Prosinac 2010

 • DEŠA – Slano, podružnica udruge DEŠA – Dubrovnik, sa svojim najmlađim članovima, organizirala je humanitarnu akciju 23. prosinca u OŠ Slano. Prihod od kupnje čestitki, koje su izradili mladi članovi DEŠE – Slano, namijenjen je pomoći teško oboljelom učeniku OŠ Primorje Smokovljani, Antoniu Vatoviću, koji se nalazi na liječenju u bolnici.
 • Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera i predstojećih Božićnih blagdana, članice DEŠE-Dubrovnik i učenici 1a razreda osnovne škole „Marin Getaldić“, predvođeni učiteljicom Snježanom Viteškić, posjetili su dom umirovljenika „Domus christi“, u ponedjeljak, 20.12. 2010. u 11:00 sati. Uz prigodni program, članice DEŠE i učenici su darivali štićenike doma slasticama pripremljenim na DEŠINIM radionicama.
 • Dana 14.12.2010., održano je predstavljanje projekta „Novim vještinama do novih mogućnosti“ kojeg provodi udruga DEŠA – Dubrovnik, s partnerima Dubrovačkim centrom za poduzetništvo te HZZ, Područna služba DubrovnikJednogodišnji projekt „M.O.T.S.“ (More opportunities through new skills) – „Novim vještinama do novih mogućnosti“ jedini je projekt iz Dubrovačko – neretvanske županije financiran kroz IV. komponentu IPA programa „Žene na tržištu rada“- Razvoj ljudskih potencijala, program Europske unije za Hrvatsku. U cijeloj Hrvatskoj financirano je 18 projekata po ovom pozivu. Nositelj projekta „M.O.T.S“ je DEŠA – Dubrovnik, koja je potpisala ugovor o provedbi vrijedan 916.000,00 kn.

Osnovni cilj projekta je intenzivnim treninzima kroz projekte aktivnosti, povećati radnu konkurentnost dugoročno nezaposlenih žena i nezaposlenih žena od 40 – 65 godina na području Dubrovačko – neretvanske županije. Projekt obuhvaća i ruralna područja koja su ujedno i najraširenija u Dubrovačko – neretvanskoj županiji, te grad Dubrovnik sa najvećim brojem nezaposlenih žena.

 • Udruga DEŠA – Dubrovnik, braniteljska zadruga „Kosir“ iz Splita i braniteljska zadruga „Mirna Luka“ iz Stona, organizirali su predavanje na temu „Mogućnost sakupljanja, otkupa i uzgoja ljekovitog bilja“. Predavanje je održano 9.12.2010., u školi, u Topolom. Ovo predavanje se provodi u okviru projekta „Nova znanja i vještine građana u lokalnoj zajednici – temelj budućnosti RH u EU“, kojeg financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.
 • Predstavnica DEŠE-Dubrovnik, gospođa Jany Hansal, zajedno sa gosp. Mišom Milovčevićem, predstavlja Grad Dubrovnik na Božićnom sajmu koji će se održati u Rueil Malmaison, od 02. do 08. prosinca 2011. g. Rueil Malmaison je grad u okolici Pariza s kojim Grad Dubrovnik intenzivno surađuje i radi na procesu bratimljenja.

Studeni 2010

 • DEŠA – Dubrovnik je organizirala predavanje “Zdravlje i prevencija ovisnosti”, 30.11.2010., u prostorijama DEŠE – Dubrovnik u Lazaretima. Ovo predavanje je organizirano u okviru provedbe projekta “Resocijalizacija ovisnika kroz dodatnu izobrazbu”, kojeg financira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Predavanje je održao dr. Boris Sokal.
 • U sklopu realizacije međunarodnog projekta „Jadran, malo poduzetništvo i lokalni razvoj“ DEŠA – Dubrovnik je organizirala studijsko putovanje od 14. do 20. studenog 2010. za male poduzetnike iz naše Županije u Regiju Marche, Italija. Sudionici ovog studijskog putovanja su bila obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz Dubrovačko-neretvanske županije, koja se bave poljoprivredom i prihvatom gostiju na selu, proizvođači ulja, vina, školjaka itd. Svrha studijskog putovanja je bila upoznavanje primjera dobre prakse, razmjena znanja, vještina i iskustva, s naglaskom na ekološku proizvodnju i ekološki razvoj turizma. VIŠE
 • Predstavnica DEŠE – Dubrovnik je sudjelovala na 1. Međunarodnom znanstvenom skupu „Status i uloga žene u ruralnim područjima“, koji je održan u Zagrebu, 17. i 18. studenog 2010. Skup je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja povodom obilježavanja Svjetskog dana seoskih žena – 15. listopada a pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.
 • U sklopu programa dodjele bespovratnih sredstava „Žene na tržištu rada“, u okviru IPA – IV komponente, u utorak, 16.11.2010., u Zagrebu je održano potpisivanje ugovora na kojem je sudjelovala i predsjednica DEŠE.

