Već desetu godinu za redom u organizaciji Udruga Deša – Dubrovnik i Dubrovačka naranča te u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom – županijskom komorom Dubrovnik organiziran je Hrvatski festival džema, pekmeza i marmelade.
Proteklog tjedna u laboratoriju Zavoda za mediteranske kulture, Sveučilišta u Dubrovniku provedene su analize pristiglih uzoraka voćnih proizvoda svrstanih u četiri kategorije: džem, ekstra džem, pekmez i marmelada. Po propisanim metodama određivani su im udjeli ukupnih šećera, kao osnovnog parametra koji je propisan Pravilnikom o voćnim džemovima, i pH vrijednost.
Tročlana stručna komisija je u Laboratoriju za senzorna ispitivanja Zavoda za mediteranske kulture kušala i ocijenila svaki uzorak, a nagrađeni su proizvodi iz sve četiri kategorije koji su senzorski najbolje ocjenjeni i koji su zadovoljili propisane kriterije.
DOBITNICI MEDALJA SU:
Zlatna medalja:
- OPG Pave Radelj – za Džem od smokava
Srebrna medalja
- OPG Marija Tudor-Šore – za Džem od mirte
- Domaća radinost „VIKO“ – za Džem od jagoda
- Domaća radinost „VIKO“ – za Džem od smokve
Brončana medalja
- OPG Ivica Matijević – za Džem od smokava
Zlatna medalja:
- DEŠA PRO d.o.o. – za Ekstra džem od dubrovačke ljute naranče
Srebrna medalja
- OPG Klaudia Krstičević – za Ekstra džem suha smokva
Brončana medalja
- OPG Protić Sanja – za Ekstra džem limun
Zlatna medalja:
- OPG Ivica Matijević – za Pekmez marelica
Srebrna medalja
- OPG Ruse Sambrailo – za Pekmez od drenjine
Brončana medalja
- OPG Lena Milatić – za Pekmez od grožđa
KATEGORIJA MARMELADA
Zlatna medalja:
- OPG Ivica Matijević – za Marmeladu klementina
Srebrna medalja
- OPG Klaudia Krstičević – za Marmeladu kumquat
Brončana medalja
- OPG Nina Sardi – za Marmeladu od naranača sa chia sjemenkama
Čestitamo dobitnicima i zahvaljujemo svima na sudjelovanju!