zene mediji nasiljeDrage prijateljice i prijatelji,

ekipa udružena u Platformu za Lazarete – Teatar Lero, Udruga Deša i Art radionica Lazareti poziva vas na proslavu Dana žena u Lazarete u petak 8. ožujka 2019.

Program:

17:00 h Studentski teatar Lero predstava “Kaplje”

Kaplje su priča o gospođama i služavkama o njihovim zajedničkim zavodljivim prepoznavanjima, interesima, usudima i preispitivanjima. Nekoliko mogućih slika nezaborava i nježna i poetska slikovnica zavodljivih uzdaha koji ostaju u praznim sobama, hladnim saločama i pustim ljetnikovcima. One su tema i zagovor Kaplji. Same i „u valceru“. Kaplje su priča i o ostavljenosti, nostalgiji i nezaboravu. Elegična scenska trajuća pjesma kojoj se, željeli bismo, refren ne zaboravlja.

http://www.teatarlero.hr/2018-kaplje.html

18:30 h Projekcija filma „Žene, mediji, nasilje”

U kratkom dokumentarnom filmu renomirani predstavnici/e medija, institucija i organizacija civilnoga društva ukazuju na probleme izvještavanja o nasilju nad ženama i navode smjernice za kvalitetno i senzibilizirano izvještavanje.

“Žene, mediji, nasilje” je kratki dokumentarni film koji je nastao u okviru projekta “Prema učinkovitijoj zaštiti: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama”. Nositeljica projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske, a Ženska soba je partnerska organizacija na projektu. Pridruženi partneri su Pravosudna akademija, Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatsko novinarsko društvo. Projekt je financiran od strane Europske unije u okviru Programa o pravima, jednakosti i građanstvu EU, a sufinanciran od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Agencije za elektroničke medije.

19:30 h predstavljanje karata za društvenu igru „Strašne žene“

Fierce Women (hr. Strašne žene) je zabavna, edukativna i dinamična društvena igra koja igrače i igračice upoznaje sa strašnim ženama koje su svojim postignućima dale izniman doprinos društvu u područjima kulture, politike, znanosti, ljudskih prava i umjetnosti.

http://old.voxfeminae.net/igra-strasne-zene.

Uz prigodno druženje pozivamo vas da doneste sliku, predmet, tekst ili bilo koji drugi artefakt o jednoj ili više žena koej su vas u životu inspirirale i potakle. Predmete koje donesete izložili bismo samo te večeri za vrijeme našeg druženja u formi male kumulativne i zajedničke izložbe.

20:00 h Prigodni tratamenat i druženje

Članice Platforme za Lazarete su udruge koje su svojim radom i aktivnostima vezane uz prostor Lazareta – Art radionica Lazareti, Udruga Deša, Studentski teatar Lero, Plesni studio Lazareti, AVCD i Udruga Luža. Udruge su povezane partnerski, suradnički, susjedovanjem, razmjenom prostora, opreme, znanja i vještina. Rad Platforme za Lazarete podržava Zaklada kultura nova.