Od 5. Listopada do 7. listopada udruge „Dubrovačka naranča“ i Deša-Dubrovnik organiziraju 6. Hrvatski festival pekmeza, džema i marmelade u suradnji s HGK – Županijskom komorom Dubrovnik, uz financijsku potporu Ministarstva poljoprivrede, Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

Ovaj „slatki“ Festival održat će se na trgu Luža, ispred crkve sv. Vlaha sa svečanim otvaranjem u subotu 6.listopada u 10.00 sati.

Polako ali sigurno Festival prerasta u tradicionalnu manifestaciju i svojim sadržajem uvelike doprinosi turističkoj ponudi Grada u posezoni, jer osim njegovog osnovnog cilja, predstavljanja kvalitetnih proizvoda malih proizvođača iz ruralnih krajeva Hrvatske.

Festival postiže i svoju kulturnu dimenziju jer prožimlje tradiciju, običaje i izvorne proizvode pretvarajući ih u jedinstveni gastrosuvenir.

Sudjeluje tridesetak izlagača iz naše zemlje, dok će sve proizvode (marmelade, pekmez i džem) ocjenjivati stručni žiri sastavljen od vrhunskih stručnjaka, sa Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka, Prehrambeno- biotehnološkog fakulteta iz Zagreba uz pomoć prof. Josipa Žuvele, našeg priznatog stručnjaka kulinarstva i viteza gastronomije.

Jany Hansal

Predsjednica organizacijskog odbora