12. listopada 2021. godine sudjelovali smo u Okruglom stolu u Šibeniku, pod nazivom: “Nacionalna i županijska mreža zaštite žrtava i svjedoka kaznenih djela.” Okrugli stol je organiziran od strane udruge ZvoniMir. Okrugli stol je dio programa: “Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela”.

Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici institucija i organizacija civilnog društva s područja Šibensko – kninske županije. Predstavili su se rezultati nacionalne mreže zaštite žrtava i svjedoka kaznenih djela. Predstavili su se i rezultati podrške žrtvama i svjedocima u dvije županije, u Dubrovačko – neretvanskoj i Šibensko – kninskoj županiji. Usporedio se sustav podrške žrtvama i svjedocima u Francuskoj i u Republici Hrvatskoj. Također, iznijeli su se i problemi u prekršajnom postupku zaštite žrtava.

Okrugli stol je potaknuo panel raspravu u kojoj su se uključili svi dionici. Raspravljali smo o potrebi usmjeravanja sustava prema žrtvi, odnosno da se status žrtve ne treba dokazivati nego da ga žrtva već po samoj prirodi kaznenog djela posjeduje.

Bilo nam je iznimno drago sudjelovati u jednoj ovakvoj aktivnosti jer smo dobili uvid i iskustva rada sa žrtvama i svjedocima na području Šibensko – kninske županije.