DEŠA je dobitnica bespovratnih sredstava za projekt M.O.T.S. (More opportunities through new skills) koji provodi u partnerstvu sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, područnom službom Dubrovnik i Dubrovačkim centrom za poduzetništvo. Ovim projektom DEŠA će provoditi raznovrsne edukacije namijenjene dugotrajno nezaposlenim ženama širom Dubrovačko – neretvanske županije. O PROJEKTU

 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na izložbi „NP Mljet 1960. – 2010.“ koja je održana 10.11.2010. u Zagrebu, u organizaciji Nacionalnog parka „Mljet“. Dan poslije, 11.11.2010., održana je i multimedijalna izložba „Mljet 1960. – 2010.“, na kojoj je predstavnica DEŠE izložila i predstavila obnovljeni mljetski vez i djelove tradicionalne mljetske nošnje.
 • Predstavnica DEŠE je sudjelovala na 5. kongresu poduzetnica jadransko-jonskog područja koji je održan u Herceg etno selu u Međugorju u Bosni i Hercegovini 8. i 9. studenog 2010. godine. Kongres je rezultat rada Okruglog stola za žensko poduzetništvo u okviru Foruma jadranskojonskih gospodarskih komora koji okuplja regionalne gospodarske komore jadransko-jonskog područja.
 • DEŠA – Dubrovnik je započela 03.11. s kreativnom radionicom crtanja i slikanja. Voditeljica likovne radionice je akademska slikarica Ivana Redžović. Radionica obuhvaća razne tehnike crtanja, prikazivanje volumena na plohi, tehnike slikanja, kolorističko slikanje i ostale tehnike. Radionica crtanja i slikanja privukla je velik broj zainteresiranih, pa će se ista organizirati i u veljači 2011.

Listopad 2010

 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala u medijskom projektu „DEMOkracija i razvoj civilnog društva“ kojeg provodi Udruga za zaštitu i unapređenje čovjekovog okoliša “Franjo Koščec”. Snimljen je intervju sa predsjednicom udruge DEŠA, u kojem je gospođa Hansal iznijela probleme koji se danas javljaju u civilnom društvu.
 • Povodom obilježavanja Svjetskog dana seoskih žena, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Dubrovačko – neretvanske županije organiziralo je okrugli stol na temu “Žene u ruralnim krajevima Dubrovačko – neretvanske županije: mogućnosti i izazovi”. Uz predstavnike Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, Dubrovačko – neretvanske županije i članove Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova, sugovornice na ovom Okruglom stolu bile su i predstavnice seoskih žena s područja Županije. Okrugli stol je održan 22. listopada, u Velikoj vijećnici, Pred Dvorom 1, u Dubrovniku.
 • Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, kao koordinator Hrvatske mreže za suradnju na Euro-Mediteranu, organizirala je izložbu pod nazivom “Lica Mediterana” u okviru 30. sjednice Upravnoga odbora Zaklade Anna Lindh koja je održana, 19. listopada 2010. godine u 19 sati u prostorijama Etnografskog muzeja u Dubrovniku.

Otvorenju izložbe su nazočile 43 delegacije zemalja-članica Zaklade Anna Lindh, predstavnici Zaklade Anna Lindh, upraviteljica Nacionalne zaklade gđa Cvjetana Plavša-Matić kao i predstavnici članica Hrvatske mreže za suradnju na Euro-Mediteranu. Udruga DEŠA – Dubrovnik svojim je delicijama „začinila“ ovaj događaj.

 • DEŠA – Dubrovnik, u sklopu provedbe projekta „Obrazovni centar za žene i mlade“ i projekta „Jadran, malo poduzetništvo i lokalni razvoj“, organizira tečajeve engleskog i talijanskog jezika u Veloj Luci. Provedbu ovih aktivnosti financiraju Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije, Regija Marche, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Hrvatska agencija za malo poduzetništvo. Tečajevi za umirovljenike i nezaposlene se u suradnji s Općinom Vela Luka organiziraju u učionicama Srednje škole Vela Luka.
 • DEŠA – Dubrovnik je u suradnji s dr.sc. Dubravkom Lepušićem, voditeljem projekta, “Znanje je užitak” organizirala predavanja u petak, 15. listopada u Ekonomskoj i Turističko ugostiteljskoj školi u Dubrovniku.

U svim školama u kojima je prezentiran do sada, projekt “Znanje je užitak” bio je odlično prihvaćen, prvenstveno od mlade populacije, jer im se na jednostavan način, njihovim jezikom govori i objašnjava o spolno odgovornom ponašanju, prevenciji nasilja i ovisnosti među mladima.
Ovaj projekt preporučuju i podržavaju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo zdravstva, Poglavarstvo grada Zagreba, Agencija za odgoj i obrazovanje i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Dubrovačko neretvanske županije.

 • Predstavnica DEŠE – Dubrovnik sudjelovala je na seminaru pod nazivom „Referentni okvir za model socijalnog mentorstva“, koji je održan 06. i 07. listopada u Metkoviću. Ovaj seminar je organizirala tvrtka European Profiles S.A. u suradnji s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi, a u okviru projekta „Uspostava podrške u socijalnom uključivanju i zapošljavanju socijalno ugroženih i marginaliziranih skupina“.
 • I ove godine, u suradnji sa Županijskom gospodarskom komorom Dubrovnik i udrugom za promicanje, uzgoj, zaštitu i preradu ljute naranče „Dubrovačka naranča“, DEŠA – Dubrovnik je organizirala “Četvrti hrvatski festival pekmeza, džema i marmelade”, u Dubrovniku, od 01. do 03. listopada 2010. Ovaj „slatki Festival“ polako, ali sigurno, prerasta u tradicionalnu manifestaciju našega Grada. Cilj Festivala bio je predstaviti kvalitetne proizvode malih proizvođača iz cijele Hrvatske. VIŠE

