• 1. ožujka, svega par mjeseci nakon završetka opsade Dubrovnika, DEŠA započinje organizirano djelovanje s definiranim programom rada u hotelu Libertas i to s projektom Psihosocijalna prilagodba i pomoć ženama – prognanicama, izbjeglicama i domaćim ženama koje su u potrebi.
 • 9. srpnja, nekoliko mjeseci poslije početka aktivnog djelovanja, formalno je održana i Osnivačka skupština DEŠE. Od 15 osnivačica, njih 5 najaktivnijih formirale su Izvršni Odbor, koji od tada funkcionira kao glavno odlučujuće tijelo organizacije.
 • 7. listopada DEŠA je upisana u registar građana te istovremeno dobiva suglasnost od Ministarstva rada i socijalne skrbi za obavljanje humanitarnih djelatnosti.

Prvi koraci i prve donacije opreme i materijala

DEŠIN program rada je smišljeni odgovor na trenutačnu situaciju u gradu prepunom izbjeglica i prognanika, uslijed fizičke i materijalne pustoši, koju su za sobom ostavila ratna razaranja.

U tom trenutku, bilo je nužno pomoći ženama koje su besciljno i traumatizirano lutale gradom, ne radeći ništa i čekajući humanitarnu pomoć. Trebalo je izmisliti bilo kakve aktivnosti u koje bi se one mogle uključiti, kako bi se osjećale korisnima, kako bi ponovno mogle pronaći u sebi kreativnost i povratiti svoje dostojanstvo.

U prosincu 1992. DEŠINE volonterke primaju pomoć u lijekovima za dijabetes, koju proslijeđuju Domu zdravlja Dubrovnik i udžbenike za njemački jezik koje daju Gimnaziji – Dubrovnik. Donacija stigla od Katoličke zajednice iz Dortmunda.

U siječnju 1993. DEŠINE volonterke primaju pomoć u vrijednoj donaciji nove odjeće i obiteljskih paketa od američke organizacije “Mir na zemlji” – Church of Christ – Zagreb, koja se posredstvom mjesnog Kotara Montovjerna dijeli dubrovačkim školama i pučanstvu.

U ožujku 1993. rad u DEŠINOJ radionici u hotelu Libertas započeo je bez ikakvih financijskih sredstava. Samo par starih škara i hrpa stare odjeće poslužili su za otvaranje prve radionice, gdje su se počele okupljati žene, da bi se družile i razgovarale i usputno, od stare odjeće krojile nove predmete od uporabne vrijednosti. Pored terapeutskog učinka, ova akcija imala je i svoj poučni učinak, gledano sa aspekta ekologije i reciklaže.

DEŠINE aktivnosti su putem usmene predaje pojedinaca dobile publicitet, i uskoro se javljaju pojedinci i organizacije koje nude opremu i materijale potrebne za rad u radionicama.

Svibanj 1993

 • Stiže prvi DEŠIN tkalački stan i materijal za tkanje – kupljen privatnom donacijom članova tajništva Vijeća Europske Unije iz Bruxelles u organizaciji gospođe Barbare Ryba.

Lipanj 1993

 • Stižu prve pošiljke šivaćih strojeva i tkanina, donacije od grada Roueill Malmaison.

Kolovoz 1993

 • Stiže pošiljka šivaćih strojeva i vune donacija od međunarodne udruge ZONTA International iz Njemačke posredstvom hrvatske sekcije ZONTA iz Zagreba.
 • DEŠA je aktivni sudionik seminara “Psihološka pomoć – pomagačima” u Tučepima, kojeg organizira njemačka organizacija Evangelische Frauenareit na svoj trošak.
 • DEŠA posreduje u dobivanju prvih novčanih sredstava za rad Društva “Naša djeca” – Dubrovnik od njemačke organizacije Evangelische Frauenarbeit.

