Udruga DEŠA opet je za svoje svoje sugrađane pripremila zanimljive dane u tjednu od 12-16.12.2016. ispunjene slatkim radionicama. Naši sugrađani i posjetitelji Grada mogu sudjelovati na radionicama očuvanja i vrednovanja nematerijalne baštine dubrovačkog kraja kako bi obogatili Božićne blagdane tradicionalnim receptima i mirisima Božića. Bit će to prilika da i veliki i mali nauče sami praviti božićne delicije dubrovačkog kraja, uz stručnu pomoć vrijednih žena iz dubrovačkih udruga DEŠA i Dubrovačke naranče.

Planirane radionice u DEŠI u Lazaretima:

DESA - slatki tjedan ususret bozicu 1Ponedjeljak 12.12.

  • 10:00 – 12:00 h Radionica “Učinimo mantalu”

Mantala je naše tradicionalno slatko od ukuhanog mošta i krupno mljevenog pšeničnog brašna.

Sprema se u našim kućama od starina, karakteristične je crne boje, ukrašena lovorikom ili narančom, krasi naše trpeze. Pripremala se u jesen i ostavljala za Božić i ostale blagdane jer je mogla duže stajati bez posebnih uvjeta čuvanja.

  • 13:00 – 15:00 h Radionica izrade čokolade

DESA - slatki tjedan ususret bozicu 2Utorak 13.12.

  • 10:00 – 12:00 h Radionica izrade ko(n)tonjate

Kontonjata ili kotonjata, zavisi kako tko je zove, je tradicionalna dubrovačka slastica i pravi se od mrkatunja tj. dunja. Pripravljana dugotrajno i strpljivo, po tradicionalnoj recepturi, kontonjata je izvrsno slatko koji su naše bake i majke s ponosom, na listovima lovorike ili narančina lista, iznosile pred obitelj i drage im goste.

Srijeda 14.12.

  • 10:00 – 12:00 h Slatko od rogača

Ova mediteranska biljka, rogač, stoljećima je bio važna namirnica za ljudsku i za stočnu prehranu, dok se danas sve više primjenjuje u gastronomiji, pogotovo slastičarstvu. Prije se upotrebljavao kao glavno sladilo do pojave ostalih rafiniranih šećera, danas je njegova iskoristivost minimalna. Želja nam je potaknuti očuvanje ove vrijedne i plemenite biljke.

Četvrtak 15.12.

  • 10:00 – 12:00 h Pandišpanj- slatki kolač našeg djetinjstva

Svi se sjećamo mirisa pandišpanja, koji je gotovo svaki Božić bio na blagdanskom stolu. Taj jednostavan domaći kolač svi volimo, a njegov miris vraća nas u djetinjstvo. Pandišpanj se danas rijetko pravi, ali još uvijek se može uz kafu ili čaj kušati u Pupice u Gradu te za Božić u DEŠI.

 

Slatki tjedan u susret Bozicu 2014 DESA (1)Petak 16.12.

  • 10:00 – 12:00 h K(H)rostule i prikle

Ova iznimno jednostavne delicije spravljaju se u vrijeme poklada, posta, ali i prigodom svečanosti kao što je vjenčanje. Vrijedne ruke domaćica mijesile su ove jednostavne, ali iznimno ukusne i prhke slastice stoljećima, a na nama je red da nastavimo gdje su one stale.

Organizator zadržava pravo izmjene programa.