Rujan 2010

 • Od 16. do 19. rujna u Stonu je održan prvi međunarodni gastronomski filmski festival u Hrvatskoj pod nazivom Kinookus, kojeg je organizirala istoimena udruga u suradnji s festivalom Slow Food on Film, a uz potporu Dubrovačko-neretvanske županije, Općine Ston, Hrvatske gospodarske komore i Regionalne razvojne agencije Dunea. Cilj ove aktivnosti je stvoriti kulturnu manifestaciju koja valorizira baštinu našeg teritorija, lokalnu gastronomiju i običaje. U okviru ove aktivnosti organizirana je i Kinolokus placa u suradnji s Udrugom DEŠA koja je predstavila svoje autohtone proizvode.
 • Predstavnice DEŠE – Dubrovnik sudjelovale su na 4. Tjednu cjeloživotnog učenja koji je održan u Metkoviću 15. rujna u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, područne služba Dubrovnik. Cilj akcije je povećati svijest o važnosti cjeloživotnog učenja, povećati pristup informacijama o cjeloživotnom učenju, te motivirati građane za što većim sudjelovanjem u aktivnostima učenja. U okviru ove aktivnosti organizirana je tiskovna konferencija u prostorima HZZ, ispostava Metković, te Info desk ispred prodajnog centra Mercator u Metković na kojem je svoje ponude kroz brošure i letke predstavilo 15 škola i institucija koje su uključene u cjeloživotno obrazovanje. DEŠA je predstavila svoje obrazovne programe i novi projekt Žene na tržištu rada, dobiven iz sredstava EU.
 • DEŠA – Dubrovnik sudjelovala je na susretu žena poduzetnica kojeg su organizirali Županijska komora Dubrovnik i talijanski ogranak Mreže poslovnih profesionalnih žena. Susret i prigodna konferencija za tisak održana je u prostorijama Poslijediplomskog središta Dubrovnik, 4. rujna 2010. Ovom prigodom, naše žene i gostujuće žene poduzetnice, imale su priliku uspostaviti kontakte i razmijeniti iskustva.

Kolovoz 2010

 • U utorak 31.08.2010. godine, u 11 sati, u prostorijama DEŠE – Dubrovnik u Lazaretima, uručene su stipendije učenicima obrtničkih zanimanja Dubrovačko – neretvanske županije. Predsjednik zaklade Libertas Foundation iz San Pedra, California, gospodin Niko Hazdovac sa članovima odbora Fonda Ante i Evelyn Mrgudić, gospođom Lucy Hazdovac i gospodinom Vladom Lonzom, uručio je deset stipendija učenicima obrtničkih škola, za školsku godinu 2010/2011.

Ovo je osma godina za redom kako Libertas Foundation pomaže učenike strukovnih škola iz Dubrovačko-neretvanske županije. Cilj ove stipendije je poticanje mladih ljudi na ostanak u ruralnim djelovima Županije, motivacija za bolje učenje te financijska pomoć obiteljima lošeg imovnog stanja. Ove godine stipendije su dobili budući obrtnici iz Stona, Konavala, Mljeta, Dubrovnika, Trstenoga, Pelješca i Korčule: 2 trgovca, 2 konobara, 2 frizera, 2 stolara i 2 kuhara.

 • Predstavnica DEŠE – Dubrovnik sudjelovala je na izložbi „Na starim ognjištima“, koja je održana 27.08. u Pločama, u organizaciji Zajednice žena HDZ „Katarina Zrinski“ Ploče. Zajednica žena HDZ „Katarina Zrinski“ u Pločama ove godine je proslavila godinu dana od svog osnivanja. Mnogobrojne goste je pozdravila dožupanica Marija Vučković, a predstavnica DEŠE – Dubrovnik održala je prezentaciju o radu DEŠE-Dubrovnik.

Srpanj 2010

 • Predstavnice DEŠE sudjelovale su u obilasku Dubrovačkog primorja u organizaciji udruge SLAP koji je održan 12.7.2010. Obilazak je posebice uključio naselje Topolo te predstavljanje Eko centra u Topolom u obnovljenom prostoru bivše škole. Cilj ovog putovanja je upoznavanje medija i turističkih organizatora s pokušajem udruge SLAP da oživi ruralni prostor Dubrovačkog primorja.
 • Predsjednica udruge DEŠA – Dubrovnik, gospođa Hansal, sudjelovala je na radionici strateškog planiranja Savjeta za razvoj civilnoga društva koja je održana 8. i 9 srpnja, u hotelu Tomislavov dom na Sljemenu. U sklopu ovog događaja održana je i 3. sjednica Savjeta za razvoj civilnoga društva.
 • DEŠA-Dubrovnik je sudjelovala u akciji „Kupujmo hrvatsko“ i „Vrijedne ruke“, koja je održana 03.07.2010. u Metkoviću. U akciju je bilo uključeno desetak tvrtki iz Dubrovačko-neretvanske županije i šezdesetak tvrtki iz drugih županija, kao i osobe iz javnog, kulturnog i političkog života Dubrovačko-neretvanske županije. Ovom akcijom se potiče hrvatska proizvodnja i promocija domaćih proizvoda s ciljem podizanja njihove konkurentnosti na globalnom tržištu, a povećava se i svijest o važnosti proizvodnje i potrošnje kvalitetnih hrvatskih proizvoda.

Lipanj 2010

 • Gospođa Jany Hansal, predsjednica udruge DEŠA-Dubrovnik, gospodin Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije, i predstavnici poslovnih banaka potpisali su Ugovore o poslovnoj suradnji na realizaciji Programa poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva Dubrovačko-neretvanske županije – Projekt „Poticaj 2010“, kao i Ugovore o poslovnoj suradnji na realizaciji Programa poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva Dubrovačko-neretvanske županije – Projekt „Ruralni turizam“.

