Okrugli stol - promocija zaposljivosti - DESA (1)DEŠA – Dubrovnik je 27.10.2014 održala okrugli stol u Dubrovniku na temu „Kvaliteta života i zapošljivost mladih osoba na udaljenim otocima“.

Okrugli stol je održan u okviru projekta „Promicanje zapošljivosti mlade populacije na geografski izoliranim/udaljenim otocima“ kojeg sufinancira Europska unija kroz Operativni program Razvoj ljudskih potencijala, shemu za dodjelu bespovratnih sredstava „Podrška programima organizacija civilnoga društva u području zagovaranja i motivacije za društveno isključene skupine“.

Ključnim dionicima predstavljene su projektne aktivnosti te premijerno prikazani filmovi nastali kroz projektnu aktivnost : zagovaračka kampanjaOkrugli stol - promocija zaposljivosti - DESA (2) – mladi za mlade “Poruka u boci“ (svih 25 kratkih filmića možete vidjeti na FB grupi „Promicanje zapošljivosti mladih osoba na geografski udaljenim/izoliranim otocima“).

Također Vedran Kastrapeli, predstavnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, područni ured Dubrovnik, upoznao je sudionike okruglog stola sa trenutnom situacijom mladih osoba na tržištu rada na području Dubrovačko neretvanske županije i pripadajućim otocima.

Rasprava je bila žustra, optimistična, a svi ključni dionici složili su se kako su mladi na otocima bogatstvo, a ne teret, te je potrebno više ulagati napore Okrugli stol - promocija zaposljivosti - DESA (4)u njihov ostanak na matičnim otocima. Kako bi uspjeli u toj namjeri potrebno je jačati institucije i civilno društvo na otocima, provesti funkcionalnu i financijsku decentralizaciju kako od države tako i županije, te kako je za rješavanje problema u zajednici ključna međusektorska suradnja.

Projekt „Promicanje zapošljivosti mlade populacije na geografski udaljenim otocima“ provodi se u tri županije, te je slijedeći okrugli stol planiran 07.11.2014 u Splitu, kako bi ključni dionici iz civilnog društva te otočnih institucija sjeli za stol i predložili daljnje korake u očuvanju mladih ljudi na našim otocima.

Kratke filmove nastale kroz projekt „promicanje zapošljivosti mladih osoba na geografski udaljenim /izoliranim otocima“ možete pogledati na sljedećem linku, ne zaboravite komentirati i podijeliti dalje:

https://www.facebook.com/groups/664980736888418/756645614388596/?notif_t=like