Predstavnice DEŠE su sudjelovale na radionici povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, dan koji se 22. rujna svake godine obilježava u Hrvatskoj u spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice policajac Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Martina Jerinić Njirić iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije vodila je radionicu „Uloga žene u prevenciji nasilja nad ženama“.

U raspravi su sudjelovali, osim članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova, predstavnici Centra za socijalnu skrb, predstavnici organizacija civilnog društva, obrazovnih i odgojnih ustanova zajedno s učenicima te predstavnici policijske uprave.

Svi sudionici su se međusobno složili o potrebi osvještavanje javnosti o neprihvatljivosti i nužnosti nulte tolerancije na sve oblike nasilja nad ženama i djevojkama/djevojčicama uključujući obiteljsko nasilje, potrebi jačanja mreže podrške i suradnje svih relevantnih dionika u čijem je djelokrugu pružanje pomoći žrtvama svih oblika nasilja i nužnosti rada na prevenciji nasilja.  Ciljana grupa za preventivno djelovanje su djeca i mladi koji stječu prva iskustva u vezama, kada se uspostavljaju prvi obrasci partnerskih odnosa, pa i nasilnih odnosa. Stoga je je bitno doprijeti do velikog broja pripadnika ove populacije prije nego usvoje nasilni obrazac rješavanja sukoba u partnerskoj vezi i kasnije u obitelji. Također je istaknuta važnost daljnjeg razvijanja i provođenja preventivnih programa namijenjenih djeci i mladima.