Od 5. listopada do 8. listopada 2012, održao se „6. Hrvatski festival pekmeza džema i marmelade“ na Stradunu, ispred crkve Sv. Vlaha. Na festivalu je bilo izloženo preko stotinu vrsta pekmeza, džemova i marmelada – od naranača, smokava, šljiva, limuna, višanja, jagoda i drugog voća i bilja, domaćih likera, kolača itd. Festival pekmeza, džema i marmelade, koji tradicionalno, već šestu godinu zaredom, obogaćuje turističku ponudu grada Dubrovnika, organizirali su udruge DEŠA i Dubrovačka naranča, u suradnji sa HGK – Županijskom komorom Dubrovnik.

Festival je započeo dana , 05. listopada, u prostorijama DEŠE – Dubrovnik gdje je održano stručno ocjenjivanje izloženih proizvoda. Ocjenjivački sud u sastavu: akademkinja Vlasta Piližota i prof. Tera Mandić sa Prehrambeno – tehnološkog fakulteta iz Osijeka; prof. Branka Levaj i izv. prof. Verica Dragović Uzelac sa Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta iz Zagreba i profesor kuharstva gosp. Josip Žuvela iz Dubrovnika, stručno je ocijenjeno 75 uzoraka džemova, pekmeza i marmelada.

Izložbeni dio festivala održao se 6.- 8. listopada, a veliki broj domaćih i stranih posjetitelja nazočio je prezentaciji slatkih i šarenih proizvoda iz cijele Hrvatske. Na Festivalu je sudjelovalo preko 35 izlagača iz svih hrvatskih županija, a cilj mu je bio predstavljanje kvalitetnih proizvoda i afirmiranje bogatstva hrvatske baštine. KUD „Sveti Juraj“ – Osojnik nas je zabavio kulturno umjetničkim programom, dok su djeca Eko-Omblića i OŠ Marina Getaldića izložili svoje radove na temu: Voće, pekmez, džem i marmelada. Ni ove godine nismo propustili „Guste s palačinkama“, koji su izmamili oduševljenje svih posjetitelja.

U više kategorija konkuriralo je 32 džema, 8 extra džemova, 22 marmelada i 13 pekmeza. Komisija je izvršila slijedeći odabir:

KATEGORIJA DŽEM:

– Zlatna medalja: DEŠA-Dubrovnik za džem od dubrovačke ljute naranče

– Zlatna medalja: OPG Kairos, Trogir za džem od smokava

– Srebrena medalja: OPG Kairos, Trogir za džem od šljiva

– Brončana medalja: OPG Kairos, Trogir za džem od kakija

KATEGORIJA EXTRA DŽEM:

– Srebrena medalja: OPG „Lavanda Mare“ , Rab za extra džem od smokava i marelica

KATEGORIJA MARMELADA:

– Zlatna medalja: OPG Borna Halambek, Staro Petrovo Selo za marmeladu od crnog ribiza

– Srebrna medalja: OPG Borna Halambek, Staro Petrovo Selo za marmeladu od crvenog ribiza

– Brončana medalja: OPG Đuro Klokoč, Župa dubrovačka za marmeladu od smokava

KATEGORIJA PEKMEZ:

– Zlatna medalja: OPG Sedić, Sisak za pekmez od kupina

– Srebrena medalja: OPG Antonija Zelenika, Velika za domaći pekmez od šipka

– Srebrena medalja: OPG Antonija Zelenika, Velika za domaći pekmez od šljiva

– Brončana medalja: OPG Antonija Zelenika, Velika za domaći pekmez od breskve

Šesti festival pekmeza, džema i marmelade je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva poljoprivrede, Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika. Polako ali sigurno Festival prerasta u tradicionalnu manifestaciju i svojim sadržajem uvelike doprinosi turističkoj ponudi Grada u posezoni, jer osim njegovog osnovnog cilja, predstavljanja kvalitetnih proizvoda malih proizvođača iz ruralnih krajeva Hrvatske. Festival postiže i svoju kulturnu dimenziju jer prožima tradiciju, običaje i izvorne proizvode pretvarajući ih u jedinstveni gastro-suvenir.