16. i 17. rujna 2021. godine održan je četvrti blok edukacije Škole za održivi razvoj u Šibeniku, u sklopu projekta „SUSTINEO – Suradnjom, sudjelovanjem, istraživanjem i edukacijom za održivost“. Razgovaralo se i učilo o strateškom predviđanju, socijalnom poduzetništvu, socijalnim inovacijama i načinima organiziranja zajednice te revitalizaciji kulturne baštine.

Program je otvorila Lidija Pavić-Rogošić (ODRAZ) kratkim uvodom u program edukacije te osvrtom na naučeno tijekom trećeg trening bloka, a zatim je Branka Tokić (ODRAZ) održala prezentaciju na temu Strateško predviđanje. Radi se o konceptu koji podrazumijeva razmišljanje o budućnosti sa svrhom donošenja kvalitetnijih odluka u sadašnjosti. Strateško predviđanje omogućuje nam da pozicioniramo svoju organizaciju/zajednicu na način da se lakše i bolje može nositi s izazovima i neizvjesnostima koje donosi budućnost. Nakon pauze, Lidija Pavić-Rogošić održala je prezentaciju Socijalni kapital i dobro upravljanje, a dan je završen posjetom Tvrđavi Barone koja predstavlja primjer dobre prakse lokalnog održivog razvoja revitalizacijom kulturne baštine. Tvrđavom Barone, kao i Tvrđavom svetog Mihovila upravlja Javna ustanove u kulturi Tvrđava kulture Šibenik, a uskoro će preuzeti upravljanje i nad revitaliziranom Tvrđavom svetog Ivana. Upravljanje kulturnom baštinom u Šibeniku suvremeno je i inovativno te financijski samoodrživo pa kao takvo može biti primjer i inspiracija drugima.

Tijekom drugog dana edukacije, sudionici su se upoznali s radom udruga SMART i ZvoniMir te zaklade Slagalica, a dan je završen obilaskom Centra za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut. Grad Šibenik prijavio je projekt uspostave Centra za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut na natječaj Europskog fonda za regionalni razvoj, Razvoj poslovne infrastrukture, Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“. Ukupan iznos projekta je 27.722.245,10 kuna, od čega je Grad Šibenik ostvario 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europske unije. Projekt je pokrenut u svrhu razvoja inovativne poduzetničko-poslovne infrastrukture za pružanje novih i kvalitetnijih usluga i poticanja rasta i razvoja malih i srednjih poduzeća te stvaranja novih radnih mjesta na području Šibensko-kninske županije. Trokut se nalazi na prostoru Mandaline, a prostire se na dvije etaže ukupne površine 2084 m2 te je najsuvremenije opremljen. U samom centru predviđeno je 28 funkcionalnih jedinica, fleksibilni prostori, Fab lab radionice, uredi, kabine i drugo. Više informacija na linku: https://trokut.eu/wp/