17.10.2019. četvrtak                     Radionica izrade torte od skorupa

Posebna torta koja provocira okuse djetinstva mnogim starosjediocima Dubrovnika. Generacijama se recept prenosi s koljena na koljeno, a radi se od mjendula i skorupa. Bogati okus očarat će svakoga tko je proba. Svoj prepoznatljiv okus temelji na domaćem skorupu. Radila su u svečanim prilikama, te se radi i dana, ali se zbog nedostatka skorupa njen recept modificirao. MI ćemo kroz radionicu koristiti domaći skorup i uživati u njenom izvornom okusu. 

18.10.2019. petak                          Radionica izrade domaćeg štrudela od jabuka s mrkatunjama

Za domaći štrudel na radionici ćemo prvo raditi domaće kore od brašna i vode, koje se kasnije mogu puniti raznovrsnim nadjevima. Mi smo izabrali punjenje od mrkatunja i jabuka za ovogodišnji GFF. Mrkatunje (dunje) su utkane u tradiciju dubrovačkog kraja gdje se koriste u izradi kontonjate ali i u izradi domaćih štrudela i mermelada. Često se kombiniraju mrkatunje i jabuke koje zajedno imaju osebujan okus i prekrasnu boju.

19.10.2019. subota                        Radionica izrade primorskog krokanta

Primorski svadbeni krokanat se izrađuje od mjendula i šećera, koji se zajedno prže na laganoj vatri dok ne dobiju zlatnožutu boju. Nakon toga se ulijeva u kalup ili se namašćenim nožem brzo izrađuju razni oblici. Za izradu krokanta potrebna je brzina, vještina, znanje, a nadasve iskustvo. Na ovoj DEŠINOJ radionici možete naučiti kako napraviti i oblikovati svadbeni krokant koji se oduvijek u Dubrovačkom primorju pripremao za svadbe i u svim drugim posebnim prigodama. I ova slastica sobom nosi tradicionalnu priču jer mladoženja krokanat na svadbi lomi te broj komadića simbolizira sreću i plodnost. 

20.10.2019. nedjelja                     Domaći kruh sa ruzmarinom, maslinama, sušenim pomadorama

Najvažniji dio tradicijske prehrane je domaći kruh. Domaćice su mijesile tjesto te su ga pekle na ognjištu pod pekom koja je bila prekrivena žeravom i pepelom ili u posebno građenim krušnim pećima. Miris domaćeg kruha širit će se Lazaretima u nedjelju 20.10. U domaći kruh ćemo utkati miris ljeta i mediterana, kombinirati ruzmarin, masline i sušene pomadore. Ovakav kruh možemo jesti sam, ali ga i kombinirati sa drugim tradicionalnim jelima.

Napomena: ulaz slobodan uz obveznu rezervaciju

Rezervacije: 020 420 145, info@desa-dubrovnik.hr