DEŠA – Dubrovnik će prirediti dvije manifestacije za Sv. Vlaha koje će obogatiti festu:

1. Humanitarna manifestacija „Dan ljute naranče za Festu Sv. Vlaha 2016.“

Udruge, DEŠA – Dubrovnik i Dubrovačka naranča organiziraju humanitarnu manifestaciju Dan ljute naranče 02. veljače 2016. u prostoru Luže, od 10:00 – 18:00 sati.

Cilj nam je uveličati festu Svetoga Vlaha te promovirati našu naranču i proizvode od same ljute naranče, kao što su marmelada, arancini, razni kolačići i torte.

Naše sugrađanke i sugrađani spravit će različite slatke delicije, a sudjelovat će i renomirane hotelske kuće, restorani i slastičarnice sa svojim proizvodima, a sve na temu dubrovačke ljute naranče. Svi posjetitelji će za Festu Sv. Vlaha moći kupiti delicije od ljute naranče te pomoći rad Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida DNŽ.

2. Radionice „U susret Festi“

Za Kandeloru i festu Svetog Vlaha uz sve ceremonijalne, vjerske i kulturne pripreme, nezaobilazna je bila i gastro ponuda. Makaruli su se spremali u svakom domaćinstvu u gradu i okolici, posebno u mjestima gdje je postojala i crkva posvećena Svetom Vlahu.

Za ovogodišnju festu, željeli bismo na neki način vratiti dijelić tradicije i pokazati kako su se radili makaruli za svetog Vlaha u Gradu i široj okolici.

Program:

Utorak, 26.01.2016.

  • 09:00 – 12:00 – Radionica izrade šporkih makarula u Deši u Lazaretima

Srijeda, 27.01.2016.

  • 09:00 – 12:00 h – Radionica izrade žrnovskih i mljetskih makarula – Deša- Dubrovnik

Četvrtak, 28.01.2016. – restaurant Mimoza

U 11:00 u sklopu Feste od vina u Mimozi na Pilama, u suradnji s Turističkom i ugostiteljskom školom, restoranom Mimoza i hotelom Hilton Imperial, udruga Deša – Dubrovnik održat će radionice o tradicionalnim jelima za Sv. Vlaha.