Rujan 1993

 • DEŠA je aktivni sudionik u seminarima škole narodnog zdravlja ANDRIJA ŠTAMPAR iz Zagreba, o kvaliteti života prognanika i izbjeglica, koji će se održavati u više navrata tijekom školske godine.

Listopad 1993

 • DEŠA organizira simpozij na temu “Žene žrtve rata, njihovo stradanje i očekivanje”, uz pomoć sponzora njemačke organizacije Evangelische Frauenarbeit i francuske udruge Solidarité Femmes, a na kojem je bilo nazočno preko 50 sudionica iz zemlje i inozemstva.
 • Istovremeno sa održavanjem skupa, u Kinu Sloboda u Dubrovniku održava se i prva izložba radova iz DEŠINIH radionica. Najljepši primjerci radova prodani su na prigodnoj dražbi, a utržak od najljepšeg “patchwork” prekrivača DEŠA poklanja podružnici HVIDRA-e u Dubrovniku. (Zahvalnica).

Šest novih radionica na teritoriju Dubrovačko – neretvanske Županije

Nakon listopadskog simpozija, za aktivnosti DEŠE počinju se zanimati razne organizacije i pojedinci. Francuska federacija “Solidarnosti žena” (Solidarité Femmes) postaje DEŠINIM skrbnikom u inozemstvu, te u ime i za račun DEŠE počinje prikupljanje sredstava kod Europske Unije i drugih institucija. Ta sredstva će omogućiti proširenje aktivnosti na druga mjesta u Županiji.

Tijekom prve godine rada otvoreno je sedam radionica u hotelima Libertas i Palace u Dubrovniku, u Albatrosu i Epidaurusu u Cavtatu, u hotelu Astarea u Mlinima, te u hotelu Bon Repos na Korčuli i hotelu Komodor u Orebiću.
U tih sedam radionica već se u jesen 1993. godine uključilo 350 žena.

Radionice Cavtat – Mlini:

 • Vezenje, obnova tradicionalnog veza Konavala.

Radionice Dubrovnik

 • Hotel Libertas: tkanje, kukičanje, pletenje.
 • Hotel Palace: krojenje i šivanje te izrada patchwork prekrivača.
 • Veliki broj žena sudjeluje u radu da bi obnovile ili naučile nove vještine uz stručan nadzor DEŠINE voditeljice.

Radionice Orebić – Trpanj – Korčula

 • Hotel Komodor i Riviera, Orebić – pletenje čarapa i džempera
 • Sudionice radionica su izbjeglice iz srednje Bosne, za koje je DEŠA također pribavila nekoliko šivaćih strojeva, kako bi sebi i svojoj djeci mogle nešto sašiti.
 • Hotel Bon Repos, Korčula – krojenje, šivanje te sakupljanje ljekovitog bilja. Sudionice su izbjeglice iz Bosne i Hercegovine, te domaće žene.
 • DEŠA također, animira žene izbjeglice u privatnom smještaju u Trpnju i pomaže organizirati razne aktivnosti za njih.

Od samog početka DEŠIN program je usmjeren na pomoć ženi, kako bi se lakše suočila sa grubom realnošću, te što brže uključila u obnovu razorenog života. Pored terapeutskih, DEŠINE aktivnosti dobivaju i edukativni aspekt jer žene uče jedna od druge, u prijateljskom okruženju postaju kreativne te nude vlastite prijedloge i sugestije.

Kronološki slijed događaja i aktivnosti DEŠE od konca 1993. god.

Prosinac 1993

 • Pariz – Izložba radova iz DEŠINIH radionica i Božićna prodaja u Palais des Congres uz pomoć organizacije Solidarité Femmes.
 • Bruxelles – Izložba radova iz DEŠINIH radionica i Božićna prodaja u organizaciji glavnog tajništva Vijeća Evropske Unije.
 • Dubrovnik – Prigodna Božićna izložba DEŠINIH radova na Stradunu uz pomoć “Dubrovkinje Trade”.
 • DEŠA prima financijsku pomoć od Europske parlamentarne udruge Femmes d’Europe.