U projektu „Poticaj 2010.“ predviđen je iznos od 10 milijuna kuna, a Županija će u njemu sudjelovati kroz sufinanciranje iznosa od 4 posto kamata kod šest poslovnih banaka. U projektu „Ruralni turizam“, u kojemu je deponent udruga DEŠA i čiji je iznos 1,1 milijun kuna, Županija će kod četiri poslovne banke pokrivati troškove 3 posto kamata. DEŠA-Dubrovnik provodi ovu aktivnost u okviru projekta „Jadran, malo poduzetništvo i lokalni razvoj“ 8192/Cospe/CRZ, kojeg financira Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije i Regija Marche.
NATJEČAJ

 • DEŠIN Patchwork klub, koji ove godine obilježava 10 godina svog djelovanja, organizira radionicu izrade Patchwork-a i ostalih ručnih radova na terasi Gradske kavane 19.06.2010. Ovom akcijom DEŠA doprinosi senzibiliziranju javnosti o kreativnosti svih vrsta ručnog rada. Tog dana se obilježava diljem Europe Europski dan ručnog rada. Članice DEŠE pozvale su sve zainteresirane pletilje, vezilje, patchworkice,… da im se pridruže na terasi Gradske kavane.
 • DEŠA – Dubrovnik, njena podružnica Slano i OŠ Slano organizirale su izložbu fotografija pod naslovom „Volim Slano, Primorje, Hrvatsku“ za mještane Slanoga. Cilj izložbe je bio skrenuti pažnju na važnost okoliša te podizati svijest kako izgled i zdravlje okoliša ovisi o odgovornom ponašanju svakoga od nas. DEŠA u svoje aktivnosti nastoji uključivati mlade i najmlađe s ciljem da oni sami aktivno sudjeluju u razvojnim projektima lokalne zajednice. U tom smislu omogućila je mladima 2009. godine sudjelovanje u natječaju Volim Hrvatsku kada su dobili 2. nagradu za likovni rad o zaštiti riječne kornjače u Majkovima.

Nastavkom suradnje mladima se omogućilo snimanje brojnih fotografija na temu izgleda i zaštite okoliša njihove životne sredine tijekom protekle godine dana. Izbor fotografija s popratnim komentarima bio je izložen ispred ulaza u Osnovnu školu Slano u četvrtak 17. lipnja i u petak 18. lipnja 2010. godine. Izložba traje i dalje, a bit će postavljena do 01.07. u prostoru ulaza škole.

 • Udruge DEŠA – Dubrovnik, Eko Omblići i Volonterski centar Dubrovnik prigodnim programom su obilježili Svjetski dan zaštite okoliša u subotu, 05.06.2010. koji se održao ispod arkada palače Sponze od 10:00 – 12:00 h.

Na tri štanda je prezentiran rad ovih udruga, a DEŠA – Dubrovnik je na panoima predstavila i rezultate suradnje na ekološkim projektima sa IV A razredom OŠ Marin Getaldić, OŠ Slano, OŠ Mljet, Dječjim vrtićem Slano te Dječjim vrtićem Konavle Cavtat – Mješovita vrtićka skupina I.

Volonterski centar je organizirao i prigodno natjecanje u skakanju u platnenim vrećama te su najboljima uručene i nagrade. Sav prihod od prodaje platnenih vrećica, autohotnih suvenira i prigodnih brošura namjenjen je za liječenje bolesne djevojčice Amalije.
Nakon prigodnog programa za sve sudionike organiziran je izlet na Lokrum, koji je besplatnim kartama omogućila Javna ustanova Rezervat Lokrum. Svi sudionici programa su imali priliku pogledati ekološku akciju čišćenja podmorja oko Lokruma „Dubrovnik Eko 20101″ u kojoj je sudjelovalo oko 50 ronioca iz zemlje i inozemstva.

06.06.2010. će se održati i humanitarni koncert u King Richard’s Pub-u u 21:00 h, cijena ulaznice je 10 kn, a sav prihod od ulaznica ići će za istu humanitarnu svrhu. Na akustičnom humanitarnom koncertu nastupaju Bossa noga, Father McKenzie, Gruhak i klapa Amfora.

Svibanj 2010

 • Program UN-a za razvoj (UNDP) u okviru projekta očuvanja bioraznolikosti kroz održivi razvoj dalmatinske obale – COAST, u suradnji s Udrugom DEŠA iz Dubrovnika i općinom Dubrovačko primorje, organizirao je predavanje “Tradicijske sorte i pasmine područja Dubrovnika- osnova za održivi razvoj i unaprijeđenje turizma”.

Predavanje je održano u četvrtak, 20. svibnja, u prostorijama Vatrogasnog doma Slano. Glavni predavač je bio mr.sc. Roman Ozimec, ekspert projekta COAST za poljoprivrednu bioraznolikost.

 • U suradnji s timom liječnika TWINLABA iz Zagreba, DEŠA je 19. svibnja 2010. u svojim prostorijama organizirala preventivni kontrolni pregled gustoće kostiju sa ultrazvučnim prijenosnim dezintometrom. Preko 75 građanki i građana Dubrovnika obavilo je ovaj pregled.
 • U okviru provedbe prekograničnog projekta „Jadran, malo poduzetništvo i lokalni razvoj“, kojeg DEŠA provodi u suradnji s udrugom Cospe iz Firenze i Regijom Marche, početkom ove godine u aktivnost izrade lokalnih akcijskih planova za područje Dubrovačko – neretvanske županije, uključili smo studente Sveučilišta u Dubrovniku. Studentice odjela ekonomije i poslovne ekonomije, smjer turizam, izrađuju svoje diplomske radove na temu razvoja ruralnog turizma na području DNŽ, te provode istraživanje o mogućnosti razvoja i osnivanja lokalnih centara razvoja. Kako bi vidjeli dobre primjere prakse ovakvog razvoja u Italiji, DEŠA je organizirala studijsko putovanje za studente u regiju Marche u periodu od 10. do 14.5.2010.

