EU - Study visit SwedenU sklopu projekta „Promicanje zapošljivosti mlade populacije na geografski izoliranim/udaljenim otocima“ predstavnici udruga DEŠA, SVIMA i UZOR Rava, te predstavnik Općine Mljet i predstavnica Grada Visa otputovali su na studijsko putovanje u Švedsku u Stockholm. Svrha studijskog putovanja je ojačati udruge koje djeluju za mlade na otocima.

U četvrtak, 16.listopada 2014 Hrvatska delegacija se sastala sa predsjednikom ESIN-a Bengt Almkvist, potpredsjednikom Christian Pleijel te irskom predstavnicom za mlade Marian O’Malley. ESIN je jedna od krovnih europskih mreža za zagovaranje problematike malih/geografski izoliranih otoka osnovana 2001. godine kao mreža nacionalnih otočnih organizacija s ciljem da podigne svijest o izazovima razvoja s kojima se suočavajuEU - Study visit Sweden mali europski naseljeni otoci.

Danas ESIN (Federacija malih europskih otoka) čini 9 europskih zemalja : Danska, Finska, Francuska, Irska, Škotska, Švedska, Estonija, Italija i Grčka.

Osim što je hrvatska delegacija upoznala predstavnike sa trenutnom situacijom na hrvatskim otocima, predstavnici ESIN, našu delegaciju upoznali su sa radom ESIN-a, njihovom politikom prema mladima, te načinima lobiranja na višim europskim instancama. Na sastanaku je sudjelovala i članica ESINA iz Irske, ujedno i predstavnica mladih sa Irskih malih otoka. Razgovarali smo i o mogućnostima međuotočne suradnje na europskoj razini na temama održivog razvoja otoka i poboljšanja životnih uvjeta, uključujući zapošljivost i pridruženu socijalnu inkluziju, stanovnika malih otoka.

Tijekom studijskog posjeta, predstavnici partnerskih udruga na projektu i predstavnici JLS posjetili su i Alandsko otočje, Mariehamn. Sastali su se sa članovima Alandskog parlamenta koji su predstavili Alandsku politiku prema mladima. Potom su se susreli i sa članovima udruge Mirovni Alandski institut, oni su prezentirali svoje metode rada s mladima. Uspješan je bio i radni sastanak sa udrugom mladih SKUNK, razmjenjena su iskustava, a uspješno je dogovorena i suradnja na budućim projektima za mlade na otocima.