„8. Hrvatski festival pekmeza džema i marmelade“ održava se od 26.-29. rujna 2014, na Stradunu, ispred crkve Sv. Vlaha. Preko 30 malih proizvođača iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva izložilo je više od stotinu vrsta pekmeza, džemova i marmelada – od naranača, smokava, šljiva, limuna, višanja, jagoda te ostalih vrsta voća u svim mogućim kombinacijama. Festival pekmeza, džema i marmelade, koji tradicionalno, čak osmu godinu zaredom, obogaćuje turističku ponudu grada Dubrovnika, organizirale su udruge DEŠA i Dubrovačka naranča, u suradnji sa HGK – Županijskom komorom Dubrovnik.

Festival je započeo 26.rujna, u prostorijama DEŠE – Dubrovnik, gdje je održano stručno ocjenjivanje izloženih proizvoda. Ocjenjivački sud u sastavu: Iva Mračić mag. ing prehrambene tehnologije, Ana Carević, dipl. ing., prestavnica Zavoda za maslinarstvo i mediteranske kulture i Sanda Desnica, dipl. ing., voditeljica Laboratorija Zavoda za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku te profesor kuharstva gosp. Josip Žuvela iz Dubrovnika, stručno je ocijenio 70 – tak uzoraka džemova, pekmeza i marmelada.

Izložbeni dio festivala održava se na trgu Luža 27., 28. i 29. rujna, a veliki broj domaćih i stranih posjetitelja nazoči prezentaciji slatkih i šarenih proizvoda iz cijele Hrvatske. Festival su pozdravili predsjednica organizacijskog odbora gospođa Jany Hansal i gosp. Davorko Obuljen ispred Dubrovačko-neretvanske županije, a pomoćnica Ministra poljoprivrede, gospođa Zvjezdana Blažić ovu manifestaciju je proglasila otvorenom. Cilj Festivala je  predstavljanje kvalitetnih domaćih proizvoda i afirmiranje bogatstva hrvatske baštine.

Komisija je izvršila slijedeći odabir:

Dobitnici medalja 2014.

KATEGORIJA DŽEM:

ZLATNA MEDALJA:

 1. Džem od višnje – OPG Borna Halambek, Staro Petrovo Selo
 2. Džem od marelica – OPG Borna Halambek, Staro Petrovo Selo

SREBRENA MEDALJA:

 1. Džem od dubrovačke ljute naranče – DEŠA-Dubrovnik
 2. Džem od smokve – OPG Pepo Piteša

BRONČANA MEDALJA:

 1. Džem od ružinih latica – OPG Antonija Zelenika, Velika

KATEGORIJA PEKMEZ:

ZLATNA MEDALJA:

 1. Pekmez od smokve – OPG Ruse Sambrailo, Mlini
 2. Pekmez od marelica – OPG Ivica Matijević, Koločep

SREBRENA MEDALJA:

 1. Pekmez od drenjine – OPG Ruse Sambrailo, Mlini
 2. Pekmez od kupina – OPG Borna Halambek, Staro Petrovo Selo

BRONČANA MEDALJA:

 1. Pekmez od šljiva – OPG Sedić, Sisak
 2. Pekmez od dunja i jabuka – OPG Ruse Sambrailo, Mlini

KATEGORIJA MARMELADE:

ZLATNA MEDALJA:

Marmelada od mandarina i smokava – OPG Krstičević, Krvavac

SREBRENA MEDALJA:

 1. Marmelada narančin – OPG Ivica Matijević, Koločep
 2. Marmelada grejp – OPG Krstičević, Krvavac

Osmi festival pekmeza, džema i marmelade je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva poljoprivrede, Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika. Polako ali sigurno, Festival prerasta u tradicionalnu manifestaciju i svojim sadržajem uvelike doprinosi turističkoj ponudi Grada u posezoni. Pored osnovnog cilja predstavljanja kvalitetnih proizvoda malih proizvođača iz ruralnih krajeva Hrvatske, Festival postiže i svoju kulturnu dimenziju jer prožima tradiciju, običaje i izvorne proizvode pretvarajući ih u jedinstveni gastro-suvenir.

Letak festivala