U okviru natječaja Delegacije EU, „Mladi u srcu – Nagrada Europske godine aktivnog starenja”, gospođa Marije Veltruski je dobila nagradu za Najseniorku u 2012. godini, za nesebični rad u svojoj zajednici.

Povodom ove nagrade, na dan 24. listopada 2012.g., gospođa Veltruski je, uz pomoć DEŠE – Dubrovnik i Delegacije Europske Unije, organizirala Generacijsko okupljanje u hotelu Admiral u Slanome.

Prisutne je, ispred Ministarstva socijalne politike i mladih, pozdravila ravnateljica Centra za socijalnu skrb, gospođa Katica Raič, a ispred Dubrovačko neretvanske županije, direktorica regionalne razvojne agencije DUNEA, gđa Melanija Milić.

Program je vodila predsjednica udruge DEŠA, gđa Jany Hansal, a gđa Veltruski je predstavila svoj cjeloživotni rad u zajednici Dubrovačkog primorja i šire.

U bogatom kulturno-umjetničkom programu nastupili su učenici OŠ Slano, sudionici Male škole primorskog veza i ostalih akcija koje je gđa Veltruski osobno pripremila u lokalnoj zajednici. Priređen je i dječji ples Linđo, te modna revija primorske tradicijske nošnje u izvornom obliku i njegova primjena na današnju modu. U predvorju hotela tijekom cijelokupnog događaja, bili su izloženi radovi Male škole primorskog veza.

Na događaju je sudjelovalo 60-tak djece iz OŠ Slano, te isto toliko mještana i gostiju iz Dubrovnika.