Regija Marche uvelike je razvila i ojačala promidžbu svog područja kroz lokalni turistički sistem (tzv. STL) pod nazivom Marca Anconetana. Marca Anconetana udružuje 48 od 49 općina na području Provincije Ancona, koje se zajedno promoviraju na svjetskom tržištu. U sklopu sistema Marca Anconetana studenti su upoznali i posjetili predstavnicu Marca Anconetane, predstavnike Trgovačke komore, predstavnike Provincije Ancone, konzorcij Frassasi, provoditelje projekta „Teatro dei Profumi e dei Sapori“, udrugu Riviera del Conero, LAG Colli Esini, predsjednika Muzejskog sistema i predstavnika Sveučilišta u Anconi.

 • Čast i zadovoljstvo nam je obavjestiti Vas da je naša predsjednica, gospođa Jany Hansal, dobitnica nagrade Dubrovačko – neretvanske županije za iznimna postignuća u protekloj godini. Nagrada joj je uručena 12.05.2010., na Dan Dubrovačko-neretvanske županije.

Mnogobrojna su postignuća i zasluge gospođe Hansal u proteklim godinama njenog aktivnog djelovanja. Navikli smo da je uvijek aktivna i prepuna novih zamisli, a uvijek je spremna pomoći svim žiteljima Županije. Ona crpi snagu iz svega dobroga što je uradila za mnoge ljude u Dubrovačko – neretvanskoj županiji. Cijelom DEŠINOM timu je iznimna čast i zadovoljstvo raditi sa takvom osobom punom topline i ohrabrenja za drugoga i visoko izraženih humanističkih vrijednosti.
Gospođa Hansal je ostavila duboki trag svoga djelovanja u širokom spektru područja, na ponos Grada i Županije. Vjerujemo da će ova nagrada predstavljati poticaj za njeno buduće djelovanje, što će zasigurno rezultirati daljnjim uspjesima, a naravno i priznanjima.

Travanj 2010

 • Prema akcijskom planu aktivnosti u sklopu projekta Edukacija o zaštiti okoliša na otoku Mljetu, gđe Jany Hansal i M. Weltrusky obišle su 25. 04. 2010. nekoliko lokacija na otoku i fotografirale karakteristične detalje u okolišu. VIŠE
 • Kroz projekt “Jadran, malo poduzetništvo i lokalni razvoj”, DEŠA – Dubrovnik provodi aktivnost mikrokreditiranja. U suradnji sa Dubrovačko – neretvanskom županijom formiran je kreditni program za koji će DEŠA i Županija udružiti sredstva za garantni depozit i subvenciju kamata. Ovo je prvi put da nevladina udruga sredstva iz međunarodnog projekta ulaže kao garantni depozit.

U sklopu ove projektne aktivnosti, DEŠA-Dubrovnik je organizirala prezentaciju rada konzorcija ARTIGIANCREDITO, neprofitnog poslovnog subjekta Regije Toscana, koji povezuje Regiju, poduzetnike i poslovne banke, te posjeduje i razvija metodologiju lokalnog razvoja, a sve u cilju razvoja malog i srednjeg poduzetništva. Prezentaciju je održao gospodin Gianni Faralli, ekspert konzorcija ARTIGIANCREDITO iz Toscane, koji je zadužen za lokalni razvoj i suradnju među lokalnim institucijama, bankama i malim poduzetnicima. Prezentacija je održana 27.travnja, u prostorijama Gradske vjećnice u Korčuli, te 28. travnja u prostorijama razvojne agencije DUNEA u Dubrovniku. VIŠE

