Ovom prilikom želimo se vas obavijestit kako smo 15.03.2020 uspješno završili održavanje radionica izgradnje suhozida. Radionice su održane kroz projekt „Mljet – Odise(j)a mediterannea“, a u okviru aktivnosti Revaloriziranje autohtonih proizvoda i tradicijskih zanata otoka Mljeta i njihovo integriranje u turističku ponudu. Rezultate i tijek gradnje suhozida na Mljetu u Saplunari možete vidjeti u galeriji.Do sada osim radionice izgradnje suhozida održali smo  radionice: tkanja, vezenja, pletenja pomica, penganja jaja, utiskivanja tradicionalnih motiva veza ili bojanja jaja, u glinu i izrada uporabnih predmeta, pletenja vrša i košica, krpljenje i armiranje ribarskih mreža, pričanje bajki i legendi.

Umjetnost suhozidnih kamenih zidova odnosi se na znanje potrebno za izradu kamenih konstrukcija, slaganjem kamenja jednog na druge, bez korištenja bilo kojeg drugog materijala, osim ponekad suhe zemlje..

Suhozidne strukture svjedoče o metodama i praksama koje ljudi koriste od prapovijesti do danas kako bi organizirali svoj životni i radni prostor optimiziranjem lokalnih prirodnih i ljudskih resursa.

Vitalna uloga suhozida je i u sprječavanju klizišta, poplava i lavina, te u borbi protiv erozije i pustinjaka zemlje, u povećanju biološke raznolikosti i u stvaranju odgovarajućih mikroklimatskih uvjeta za poljoprivredu.

Kamene suhozidne građevine uvijek su izgrađene u savršenom skladu s okolinom, a tehnika koja se koristi pri izgradnji vrlo vjerno ilustrira skladan odnos između ljudskih bića i prirode.


Javna ustanova Nacionalni park Mljet je nositelj projekta „Mljet – Odise(j)a mediterannea“ , partneri na projektu su DEŠA – Dubrovnik, Turistička zajednica Općine Mljet te HGSS. Projekt je financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj kroz mjeru 6c2, a procijenjena vrijednost mu je 36.618.480,26 kuna, od čega su 31.125.708,22 kn bespovratna sredstva EU.