz Dubrovnika, Nuncijela, ženske torbe Dubravke Šimunović iz Dubrovnika. Udruga DEŠA predstavila se obnovljenim nošnjama s Mljeta, iz Konavala i Dubrovačkog primorja.
 • U sklopu projekta ‘Lokalni centri razvoja’ kojeg Deša – Dubrovnik provodi sa svojim talijanskim partnerom SVIM – 26. travnja održana je prezentacija – radionica u Općini Dubrovačko Primorje. Na radionici su bili prisutni: predstavnik Ministarstva poljoprivrede, Karmen Sinković, načelnik općine Dubrovačko primorje, Nikola Dobroslavić, predsjednica udruge DEŠA, Jany Hansal, stanovnici šireg područja Općine, te predstavnici resornih institucija u Općini.

Ožujak 2006.

 • U organizaciji Hrvatske gospodarske komore – ŽK Dubrovnik, obrtničke komore DNŽ, te u suorganizaciji Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, DEŠE- Dubrovnik i Dubrovačkog centra za poduzetništvo, održan je ‘3. Mediteranski sajam zdrave hrane i ljekovitog bilja’, od 31. ožujka do 2. travnja. Sajam je održan u hotelu ‘Plakir’ – hoteli ‘Babin kuk’, a organiziran je ‘Mediteranski stol’ na kojemu je izložena gastronomska ponuda naših restorana, hotela, konoba, slastičarskih i pekarskih radionica, s ciljem prezentacije korištenja zdrave hrane u ugostiteljskoj ponudi Grada Dubrovnika i Dubrovačko – neretvanske županije.
 • U organizaciji međunarodne udruge ECOVAST (Europsko vijeće za sela i male gradove), te partnerske engleske organizacije SEEDA (South East England Development Agency), Hrvatske sekcije ECOVAST-a u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, te Gradom Makarska, u Makarskoj je od 31. ožujka do 2. travnja održan prošireni sastanak međunarodnog Upravnog odbora ECOVAST-a, te okrugli stol o temi ‘Mali europski gradovi i sela – prijedlozi za suradnju i razvojne inicijative’. DEŠA sudjeluje na konferenciji sa svojom predstavnicom, potpredsjednicom Udruge, Nives Miloš.
 • U procesu realizacije projekta ‘Lokalni centri razvoja’ Deša – Dubrovnik, u suradnji sa svojim talijanskim partnerom SVIM, organizira 29. ožujka predavanje o temi “SISTEMI CERTIFIKACIJA – PROIZVODNJA I USLUGA S OZNAKOM KVALITETE”. Predavač je bila Annarita Delle Vergini, koordinatorica za obrazovanje pri Gospodarskoj komori Ancona a u izlaganju su sudjelovali Jany Hansal, Ane Sindik, Rodolfina Bucci i Laura Carletti.
 • Deša organizira radionicu u Slanom 28. ožujka, a glavna je tema bila osnivanje poljoprivredne mješovite zadruge. Radionica je organizirana u sklopu provedbe projekta ‘Lokalni centri razvoja’ u suradnji sa DEŠINIM talijanskim partnerom SVIM, Ancona. Radionici su nazočili predstavnici lokalne samouprave, malih poduzetnika, privatnih iznajmljivača, malih proizvođača. Predavanje o sistemima certifikata održala je talijanska gošća Annarita Delle Vergini.
 • Zelena akcija i Općina Lovinac organiziraju Regionalnu – konferenciju ‘Održivi razvoj na širem području Velebita – omogućavanje privrednih aktivnosti i zaštita prirodne i kulturne baštine na hrvatskom putu ka Europskoj Uniji’, 24. i 25. ožujka. Konferencija je organizirana u sklopu zajedničkog projekta CARDS 2003 ‘Održivi razvoj i poticanje tradicijskih zanata na širem području Velebita’. Deša sudjeluje s prezentacijom autohtonih proizvoda dubrovačkog kraja u sklopu predstavljanja dobrih primjera iz Hrvatske.
 • DEŠA – Dubrovnik i ove godine organizira kulturno zabavni program u čast svojim članicama i sugrađankama i time obilježava Međunarodni Dan žena 8. ožujka. Na već tradicionalnoj svečanosti održanoj u Dešinom domu u Lazaretima okupilo se više od stotinu žena različite dobi. Nazočile su i predstavnice utjecajnih političkih stranaka u Dubrovniku, Dubravka Marunčić, Tatjana Šimac Bonačić, Olga Muratti i mnoge druge.

Veljača 2006

 • Deša započinje sa obrazovnim aktivnostima. Obrazovni program sadrži tečajeve stranih jezika ( engleski, njemački, francuski i talijanski jezik ), informatičke radionice, tečajeve krojenja i šivanja, te radionicu patchworka.Ovaj program je vrlo popularan i za njega postoji veliki interes. Svake godine oko 450 nezaposlenih osoba uspješno pohađa i završi naše tečajeve.
 • 18 . – 19.02. DEŠA je , drugu godinu za redom, bila jedan od organizatora manifestacije ‘Dani Mljeta’, koja je održana na Zagrebačkom velesajmu. U okviru programa predstavljena je izložba plakata o životu i ljepotama otoka, radionice starih zanata pletenja vrša i mljetskog veza. Cjelokupnim programom željeli smo dati punu podršku ukupnom održivom razvitku otoka Mljeta, te u glavnom gradu pokazati mogućnosti suglasja tradicijske baštine i razvoja turizma, prikazati autohtone proizvode i zaboravljene vještine kako bismo potakli veće uključivanje domaćih ljudi u proizvodnju i očuvanje baštine.
 • Deša je 07.02. u suradnji sa svojim talijanskim partnerom SVIM i Općinom Dubrovačko primorje, organizirala Okrugli stol u Slanom, u prostorijama OŠ Slano. U izlaganju su sudjelovali: partneri projekta Talijanska strana (SVIM) i DEŠA, moderator Okruglog stola gđa. Ane Sindik, koordinator za ROP DU-net županije g. Željko Kulišić, načelnik općine Slano, predsjednici mjesnih odbora iz sela Dubrovačko primorja, direktori osnovnih škola, predstavnici udruga, Turistička zajednica i mali poduzetnici iz županije. Na Okruglom stolu je sudjelovalo četrdesetak ljudi. Moderatorica je vješto pokrenula i animirala ovako veliku grupu, te je Okrugli stol rezultirao SWOT analizom teritorija Općine Dubrovačko primorje koju su izradili sami sudionici Okruglog stola. Jedna grupa od 10-ak ljudi je pisala samo strengths, druga grupa weaknesses, treća grupa opportunities i četvrta grupa je obradila threats.

Siječanj 2006.

 • 23.01 – 24.01 Deša sudjeluje u Osnivačkoj skupštini Hrvatske mreže za ruralni razvoju Zagrebu, kao jedna od osnivačica. Hrvatska mreža za ruralni razvoj okuplja organizacije civilnog društva kako bi omogućili bolju dostupnost informacijama o suvremenim pristupima razvoju ruralnih područja te zajednički radili:
  • na poticanju raznih oblika komunikacije i međusobne suradnje dionika zainteresiranih za ruralni razvoj
  • na utjecanju na javne politike vezane za ruralni razvoj
  • na doprinosu ravnomjernom razvitku i kvaliteti života u ruralnim područjima
 • 23.sječnja delegacija japanske vladine organizacije “PEACE BOAT” je boravila u prijateljskom i radnom posjetu Deši. Tom prilikom je dogovoren posjet DEŠI (u rujnu 2006), kada će brod “PEACE BOAT” doploviti u višednevni boravak u Dubrovnik.