 • Na sjednici Vlade RH, održanoj 24.04.2010., predsjednica DEŠE – Dubrovnik, gospođa Jany Hansal, imenovana je članicom Savjeta za razvoj civilnog društva Vlade Republike Hrvatske. Savjet za razvoj civilnog društva Vlade RH je savjetodavno i stručno tijelo Vlade Republike Hrvatske, koje djeluje na razvoju primjene i učinkovitosti Programa suradnje Vlade RH i nevladinog, neprofitnog sektora, na provođenju Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva, razvoju filantropije, socijalnog kapitala, partnerskih odnosa i međusektorske suradnje.
 • Predsjednica DEŠE – Dubrovnik, gospođa Jany Hansal, sudjelovala je na Drugom hrvatskom kongresu o ruralnom turizmu pod nazivom „Koncepcija dugoročnog razvoja ruralnog turizma”, koji e održan od 21. – 25. travnja 2010. na Malom Lošinju.
 • U sklopu projekta „Jadran, malo poduzetništvo i lokalni razvoj“ , DEŠA-Dubrovnik je, u suradnji s 4 a razredom OŠ Marina Getaldića, povodom Dana planeta Zemlje organizirala prigodnu izložbu dječjih fotografija pod nazivom „Zato jer volim moj Grad…“ 23. travnja ispred palače Sponza. Izložba je bila dio akcije „Volim Hrvatsku – Volim Dubrovnik“ koju su organizirali Grad Dubrovnik i TZ Grada Dubrovnika. Ova akcija imala je za cilj podizanje svijesti stanovništva, a prije svega najmlađih stanovnika našega grada, o potrebi zaštite i čuvanja prirode i okoliša u kojem živimo.
 • Predstavnica DEŠE – Dubrovnik sudjelovala je na radionici Programa Seenet, koja je održana 23. travnja u Dubrovniku. Ova radionica je nastavak radionice održane u Mostaru, i njen cilj je identificiranje aktivnosti “Valorizacija lokalnih resursa u cilju razvoja ruralnog turizma na područjima regija Hercegovina i Dubrovnik”.
 • Predstavnica DEŠE – Dubrovnik sudjelovala je na prvoj radionici Projekta Lokalna partnerstva za zapošljavanje – Faza 3, koja je održana 22. travnja, 2010. u prostorijama Regionalne razvojne agencije Dunea. Radionica ima za cilj informiranje o IPA/ESF okviru, informiranje o partnerskom pristupu, predstavljanje dobrih praksi, te identificiranje potencijalnih dionika u budućem uspostavljanju lokalnih partnerstava za zapošljavanje.
 • Učenici Gimnazije Dubrovnik posjetili su prostorije DEŠE-Dubrovnik 22.04., te na taj način obilježili Dan Planeta Zemlja. Ovom prigodom učenici su se upoznali s DEŠINIM projektima i aktivnostima na zaštiti okoliša.
 • DEŠA – Dubrovnik je organizirala okrugli stol “Aktivno stanovništvo u razvoju zajednice” u Veloj Luci na otoku Korčuli, koji je održan 19.4. u Općinskoj vijećnici, Općine Vela Luka. Sudionicima je predstavljen DEŠIN dugogodišnji rad i projekt “Centar za odgovorni turizam jadranske regije”. Napravljena je SWOT analiza na kojoj su sudionici okruglog stola iznijeli snage, slabosti, mogućnosti i prijetnje u svojoj zajednici. Izdvojeni su najvažniji prioriteti potrebni za daljnji razvoj, te su dogovorene neke zajedničke buduće aktivnosti u suradnji sa Općinom Vela Luka, TZ Vele Luke i brojnim udrugama.
 • Predstavnica Ureda za gospodarstvo i turizam Dubrovačko – neretvanske županije, gospođa Ivna Šuljak, član gradskog vijeća grada Korčule Vjeran Filippi te predstavnice DEŠE – Dubrovnik, gospođe Jany Hansal i Ana Cvjetković, sudjelovale su na studijskom putovanju u Firenzu od 12-15.04. u okviru projekta „Jadran, malo poduzetništvo i lokalni razvoj“. Osim upoznavanja sa načinom rada udruge Artigiancredito, sudionici su posjetili i udrugu COSPE te se upoznali sa projektima koje COSPE provodi u široj Regiji.
 • Od 09. do 11. travnja 2010.g., u kongresnoj dvorani hotela Valamar Lacroma resort, održan je 7. Mediteranski sajam zdrave prehrane i ljekovitog bilja, u organizaciji Dubrovnik Sun d.o.o., te u suorganizaciji Udruge Dubrovnik – zdravi grad, Hrvatske gospodarske komore – ŽK Dubrovnik, Obrtničke komore DNŽ-e, Dubrovačkog centra za poduzetništvo, Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, Regionalne razvojne agencije Dunea d.o.o. Humanitarne i mirotvorne organizacije «DEŠA» te Udruge Zdravi život Rijeka. DEŠA je kao i svake godine održala svoje tradicionalne radionice: tkanje, vez i pletenje pomi.
 • DEŠINA predstavnica je sudjelovala na otvaranju prvog Volonterskog centra u Dubrovniku, koje je održano 08.04. u tvrđavi Revelin. Volonterski centar otvara udruga DRVO Mladih Bonsai iz Dubrovnika, u suradnji s međunarodnom udrugom LASA – Love All Serve All.

