U subotu 08.listopada 2021 predstavnica DEŠE sudjelovala je na završnoj konferenciji projekta „Unaprjeđenje sustava održivog upravljanja, turističke valorizacije i interpretacije prirodne baštine na području NP Mljet, – Odise(j)a Mediterranea“. Nacionalni park Mljet, kao nositelj projekta, bio je domaćin ovog skupa te su predstavnici javne ustanove prezentirali sve projektne rezultate.
Projekt su sufinancirali Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt za cilj ima optimizirati posjećivanje Nacionalnog parka, podići svijest o prirodnim i kulturnim vrijednostima zaštićenog područja te doprinijeti ekonomskoj dobrobiti lokalne zajednice i održivom razvoju otoka Mljeta kroz unaprjeđenje sustava posjećivanja, posjetiteljske infrastrukture i edukacijskih programa u NP Mljet.
DEŠA je prepoznata kao partner u ovom projektu, za provedbu relevantnih aktivnosti jer posjeduje veliko iskustvo u provedbi projekata koji su okrenuti široj zajednici, razvoju teritorija, promicanju održivog razvoja, poticanju poduzetništva, obnovi tradicije i očuvanju kulturne baštine i tradicijskih vrijednosti.
Tijekom trajanja projekta DEŠA je na području Mljeta provela brojne radionice: Radionice starih znanja i vještina, ali i radionice o recikliranju, kompostiranju, gospodarenju otpadom, agroekologiji, brodogradnji, izgradnji suhozida, pričanje bajki i legendi… Sudjelovali smo i na prvom dvodnevnom Outdoor festivalu na Mljetu gdje smo održali lokalne gastro radionice, te su posjetitelji imali priliku naučiti kako se priprema i uživati u mljetskim makarulima, brodetu, priklama, bruštulanim mjendulima, arancinima, rozati….Osobito smo ponosni na izradu aplikacije „Lov na blago“ koja se sastoji od interaktivne karte koja korisnicima prikazuje informacije i zanimljivosti o prirodnim i kulturnim znamenitostima NP Mljet te od njih traži odgovore na pitanja o tim lokacijama. Pitanja su većinom opće znanje o NP Mljet te biljnom i životinjskom svijetu. Odgovori na pitanja se boduju, a cilj igre je sakupiti određen broj bodova te naravno steći nova znanja o ovom zaštićenom području.
Aplikaciju „Lov na blago“ možete preuzeti u Google Play Store-u, na sljedećoj poveznici:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lov_na_blago