24.05.2018. 

DEŠA – Dubrovnik održala je u četvrtak, 24.05. okrugli stol na temu „Mogućnosti i načini zaštite žrtava nasilja“. Govornici Okruglog stola bili su predstavnici DEŠE,  Ministarstva pravosuđa, Grada Dubrovnika, Zatvora u Dubrovniku te udruge Bijeli krug Hrvatske koja djeluje u Splitu, a Okrugli stol je okupio i predstavnike drugih relevantnih dionika.

Okrugli stol je pozdravnim govorom otvorio  pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Đivo Brčić. Cilj je Okruglog stola bio progovoriti o svim postojećim mehanizmima zaštite žrtava nasilja. Govorilo se o svim pravima koje žrtvama pripadaju prema hrvatskim propisima te načinima njihova ostvarivanja u praksi.  Posebice je istaknuta novina u hrvatskom pravosuđu glede prava žrtava. Naime, radi se o pojedinačnoj procjeni potrebe žrtve za primjenom posebnih mjera zaštite prema kojoj žrtve mogu dobiti i  neka dodatna prava, a koja inače ne bi imala (primjerice izbjegavanje vizualnog kontakta s počiniteljem prilikom svjedočenja).  Valja istaknuti kako je  konačan cilj pružanja podrške žrtvama i svjedocima  sprečavanje dodatne traumatizacije i viktimizacije žrtve te osiguravanje potpore žrtvi tijekom cijelog postupka odnosno od samog počinjenja kaznenog djela do presude.

Podsjetimo, DEŠA Dubrovnik već treću godinu zaredom pruža podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja iz područja obiteljskog nasilja te je od početka ove godine jedna od deset partnerskih udruga u provedbi trogodišnjeg  nacionalnog projekta Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela koji se provodi uz financijsku potporu Ministarstva pravosuđa.  Cilj ovog projekta jest svim građanima omogućiti pristup službama za potporu koje im mogu pružiti emocionalnu podršku, praktične informacije, informacije o pravima, pratnju na sud te druge usluge.  Vezano za to u zgradi suda  u Dubrovniku postavljen je informativni pult za žrtve i svjedoke kaznenih djela na kojem će volonteri DEŠE dežurati svaki četvrtak u periodu od 10 do 12 sati. Isti takav pult postavljen je u zgradi suda u Metkoviću gdje će dežurstvo biti za početak organizirano jednom mjesečno u razdoblju od 10 do 13 sati.  Na info pultovima građanima će biti dostupna informacija i podrška kao i informativni letci sa DEŠINIM kontaktom.

Okrugli stol organiziran je uz financijsku  podršku Ministarstva pravosuđa kroz projekt Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela  te uz financijsku podršku Grada Dubrovnika kroz projekt Centar za žrtve i svjedoke.

Objava medijima – okrugli stol

DEŠIN tim

Okrugli stol Mogucnosti i nacini zastite zrtava nasilja (2) Okrugli stol Mogucnosti i nacini zastite zrtava nasilja (1)