Ožujak 2010

 • U organizaciji DEŠE – Dubrovnik, učenici III a razreda O.Š. „Marin Getaldić“ iz Dubrovnika i članice DEŠE-Dubrovnik, posjetili su Dom za starije i nemoćne osobe „Domus Christi“, u utorak 30.03. Učenici i članice DEŠE – Dubrovnik obradovali su štićenike Doma prigodnim uskrsnim jajima koje su izradili na DEŠINIM uskrsnim radionicama, te su proveli vrijeme u ugodnom druženju s njima.
 • DEŠINA predstavnica sudjelovala je na radionici “Instrumenti kohezijske politike Europske Unije” koja je održana 30. ožujka 2010. u prostorijama Regionalne razvojne agencije Dunea. Radionica je održana u suradnji sa Središnjim državnim uredom za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU. Cilj radionice bilo je informiranje potencijalnih korisnika o mogućnostima pripreme projektnih prijedloga za financiranje iz predstojećih strukturnih fondova te kohezijskog fonda Europske Unije.
 • DEŠA – Dubrovnik i ove godine sudjeluje na Uskrsnom sajmu, kojeg je organizirala Turistička zajednica Grada u suradnji s Uredom za poduzetništvo i turizam Grada Dubrovnika. Sajam će biti otvoren svakog dana od 27. ožujka do Uskrsnog ponedjeljka 5. travnja, od 9 do 18 sati.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na manifestaciji „Uskrs u Primorju“ koja je održana u subotu 27. ožujka, uoči Cvjetne nedjelje, u dubrovačkim gornjim selima. Kroz ovu manifestaciju prezentirani su tipični specijaliteti, običaji i seoska domaćinstva sela Gromača i Ljubač, a predstavljen je i stari tradicionalni način ženidbe u tim krajevima – Primorska svadba, sa svojim ceremonijalima, živopisnim nošnjama i bogatim nakitom. Cijeloj ovoj festi DEŠA je dala poseban doprinos, udahnuvši život staroj zapuštenoj mlinici u kojoj je organizirala radionice primorskog veza, pletenja pomica i penganja jaja. GALERIJA
 • Prigodom najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, DEŠA – Dubrovnik je organizirala tradicionalne Uskrsne radionice pletenja pomica i penganja jaja, u svojim prostorijama u Lazaretima. Radionice pletenja pomi su održane od 23. do 25. ožujka, svaki dan od 10:00 do 13:00 sati, a radionice penganja jaja od 29. ožujka do 01. travnja, svaki dan od 15:30 do 17:00 sati. Cilj ovih radionica je prenošenje znanja ovog starog umjeća i očuvanje tradicije dubrovačkog kraja kao dijela hrvatske kulturne baštine.
 • Predstavnica DEŠE je sudjelovala na radionici usaglašavanja koraka i plana rada na identifikaciji vertikalne akcije „Valorizacija lokalnih resursa u cilju razvoja ruralnog turizma“ kroz projekt Seenet. Radionicu je organizirala talijanska udruga UCODEP, u Mostaru 17.03.2010.
 • Predsjednica DEŠE gospođa Jany Hansal gostovala je u programu Dubrovačke televizije u Emisiji o Svili. Voditeljica emisije Aida Cvjetković vodila je razgovor sa gđom Jany Hansal o putu svile, te o detaljima povratka svile u dubrovački kraj. Projekt „Svila“ je jedan od najznačajnijih i nazanimljivijih DEŠINIH projekata, koji se zasniva na obnovi i valorizaciji baštine. Projekt je nastao u ratu, dok je sve bilo uništeno, izdigao se iz pepela i simbolizira život, nadu, vjeru u bolje i vjeru u čovjeka.
 • U sklopu realizacije međunarodnog projekta „Jadran; malo poduzetništvo i lokalni razvoj“ Deša – Dubrovnik je organizirala studijsko putovanje za dvije grupe sudionika iz naše Županije u Regije Umbriju i Toscanu. Sudionici ovog studijskog putovanja su obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se bave poljoprivredom i prihvatom gostiju na selu, proizvođači ulja i članovi udruga koje potiču ruralni razvoj. Studijsko putovanje je dio akcijskog plana projekta, kako bi naši poljoprivrednici upoznali primjere dobre prakse, a poseban je naglasak stavljen na ekološku proizvodnju i ekološki razvoj turizma. VIŠE
 • Hrvatski zavod za zapošljavanje, područna služba Dubrovnik, organizirao je 3. Sajam poslova koji je održan 4. ožujka 2010. u prostorijama Sveučilišta u Dubrovniku. Partneri u ovoj organizaciji bili su DEŠA – Dubrovnik, Sveučilište u Dubrovniku, HGK – Županijska komora Dubrovnik, Obrtnička komora Dubrovačko – neretvanske županije, Regionalna razvojna agencija Dunea Dubrovnik, DCP Dubrovnik i Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik.
 • DEŠA – Dubrovnik je i ove godine organizirala kulturno-zabavni program u počast svojim članicama i sugrađankama, i time obilježila Međunarodni Dan žena, 8 ožujka. Na svečanosti održanoj 06.03. u Dešinom domu u Lazaretima, okupio se veliki broj žena različite dobi, a čak ih ni hladno vrijeme nije moglo spriječiti da se tradicionalno okupe, kao i svake godine. Nakon uvodne riječi predsjednice udruge, gospođe Jany Hansal koja je pozdravila sve prisutne, prisutne su pozdravile i gospođa Tatjana Šimac Bonačić, dogradonačelnica i saborska zastupnica, gospođa Olga Muratti, predsjednica Foruma žena SDP-a Dubrovnik, gospođa Dubravka Marunčić, predsjednica zajednice žena „Katarina Zrinski“ Dubrovnik, te gospođa Jadranka Ničetić, predsjednica Inicijative žena HNS-a. U glazbenom dijelu programa sudjelovale su klapa „Fortuna“ i duet Neven i Tomo, koji su svojom glazbom i prigodnim pjesmama oduševili prisutne. Upriličen je i bogati domjenak sa prigodnom lutrijom, a ove godine cjelokupni prihod od lutrije namijenjen je humantarnoj akciji „Razminiraj svoj kvadrat“ u organizaciji Općine Promina i Slobodne Dalmacije, čiji je cilj prikupiti sredstva za razminiranje područja Promine, Mratovo – Radasi, gdje djeca na svom putu do škole još uvijek prolaze pokraj minskog polja. Prikupljena svota od prodane lutrije iznosi 2.000,00 kn.

