logo silvaDEŠA je započela sa provedbom projekta SILVA –  – “Poticanjem međugeneracijskog učenja smanjujemo socijalnu isključenosti i potičemo volontiranje”

Cilj projekta je potaknuti međugeneracijski prijenos znanja i iskustava, ojačati razinu obrazovanja te spoznati osnovna građanska prava i obveze. Korisnici projekta su iskusne starije volonterke i mlađe žene koje su trenutno nezaposlene i nisu u procesu obrazovanja.

Metodologija projekta podrazumijeva prepričavanje autobiografskih iskustava koja će biti zabilježena kratkim filmovima ili pisanom riječi. Tijekom radionica, svaka žena, bez obzira na njezinu dob i socio-kulturološke uvjete, predstavljati će i učenicu i trenericu. Obje kategorije imaju slobodno vrijeme ali i znanja i vještine koje mogu međusobno razmjeniti. Ovakvim prenošenjem znanja i jedna idruga kategorija ostvariti će mnogostruke rezultate. Metoda omogućuje ne samo primjenu onoga što žena zna, već se većinom bazira na pitanju od kuda zna, budući da autobiografsko prepričavanje potiče i izravni, emocionalni proces učenja. Metoda omogućuje svim sudionicama da sudjeluju u važnoj ulozi trenera, dovodi do pozitivnih promjena u njihovom ponašanju, pozitivno utiče na razvoj samopouzdanja i daje im priliku da razviju svoje sposobnosti, da daju svoj doprinos zajednici, izgrade vještine koje im mogu koristiti i na drugim područjima života kao i da budu učitelji i mentori drugima. Ovakva vrsta učenja omogućuje svim sudionicama projekta da razviju i pokažu svoja znanja i vještine, daje im smislenu ulogu u društvu koja doprinosi dobrobiti drugih. I starije osobe sa iskustvom i znanjima ali i nezaposlene mlađe osobe su često na marginama društva te je ovaj projekt odličan primjer preveniranja socijalne isključenosti ali i poticanja volonterstva.