Baš na Međunarodni Dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25.11.2021. godine, Studentski teatar Lero odigrao je posebnu izvedbu predstave “Tišine boje tuge”. U režiji Davora Mojaša, predstava ponire u povijest Dubrovnika, njegove skrivane sudbine i prizore tame.

Silovane žene, izvanbračna djeca, nahodi, sudska svjedočenja, priznanja, presude, zatočenja, nahodišta, otkrivanje zločinaca, osude, kazneni postupci, načini kažnjavanja, oporuke i kazne „teatra vlasti“ – ishodišni su povodi predstavi. Tišine boje tuge snovita je i tužna, ali istovremeno i elegična i opominjuća predstava koja intrigira, ne nudi ravnodušnost i propituje savjest.

Ovom izvedbom prisjećamo se sestara Miribal koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Sestre su djelovale kao političke aktivistkinje te su postale vidljivim simbolom otpora diktatorskom režimu Trujilla. Sestre Miribal su postale simbolom nacionalnog i feminističkog otpora, a od 1999. godine je UN odredio 25. studenog kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.