Veljača 2010

 • U suradnji sa hotelom Rixos Libertas Dubrovnik, DEŠA – Dubrovnik je organizirala radionicu izrade džema od dubrovačke ljute naranče, koja je održana od 26.2. do 01.3.2010. Hotel Rixos Libertas Dubrovnik ustupio je svoje prostorije i opremu kao svoj doprinos ovoj akciji. U samo 3 dana trajanja ove slatke narančaste akcije, napravljeno je 1200 staklenki džema. U akciji su sudjelovale DEŠINE članice i volonterke, a svesrdnu pomoć im je pružilo i ljubazno osoblje hotela. VIŠE
 • U okviru projekta „Centar za odgovorni turizam jadranske regije“, DEŠA – Dubrovnik je organizirala obuku za male i srednje poduzetnike. Prvi dio obuke održan je tijekom godine na nekoliko mjesta u Dubrovačko – neretvanskoj županiji. Nakon odabira najuspješnijih polaznika, za drugi dio obuke organizirali smo studijsko putovanje u Italiju u periodu od 28.2. do 05.03.2010. Studijsko putovanje organizirano je u dvije grupe: jedna grupa posjetit će regiju Umbria a druga regiju Toscana. Ovo studijsko putovanje vodi DEŠINA suradnica i predstavnica Hrvatske Gospodarske Komore, Županijske Komore Dubrovnik, gđa. Marica Pulitika. Mali poduzetnici će na ovom studijskom putovanju upoznati primjere dobre prakse temeljene na principima održivog razvoja te razmijeniti iskustva sa malim poduzetnicima u Italiji.
 • DEŠA – Dubrovnik je sudjelovala na susretu Eko škola Dubrovačko – neretvanske županije koji je održan 19. veljače 2010. u OŠ Marin Držić. DEŠA je na susretu predstavila projekt „Džem od dubrovačke ljute naranče“ te aktivnosti usmjerene na zaštitu okoliša i održiv razvoj.
 • Predstavnica DEŠE sudjelovala je na radnom sastanku vezanom za edukativno – promotivnu manifestaciju „Uskrs u Primorju“ koji je održan 16.2. na Gromači. Ovu manifestaciju je organizirala Turistička zajednica Grada Dubrovnika i Ruralis, konzorcij za agroturizam iz Istre, a ima za cilj promovirati tradiciju i običaje Dubrovačkog primorja, te ponudu seoskog turizma i tradicionalnih obrta.
 • DEŠINA predstavnica je sudjelovala na dvodnevnoj radionici za potencijalne prijavitelje projekata za program darovnice „Mladi na tržištu rada“. Radionica je održana 11. i 12. veljače 2010. u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u suradnji s timom tehničke pomoći GOPA Consultants.
 • DEŠA – Dubrovnik je 11.02.2010. održala prvi sastanak sa studentima Sveučilišta u Dubrovniku te njihovim mentorima prof. Pavlić, prof. Portolan, prof. Puh te prof. Peručić, o izradi Lokalnih akcijskih planova u okviru projekta Centar za odgovorni turizam Jadranske regije.
 • DEŠA – Dubrovnik je 09.02.2010. sudjelovala na prvom dogovoru za ovogodišnju „Promociju deficitarnih obrtničkih zanimanja“ u hotelu Lero, koju su organizirali Obrtnička komora, HZZ i HGK. Promocija će se održavati tijekom proljetnih mjeseci u školama Dubrovačko – neretvanske županije. DEŠA će u sklopu Promocije prezentirati stipendije Libertas foundation.
 • DEŠA – Dubrovnik je održala radni sastanak sa zamjenicom župana, gospođom Marijom Vučković o jamstvenim fondovima. DEŠA kroz projekt Centar za odgovorni turizam Jadranske regije, ima osigurana sredstva za jamstvene fondove, koja će pridružiti Županijskim sredstvima.
 • Predsjednica udruge DEŠA Jany Hansal predala je, u petak 05.02.2010., iznos od 12.100,00 kn don Vojislavu Vlašiću iz Župe Sv. Vlaha iz Stona. Ovaj iznos prikupljen je u humanitarnoj akciji prodaje raznovrsnih delicija od ljute naranče 02.02. ispred palače Sponze.
 • U organizaciji udruga, DEŠE – Dubrovnik i Dubrovačka naranča na Kandeloru, 02.02., od 11 – 18 h, ispred Palače Sponza održana je manifestacija humanitarnog karaktera, pod nazivom „Dan ljute naranče“.

Cilj manifestacije „Dan ljute naranče“ je promovirati dubrovačku ljutu naranču te mogućnosti koje nam ona nudi. Dubrovačka ljuta naranča ima značajno mjesto u povijesti i tradiciji našega Grada. Ona krasi dubrovačke đardine, dočekuje nas na Pilama i Pločama a njeni plodovi se od davnina koriste u gastronomiji i u ljekovite svrhe.
Ispred palače Sponza, na štandovima ukrašenim ljutom narančom, prezentirani su raznovrsni proizvodi od ljute naranče (džem, arancini, likeri, kolači,..). Posjetitelji su imali mogućnost kušati stonske kamenice sa ljutom narančom i čašom vina iz peljeških vinograda. Svoje divljenje proizvodima od ljute naranče izrazili su i predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, Predsjednik Stipe Mesić, te mnogobrojni uvaženi gosti Grada.
Prihod od prodaje namijenjen je obnovi Crkve Sv. Vlaha u Stonu. Prikupljeno je 12.100 kn. Ovoj humanitarnoj akciji donacijama u slasticama, vinu i kamenicama pridružili su se: dubrovački hoteli (Excelsior, Lacroma, Rixos i Hilton), Braniteljska zadruga Mirna luka iz Stona te vinari Miloš, Vukas, Rozić – Mili, Ćurlin te PZ Putnikovići i PZ Stoviš.
Najavu za humanitarnu akciji za crkvu Sv. Vlaha u Stonu, predstavnici Libertas Foundation iz San Pedra, California su pročitali na dubrovačkom web portalu, te će poduprijeti akciju iznosom od $2,000 ( ili cca 10,000 kuna).
Dan ljute naranče ukazao je dubrovčanima i svim gostima na raspoloživi resurs koji raste u našim đardinima, ali se nedovoljno ili gotovo nikako ne koristi.

Siječanj 2010

 • DEŠA – Dubrovnik organizira početne tečajeve engleskog jezika u Opuzenu s ciljem dodatnog obrazovanja za žene, mlade i starije osobe. Tečajevi su organizirani na osnovu potrebe za dodatnom edukacijom stanovnika Doline Neretve koju su izrazili putem anketnih upitnika provedenih na području Doline Neretve krajem 2009. godine.
 • U hotelu Lacroma, 29. siječnja 2010. održana je poslovna tribina u organizaciji KRUG-a, udruge poslovnih žena Hrvatske. Tribina je obuhvatila raspravu o aktualnoj ekonomskoj situaciji kao i mogućnostima pronalaženja poslovnih aktivnosti za izlazak iz recesije sa naglaskom na poduzetništvo. DEŠINE predstavnicu se prezentirale projekt Džem od dubrovačke ljute naranče kao i samu pripremu ove delicije.