Već devetu godinu za redom u organizaciji Udruge Deša – Dubrovnik održava se Hrvatski festival pekmeza, džema i marmelade.
Od ove godine suorganizator ove tradicionalne manifestacije je Sveučilište u Dubrovniku Zavod za mediteranske kulture.
Proteklog tjedna u laboratoriju Zavoda prispjelo je 58 uzoraka voćnih proizvoda iz čitave Hrvatske svrstanih u četiri kategorije: džem, ekstra džem, pekmez i marmelada. Po propisanim metodama određivani su im udjel ukupnih šećera kao osnovnog parametra koji je propisan Pravilnikom o voćnim džemovima, i pH vrijednost.
Peteročlana stručna komisija je u Laboratoriju za senzorna ispitivanja Zavoda za mediteranske kulture kušala i ocijenila svaki uzorak a nagrađeni su proizvodi iz sve četiri kategorije koji su senzorski najbolje ocjenjeni i koji su zadovoljili propisane kriterije.
DOBITNICI MEDALJA SU:
KATEGORIJA DŽEM
Zlatna medalja:
- Deša Pro d.o.o., Dubrovnik za džem od gorke naranče
- OPG Luka Dragić, Pridvorje za džem od smokve i šljive
Srebrna medalja
- OPG Ivica Matijević, Koločep za džem od smokve i limuna
- OPG Ivica Matijević, Koločep za džem od smokve i naranče
Brončana medalja
- OPG Ivica Matijević, Koločep za džem od kupina
KATEGORIJA EKSTRA DŽEM
Zlatna medalja:
- OPG Aralica, Šibenik za ekstra džem od crne smokve
Srebrna medalja
- OPG Protić Sanja, Blato za ekstra džem od gorke naranče
Brončana medalja
- OPG Protić Sanja, Blato za ekstra džem od smokava
KATEGORIJA PEKMEZ
Zlatna medalja:
- OPG Ruse Sambrailo, Mlini za pekmez od marelice
Srebrna medalja
- OPG Ivica Matijević, Koločep za pekmez od marelica
Brončana medalja
- OPG Ruse Sambrailo, Mlini za pekmez od marelice i jabuke
KATEGORIJA MARMELADA
Zlatna medalja:
- OPG Ivica Matijević, Koločep za marmeladu od domaćeg narančina
Srebrna medalja
- OPG Sardi, Dubrovnik za marmeladu od naranača
Brončana medalja
- OPG Ivica Matijević, Koločep za marmeladu od klementina
|
         |