Drugi hrvatski festival pekmeza, džema i marmelade se održao na Stradunu, ispred crkve Sv. Vlaha 04. i 05. listopada 2008.g. u organizaciji DEŠE – Dubrovnik i udruge za promicanje, uzgoj, zaštitu i preradu ljute naranče „Dubrovačka naranča“.
Na Festivalu je sudjelovalo dvadeset izlagača iz cijele Hrvatske koji su u narodnim nošnjama kraja iz kojeg dolaze, predstavili svoje proizvode posjetiteljima Dubrovnika.

Cilj manifestacije je bio okupiti male proizvođače pekmeza, džema i marmelade iz cijele Hrvatske te prikazati bogatstvo, raznolikost i potencijale naše zemlje. Ovakva specijalizirana izložba slatkih delicija, koje su pripravljene na tradicionalan način, privukla je veliki broj građana i stranih gostiju Dubrovnika.

Uz bogati kulturno umjetnički program, Festival je otvorio državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, gospodin Srećko Selanac, ujedno predstavnik i pokrovitelj cijele manifestacije. Festival je sadržavao i ocjenjivačku komponentu. Ocjenjivački sud radio je u sastavu: dr.sc. Branka Levaj, izv.prof., dr.sc. Verica Dragović – Uzelac, doc., i Danijela Bursać Kovačević, dipl.ing sa Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta sa Sveučilišta u Zagrebu, dr.sc. Jelena Đugum, ravnateljica u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Josip Žuvela, prof. savjetnik i instruktor za gastronomiju i ugostiteljstvo iz Dubrovnika.

U sklopu festivala, DEŠA Dubrovnik je organizirala svečanu večeru za sve izlagače na kojoj su prisustvovali županica Dubrovačko – neretvanske županije gđa. Mira Buconić, dožupan g. Miše Galjuf, državni tajnik g. Srećko Selanac i članovi ocjenjivačke komisije. Predsjednica udruge Jany Hansal, podijelila je zahvalnice i priznanja sudionicima festivala, a županica gđa. Mira Buconić, dožupan g. Miše Galjuf i državni tajnik g. Srećko Selanac, podijelili su medalje dobitnicima za kategorije: džem, ekstra – džem i pekmez.

Dobitnici medalja su:

Kategorija: džem

Zlatna medalja za Gorku naranču u džemu
SONOMEDIA d.o.o. – Podšpilje

Srebrena medalja za Limun u džemu
SONOMEDIA d.o.o. – Podšpilje

Brončana medalja za Džem od malina
MOJ DŽEM – Zagreb

Brončana medalja za Džem od crne smokve i oraha
OPG Aralica – Šibenik

Kategorija: ekstra – džem

Zlatna medalja za Ekstra džem-drijenak
OPG Sanja Selanac – Sisak

Srebrena medalja za Ekstra džem od šumske maline
Imotska jezera d.o.o. – Imotski

Brončana medalja za Ekstra džem od smokve
Imotska jezera d.o.o. – Imotski

Kategorija: pekmez

Zlatna medalja za pekmez od dunja
OPG Babac Sandra – Vrsi

Srebrena medalja za Pekmez od šipka
OPG Dinko Nekić – Orahovica

Brončana medalja za Pekmez od žutih šljiva
OPG Dinko Nekić – Orahovica

Brončana medalja za Pekmez od šljiva
Braniteljska zadruga „KUMINO SELO“ – Tovarnik