Pod budnim okom volontera -Zupa (6)DEŠA Dubrovnik organizirala je i provela 18.05.2018 u OŠ Župa dubrovačka Projektni dan – volontersku akciju osvješćivanja javnosti u području zaštite okoliša, klimatskih promjena i zaštite prirode i bioraznolikosti. Dio je to aktivnosti projekta Pod budnim okom volontera, sufinanciram sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Na projektnom danu djeca su kroz niz aktivnosti pokazali svoje novostečene vještine u očuvanju okoliša i prirode, smanjenju nastanka otpada i pravilnom gospodarenju njime. Postavili su izložbu dječjih radova nastalih kroz projektne radionice upcikliranja plastike i recikliranja papira, te izložbu postera na temu podizanja svijesti javnosti o potrebi očuvanja okoliša i recikliranja. Uredili su školsko dvorište te posadili sadnice ljute naranče čime su pokazali spremnost za očuvanje okoliša i iskazali želju za uređenjem i očuvanjem okruženja u kojem borave.

Članovi udruge Crogis održali su predavanje o korištenju aplikacije nastale kroz projekt, dok su članovi udruge Lovci na oluje održali edukaciju o radu meterološke postaje koju smo montirali na školu, na kojoj će djeca moći svakodevno pratiti vremenske uvjete i pojave te postat dio lokalne mreže volontera promatrača vremenskih i klimatskih promjena.

Projekt Pod budnim okom volontera udruga DEŠA provodi od rujna 2017. u partnerstvu sa udrugama Bonsai, Lovci na oluje i Crogis te u dvije partnerske škole OŠ Antun Masle i OŠ Župa dubrovačka. Cilj projekta je poticati volonterstvo kroz sustav odgoja i obrazovanja te osnažiti djecu novim inovativnim tehnološkim vještinama i znanjima za budućnost. Kako bi djecu motivirali na volonterske akcije kroz brojne motivacijske radionice provedene tijekom godine približili smo djeci pojam volonterskog rada i pojasnili kako i na koji način možemo kao pojedinci pomoći u očuvanju okoliša i našeg zdravlja.

U vremenu u kojem živimo poticanje mladih na volontiranje ima višestruku važnost. Ono je iskustveni način odgoja mladih za aktivnu građansku ulogu u razvoju socijalnog i demokratskog društva. Jednako važnu ulogu volonterstvo ima u razvoju samopoštovanja i vrijednih socijalnih vještina važnih za razvoj svakog pojedinca. Upravo stoga, škola kao ključni nositelj odgoja i obrazovanja može imati važnu ulogu u promicanju vrijednosti koje se volontiranjem afirmiraju. Sloboda izbora, razvoj osobnih potencijala, promocija i zaštita ljudskih prava, briga za održivi razvoj i interkulturalno učenje neke su od najvažnijih vrijednosti koje mogu značajno utjecati na društveni razvoj mladih.

Pod budnim okom volontera -Zupa (3) Pod budnim okom volontera -Zupa (7) Pod budnim okom volontera -Zupa (10) Pod budnim okom volontera -Zupa (11)Pod budnim okom volontera -Zupa (9) Pod budnim okom volontera -Zupa (8) Pod budnim okom volontera -Zupa (4) Pod budnim okom volontera -Zupa (2) Pod budnim okom volontera -Zupa (1)